Archive for November, 2005

Trendsetter onder de loep

Wednesday, November 30th, 2005

Een review van El Volador heeft ruwweg anderhalve maand in ons Stemlokaal gestaan, tussen enkele andere opties. Helaas voor Bellewaerde Park wist El Volador niet door te dringen tot de top van onze ranglijst. Maar omdat er wereldwijd steeds meer Topple Towers worden aangekondigd, en omdat we dit artikel niet eeuwig in de kast konden laten liggen, heeft de Whoosh-redactie besloten om El Volador de vleugels uit te laten slaan…

Het heeft jaren geduurd voordat Bellewaerde Park weer een nieuwe attractie neerzette. Zelfs voor het 50-jarige jubileum van dit erg populaire familiepark werd er geen nieuw meesterwerkje op attractiegebied neergezet. De bezoekers moesten het doen met twee olifanten, die pas tegen het einde van het seizoen in het Belgische Ieper aankwamen. Maar in 2005, onder het management van de Star Parks Group, kreeg Bellewaerde Park eindelijk de langverwachte nieuwe attractie. Een heuse wereldprimeur nog wel!

El Volador is absoluut geen loze belofte. Het is een spetterende en sprankelende familieattractie; spannend en rustig, afwisselend en boven alles heel erg leuk. Wacht dus niet langer, en neem een kijkje naar onze review van El Volador.

Nieuwe achtbaan Oakwood

Tuesday, November 29th, 2005

De layout bestaat uit een verticale takel, een meer dan verticale val, een -1G bunny, een 110 graden bocht, een looping, een kurketrekker en een helix op het einde. De naam van de achtbaan wordt binnenkort bekend gemaakt.

Op de website van Oakwood is een video te bekijken van de komende achtbaan. Op 13 april 2006 zal deze nieuwe attractie openen.

Dak botsautobaan ingezakt

Tuesday, November 29th, 2005

Een sneeuwruimer ontdekte zondagmiddag het ingestorte dak. "We zijn vrijdag wegens het noodweer allemaal vroeg vertrokken, zodat er gelukkig niemand in het park aanwezig was die verwond had kunnen worden", zei een woordvoerster van het park maandag. De schade wordt geschat op 1 miljoen euro.

"De baan wordt in de winter, nu we gesloten zijn, gebruikt als opslag voor een deel van de andere attracties. Die zijn dus nu ook beschadigd. Bovendien is de baan zelf kostbaar." De botsautobaan, met een afmeting van 40 bij 20 meter, is het middelpunt van het park. "We moeten kijken wat we met de attractie gaan doen. We willen kost wat kost op 19 maart het seizoen weer openen."

Bron: De Telegraaf

Nieuwe attractie Bobbejaanland

Sunday, November 27th, 2005

Het gaat hier om een nieuw type attractie van Alterface, een bedrijf dat in het verleden voornamelijk interactieve tentoonstellingen voor musea heeft ontworpen. De 4D bioscoop die in Bobbejaanland zal verschijnen zal op enkele punten wezenlijk verschillen met bestaande 4D bioscopen. Zo zullen bezoekers geen plaats nemen op comfortabele stoelen, maar op zadels. Tijdens de voorstelling zullen zij niet alleen een wild west gevoel ervaren, zij maken er ook deel van uit. Door middel van een geweer zullen maar liefst 60 personen tegelijkertijd invloed kunnen uitoefenen op het verloop van de film.

De 4D bioscoop die Bobbejaanland volgend jaar zal openen zal weliswaar vernieuwend zijn, maar zal waarschijnlijk niet lang meer uniek blijven. Het gaat hier namelijk om een standaarduitvoering die ook in andere pretparken zal kunnen verschijnen. De naam van deze standaarduitvoering is "Desperados". Of dit ook de naam is die Bobbejaanland zal hanteren is nog onbekend.

Daar zijn we weer!

Sunday, November 27th, 2005

Na een moeizame wisseling van server is de Whoosh Magazine site weer volledig online op onze nieuwe, erg snelle en Nederlandse server. We hebben de site niet alleen overgezet, we hebben ook onderhuids enkele wijzigingen aangebracht waardoor Whoosh in de toekomst sneller zou moeten laden, en wat beter zou moeten presteren.

