Archive for October, 2004

Disney – Is het Fastpass systeem gejat?

Friday, October 29th, 2004

Vijf jaar geleden werd het Fastpass systeem in een aantal Disney parken geïntroduceerd en het was een zeer groot succes. De bezoekers kunnen bij bepaade attracties een kaartje halen met een “terugkom-tijd”. Wanneer ze op die bepaalde tijd terug komen bij attracties mogen ze via een speciale rij naar binnen.

Robery Keyes zegt dat hij het systeem 10 jaar voordat Disney ermee kwam heeft uitgevonden. In de MGM Studios zag hij een man instorten vanwege hitte uitputting toen hij in een wachtrij stond. Opeens ging er een lichtje bij hem branden, het idee voor de Fastpass was geboren. Hij stuurde zijn idee aan Disney, deze wezen het echter af omdat het alleen maar meer irritatie zou veroorzaken. Later zag hij een TV show op Travel Channel waarin zijn systeem werd aangeprezen.

Keyes is uiteindelijk de patenten databases erop na gaan zoeken en zag dat Disney zelf het systeem heeft gepattenteerd. Dit alles op hun naam, zonder enige verwijzing naar Keyes. Zodoende dat hij de zaak heeft aangespannen.

Een aantal jaren terug werd Disney ook al aangeklaagd door een aantal zakenmensen die claimde dat Disney hun Wide World of Sports Resort idee had gestolen. Toendertijd werden deze mensen in het gelijk gesteld en kregen ze een schadevergoeding van 240 miljoen dollar toegewezen door de jury.

Op het moment is er nog geen officiële reactie van Disney geweest op deze aanklacht.

Port Aventura gaat uitbreiden

Thursday, October 28th, 2004

Universal Port Aventura draait goed, men is zeer tevreden over de continu steigende bezoekersaantallen. De totale bezoekers-aantallen van Port Aventura voor het jaar 2004 zullen ongeveer uitkomen op 3,5 miljoen, dat is 2% meer als vorig jaar. De hotels draaien net zo goed en zitten bijna het hele jaar door volgeboekt. Ook het waterpark Costa Caribe draait goed, dit park is nog verantwoordelijk voor 700.000 bezoekers per jaar. Door deze steigende bezoekersaantallen steigt ook de winst van het park. Bovendien heeft de grootste investeerder (La Caixa, de grootste bank van Spanje) toegezegd extra geld te willen stoppen in het park.

Dit zullen we de komende jaren gaan merken, blijk uit de toekomstplannen van het resort tot en met het jaar 2007, die gisteren werden bekendgemaakt.

2005
In 2005 zal men een nieuwe freefall toren bouwen in het park. Deze krijgt de naam Hurakan Condor mee en zal 100 meter hoog worden. Hiervan is een gedeelte van 86 meter vrije val, het onderste deel zijn remmen. De gondel zal een snelheid behalen van ongeveer 115 km/u. In de onderste 14 meter zit ook een voorshow verwerkt. De Hurakan Condor zal gethematiseerd worden naar een offertraditie die bekend was bij de Maja’s. Deze offerden namelijk mensen aan de grootste roofvogel die de wereld ooit gekend heeft, de condor. Dit was volgens de Maja’s een god. Ook bovenin de toren zal een indoor gedeelte worden gemaakt met hierin nog een stuk show met vele special effects. Nadat deze tweede “voorshow” is gespeeld zal de gondel naar beneden vallen.

In 2005 zullen ook een aantal nieuwe shows in het park worden opgevoerd. Nu worden er in het hoogseizoen van Port Aventura per dag meer dan 100 shows opgevoerd. Hiervan zullen er een aantal vervangen gaan worden door nieuwe shows. Ook zullen een aantal winkeltjes worden vervangen en wordt er gebouwd aan een nieuw restaurant in het park. Deze zal in de buurt komen te liggen van de nieuwe attractie, Hurakan Condor.

2006 / 2007
In 2006 of 2007 zal er een nieuwe achtbaan worden gebouwd in Port Aventura. Men wilde zich niet uitlaten over de baan zelf of de locatie die gepland was voor deze attractie. Wel wilde men vertellen dat het ontwerp en het type baan zouden zorgen voor een wereldprimeur. Wanneer de bouw zal starten is nog niet bekend gemaakt, dit is namelijk afhankelijk van de bezoekersaantallen van komend seizoen (2005).

Ook zal Costa Caribe, het zwempark van Port Aventura, in 2006 of 2007 worden aangepakt. De capaciteit van het park ligt nu zo rond de 4.000 bezoekers per dag en dat is veel te weinig. Door de uitbreidingen die gaan volgen hoopt men deze op te kunnen krikken naar ongeveer 10.000 man. Wat er precies bij komt is niet verteld, er is alleen een toezegging gedaan dat er uitbreidingen gaan komen.

Universal Port Aventura hoopt de steigende lijn van de afgelopen jaren vast te kunnen houden.

Bush Gardens Tampa Bay presenteert: SheiKra!

Wednesday, October 27th, 2004

Al langer waren er geruchten dat Bush Gardens Tampa Bay (USA) een hoge achtbaan wilde bouwen. Na de komst van Kumba en Montu was er animo voor een nieuwe thrill. Maar na een tijdje doofden deze geruchten weg. Tot ongeveer een maand terug, toen de eerste onderdelen voor SheiKra arriveerden aan de Amerikaanse Westkust.