Natuurlijk hebben we niet alleen onder de motorkap wat aangepast. Er zijn ook enkele updates die we in de komende paar weken online zullen plaatsen. We beginnen vandaag met een nieuwe stelling in het Stemlokaal, deze keer iets anders dan voorheen. Het gaat deze keer namelijk niet om een nieuw artikel of filmpje, maar om een nieuwe optie voor de Whoosh-site. De stelling is: "Reageer-functie bij het Whoosh nieuws?"

We vragen jou dus of je denkt dat een reageer-functie, waardoor je een reactie kunt achterlaten op Whoosh-nieuws, een toegevoegde waarde heeft of niet. De Whoosh-redactie kwam er onderling niet uit, vandaar dat we onze lezers om hun mening vragen. Laat je mening dus horen!

Vandaag presenteren we ook een nieuw HTML Artikel. Het zal geen verrassing dat het gaat om een uitgebreide review van Xpress, de gelanceerde achtbaan van Walibi World. We de geschiedenis van deze unieke achtbaan onder de loep, en laten je wat unieke beelden van dit stalen monster zien.

Tot woensdag…

Europese Bouwputten

Wednesday, November 16th, 2005

Voorbereidingen voor het winterseizoen uiteraard. In de Efteling is men nu druk doende met het opbouwen van de winteraankleding en ook in Phantasialand wordt alles klaargezet voor het Festival der Lichter. Europapark maakt zich ook op voor de Winter-wochen terwijl in Disney de kerstboom al staat. Ook Duinrell haakt dit jaar in op de winteropeningen, zij zijn vanaf begin december tot half januari geopend.

Maar dat is niet het enige waar de parken mee bezig zijn, denken aan de toekomst is een ander belangrijk feit. Ook in economisch mindere tijden moet er uitgebreid worden om de bezoekers opnieuw naar het park toe te lokken. In Nederland is de Efteling druk aan het bouwen, maar in de rest van Europa zit men ook niet stil.

Hieronder vind u een update van alle grotere Europese bouwprojecten die op dit moment gaande zijn. Mocht er informatie niet kloppen, of mocht u opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op via het contact-formulier.

De vliegende Hollander – Efteling


Intussen is bij de bouwwerkzaamheden in de Efteling de vierde pagina van het kapiteinslogboek gevonden. Deze pagina is opnieuw aan de zijgevel van de Kombuijs gehangen zodat iedereen de tekst kan lezen. Intussen gaan de werkzaamheden gestaag door en is duidelijk zichtbaar dat de bouwvakkers de afgelopen tijd niet stil hebben gezeten.

Ook bij CSM zit men niet stil. Dit Belgische staalbedrijf produceert de baandelen voor Kumbak, de bouwer van De vliegende Hollander. Afgelopen week is het eerste baandeel uit de fabriek gerold, in samenwerking met Yves kan Whoosh u de eerste foto’s van dit baandeel laten zien. Vermoedelijk gaat het om een deel van de lifthelling;


Retourvaert uit De Oost

Het tey lyckt zich teeghen my te keeren. Wy deeden ghoede saecken in Batavia alswel in Japan. Maer de maendenlangen terughvaert wordt beheersd door swaere teeghenslaeghen! Tydens veele weecken van windstilte lagh Den Hollander sonder beweeghing, gelyck een dobber in de see. Myn bemanning werd gek van koude ende eensaemheid. God selve lyckt hier de hand in te hebben. Waeraen heb Ik dees straf verdiend?

Er heerscht honger, seeker nu de voedselvoorraed ten deelen is bedorven ende rantsoen is inghesteld. Teevens brak scheurbuyck uyt ende hebben wy gebeeden dat de hulp van onze chirurgyn zou slaegen. Hulp mocht heelaes niet meer baeten, waerop wij een aantal trouwe bemanninghsleeden jammerlyck verlooren.

Myn opperstuurmeester neemt my deze teeghenslaeghen persoonlyck kwalyck. Muytery leek op handen maer is door myn bytydse ingrypen voorkoomen ende de beraeamers sullen na aenkomst in Holland hun swaere straf niet ontloopen. Gheen leevende ziel sal myn leiderschap tarten of hy sal het met den dood bekoopen!

Tower of Terror – Walt Disney Studios


Al sinds de opening van Eurodisney (1992) gaan de geruchten dat Europa ook een Tower of Terror ging krijgen. Disney ontkende de plannen niet, maar stemde er ook niet mee in. Jaren gingen voorbij en er gebeurde niets, in 2002 werd er een nieuw park geopend, en opnieuw, geen Tower of Terror. De fans werden ongeduldig maar Disney gaf geen krimp, de planning lag waarschijnlijk toen al op tafel.

Sinds de opening van de Walt Disney Studios is er een groot stuk grond afgezet in het midden van het park, de hekken zijn dichtgemaakt met houten schotten en op het terrein is niets anders te zien als een laag asfalt. De entree naar het terrein wordt gemarkeerd door een poort met hét Tower of Terror logo, zou hij er dan toch komen?

Ja, de kogel is door de kerk en de eerste paal geslagen, op het moment worden de muren op hun plek gezet, de bouw van de Tower of Terror is begonnen. De attractie moet in 2008 open gaan maar voordat dat kan gebeuren moet men nog veel doen. Hoe de toren er precies uit gaat zien is nog onzeker, maar dat de attractie spectaculair zal zijn, daar twijfelt niemand over!

Speedmonster – Tusenfryd


Intamin heeft hard doorgewerkt. In de vorige bouwspecial wisten we jullie nog te melden dat de bouw gestaag vorderde. Nu kunnen we jullie melden dat deze week waarschijnlijk nog het laatste baandeel in de baan zal worden geplaatst. Een ander leuk feitje is dat intamin het heeft aangedurft om een pretzel loop in de baan te zetten. Dit element staat al tijden bekend om zijn intensiteit en (te) hoge G-krachten.


Kleine toevoegingen – kleine parken

Ieder park een eigen blok met plaatjes geven is misschien iets teveel gevraagd, sommige updates zijn eigenlijk niet zo interessant, of het bouwproject is dermate klein dat er niet veel informatie over te vinden is. Deze projecten worden behandeld onder de noemer Kleine toevoegingen waar wél plek is voor deze nieuwtjes.


Cobra – Paultons Park . . .
Gerstlauer is druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe baantypen, dit wil niet zeggen dat er geen banen meer worden verkocht van de oude baantypen. Zo ook de Cobra in Paultons Park. Deze baan zal in 2006 openen. Hierboven zien jullie een tweetal afbeeldingen van de baan, deze foto’s zijn genomen door Gerstlauer zelf. De baan zal 17 meter hoog worden en ongeveer 435 meter lang zijn.

Topple Tower – Djurs Sommerland . . .
Wanneer er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Zo lijkt het ook te gaan met de Topple Tower van Huss. Het concept lag al jaren op de plank maar geen enkel park liep warm voor dit concept. Tot Starparks besloot om 2 Topple Towers aan te schaffen. De attractie is een succes in de nieuwe parken en meer parken besloten om op deze hype mee te liften, intussen is het van 2 parken officieel bekend dat ze een Topple Tower hebben aageschaft. Buiten Djurs Sommerland heeft Dollywood ook een bestelling gedaan bij HUSS.

Dance of the robots – Futuroscope . . .
De robocoaster wint langzaam aan populariteit, nadat Legoland een aantal van deze machines had aangeschaft heeft nu ook Futuroscope besloten om deze machines neer te zetten. Bij de attractie Dance of the Robots nemen gasten plaats in een stoeltje dat vast zit aan een robotarm. De attractie zal in de loop van 2006 worden opgeleverd.


Topple Tower – Lightwater Valley (gerucht) . . .
Deze attractie is nog niet officieel aangekondigd, maar steeds meer bronnen beginnen te speculeren over een Topple Tower voor Lightwater Valley. Na een paar moeilijke jaren is het park nu weer druk bezig met uitbreidingen, vermoedelijk komt er in 2007 een nieuwe waterattractie en in 2006 dus een Topple Tower van HUSS.

Plopsaland indoor – Plopsaland . . .
Plopsaland is op het moment het populairste pretpark in België. Files van meerdere kilometers tot de parkeerplaatsen waren geen uitzondering en wachttijden van meer dan een uur meer een regel als uitzondering in dit pretpark. Dit grote succes was één van de redenen om te gaan werken aan een indoor pretpark. Een voordeel van een indoor park is dat deze 365 dagen per jaar open kan zijn. Het nieuwe park zal half december openen en is te vinden in Hasselt (net over de grens bij Eindhoven).

Volcano mountain – Klotten . . .
Bij de bouw van G’sengte Sau werden er al plannen gepresenteerd voor een aantal extra attracties. Het doel was om de attracties ook een dierenthema mee te geven. In 2006 komt er vermoedelijk een wildwaterbaan bij in de kleine park, de baan zal gebouwd worden door Mack en komt te liggen in / op de kunstmatige berg die intussen al gebouwd is.


Toon Studios – Walt Disney Studios . . .
Geen klein park, ook geen klein project, maar op het moment is hier nog maar zo weinig van te zien dat er besloten is om de update in deze rubriek te zetten. Buiten de bouw van de Tower of Terror, zoals hierboven besproken, is disney ook bezig met de bouw van Toon Studios. Dit deel van het park zal zich voornamelijk gaan richten op kinderen en bevat enkele kleine attracties en een achtbaan. Thema’s die worden aangesneden zijn Nemo, a bugs life en andere Disney Pixar films. De geplande opening van dit nieuwe themagebied is in 2007.

Kumali – Flamingoland . . .
Intussen liggen alle baandelen voor deze achtbaan op de parkeerplaats van Flamingoland. De betonblokken zijn bijna af en veel supports zijn ook al afgeleverd. Alleen verder is er nog niet veel bekend. Het enige wat bekend is gemaakt dat is de naam; Kumali.

Bellewaerde is blij

Monday, November 7th, 2005

2005 in cijfers
Bellewaerde Park heeft dit jaar geïnvesteerd in de nieuwe El Volador, met een prijskaartje van 2,5 miljoen euro. Met een omzetstijging van 3,5% werden de verwachtingen ruimschoots ingelost en kan Bellewaerde Park tevreden terugblikken op zijn seizoen.

El Volador scheert hoge toppen
De nieuwe attractie El Volador is letterlijk en figuurlijk een hoogvlieger! Een ritje in deze innoverende Mexicaanse vogel is een echte belevenis voor het hele gezin. Deze wereldprimeur werd zeer positief onthaald door de bezoekers. Met een bezettingsgraad van meer dan 80% (d.w.z. 8 op 10 bezoekers) en een tevredenheidsscore van 8.56 mag Bellewaerde Park terecht spreken van een geslaagde investering en een vaste toegevoegde waarde voor het park en zijn bezoekers.
En ook de TV campagne voor El Volador is niet onopgemerkt gebleven. Momenteel is de TVspot in de running voor een aantal prestigieuze reclameprijzen.

Halloween: een publiekstrekker
De Halloween hype gaat verder! De stijgende Halloweentrend was ook dit jaar niet te stoppen. Nog meer bezoekers dan de 4 vorige jaren kwamen de griezelige sfeer opsnuiven. Het absolute hoogtepunt (van het seizoen) waren de 2 Halloween nocturnes van zaterdag 29 en zondag 30 oktober met 27 000 bezoekers. Sinds de start van Halloween 5 jaar geleden zijn de bezoekersaantallen tijdens deze periode zelfs bijna verdubbeld.

In blijde verwachting
En er is nog meer goed nieuws! Momenteel wachten we vol spanning op de geboorte van een girafje, die binnenkort zal plaats vinden. Moeder Margriet is 8 jaar geleden geboren in Bellewaerde Park en verwacht nu zelf haar eerste kalfje. Giraffenkoppel Margriet & Louis, en hun dierenverzorgers kijken alvast uit naar deze blijde gebeurtenis. We houden u op de hoogte!

Legoland wordt duurder!

Sunday, November 6th, 2005

Begin dit jaar is Legoland overgenomen door de Blackstone Group. Het ging niet goed met Legoland, bezoekersaantallen liepen terug en het moederbedrijf Lego moest keuzes maken. Ze hebben uiteindelijk gekozen voor de blokjes en de pretparken zijn van de hand gedaan voor een flink bedrag.

Blackstone bevestigde al gelijk dat het roer om zou gaan. De parken hadden te maken met achterstallig onderhoud en bovendien waren investeringen uitgesteld of ingekrompen, dit moest teruggedraaid worden. Blackstone wil investeren in de parken en voor deze investeringen is veel geld nodig.

Om dit geld bij elkaar te krijgen heeft men besloten om de entree omhoog te gooien. In California is de prijsstijging intussen doorgevoerd, een dagkaart voor een volwassene is gestegen van $41,95 naar $49,95. Ook in de Europese parken zal de prijs worden aangepast. Vermoedelijk zullen de entreekaartjes voor kinderen 12% duurder worden en die voor volwassen zullen 23% in prijs stijgen.