SheiKra wordt de derde B&M Dive Machine die zal worden gebouwd. Hij zal in vele opzichten uniek zijn, zo zijn de twee kleinere broertjes (Oblivion & G5) bijna 3 keer zo kort als deze baan. De 951 meter lengte van SheiKra staat in schril contrast met de 381 meter van de andere twee. De topsnelheid zal wel ongeveer gelijk blijven, namelijk 112 km/u.

Maar de lengte is niet de enige troef van SheiKra. Het zal tevens de eerste achtbaan van dit soort zijn met een inversie. SheiKra krijgt een diveloop, zoals op de concept-tekeningen duidelijk te zien is. Ook zal er een splash in de baan zitten.

De rit zal worden afgelegd in treintjes van 3 rijen lang en 8 zitplaatsen breed. Het zal ongeveer 3 minuten duren voor het hele traject is afgelegd. Tijdens de rit zal de bezoeker maximaal 4 G te verduren krijgen, 2 keer een “dive” (90 graden val) nemen en ook een aantal vrij heftige bochten trotseren.

SheiKra is vernoemd naar een roofvogel die op de savannen leeft. De achtbaan komt in het nieuwe themagebied “Stanleyville” te staan waar ook een aantal nieuwe winkeltjes en restaurants zullen worden geopend. Wanneer dit alles klaar is, is nog niet bekend.

‘Sprookjes’ uit de Efteling op Vlaamse en Nederlandse televisie (persbericht)

Friday, October 22nd, 2004

De sprookjes zijn door productiehuis Cine 3 naar het klassieke verhaal verfilmd, waarbij alleen maar gebruik gemaakt is van de decors van de Efteling. Co-producent Ketnet zal op 6 december starten met uitzending van de serie. Deze week werd bekend dat ook de KRO de serie gaat uitzenden in KRO’s Tien Plus!!! op Z@ppelin.

Doornroosje en Roodkapje, maar ook de Rode Schoentjes en Repelsteeltje, allemaal zullen ze binnenkort te zien zijn op de Vlaamse en Nederlandse televisie. De sprookjesserie is het eerste resultaat van een nieuwe activiteit van de Efteling: tv-producties. Al eerder maakte de Efteling tv-programma’s zoals de Making of PandaDroom en de documentaire over het 50-jarig bestaan van de Efteling. Onderzoek onder parkbezoekers wijst uit dat deze programma’s goed bekeken en gewaardeerd werden. Reden genoeg voor de Efteling zich actiever op te stellen en verder te oriénteren op het gebied van tv-producties. Maar ook het feit dat Efteling graag het hele jaar door in de harten van haar publiek gesloten wil zijn, is aanleiding voor deze stap. De Efteling heeft decors, verhalen en characters in overvloed en binnen handbereik.

Ketnet
In 2002 reeds vonden de eerste contacten plaats met de Vlaamse kinderzender Ketnet. Zij hadden de wens sprookjes op tv te brengen. De uitgangspunten die Ketnet voor haar programma’s hanteert, spraken de Efteling meteen aan. Beide partijen waren meteen doordrongen van de grote verantwoordelijkheid bij verfilming van sprookjes. Dat blijkt ook uit het resultaat. Hoewel sommige sprookjes gruwelijke elementen bevatten zijn deze buiten beeld gebleven. Ook heeft men extra aandacht gehad voor het overbrengen van de boodschap van ieder sprookje. De ervaring die Ketnet heeft op het gebied van het maken van televisieprogramma’s kwam dan ook goed van pas. De Vlaamse jeugdzender zendt Sprookjes uit vanaf 6 december, dagelijks om 16.45 uur en een herhaling tijdens de kerstvakantie in de ochtenduren.

Cine3
Nadat overeenstemming bereikt was over de opzet van de sprookjesserie werd gezocht naar een geschikte producent. Het Vlaamse productiehuis Cine3 kwam als beste uit de bus. Zij kozen namelijk voor de klassieke insteek van het sprookje, maakten optimaal gebruik van de Efteling-decors en voldeden aan de Ketnet- en Efteling-kernwaarden. Bovendien vond Cine3 creatieve oplossingen voor de magische elementen die nu eenmaal in sprookjes voorkomen. Immers, in sprookjes willen kikkers nog wel eens praten of veranderen in een prins, eten wolven oma’s en meisjes met rode mutsjes en poepen ezels op commando goudstukken. Regisseur Rudi Van Den Bossche heeft dit in elk sprookje op wonderlijke en natuurlijke wijze weten op te lossen.

KRO-Jeugd
De serie trok ook de aandacht van KRO-Jeugd. De serie past perfect in de programmering van deze jeugdomroep op Z@ppelin die de komende tijd op verschillende wijzen aandacht gaat besteden aan sprookjes. Aanleiding daarvoor is het 200ste geboortejaar van Hans Christian Andersen, wat in 2005 gevierd wordt. Efteling en KRO werken ook samen in de sprookjesschrijfwedstrijd, de Efteling Anton Pieck Prijs. Uitzending in Nederland staat gepland in de komende kerstvakantie.

Productie
Het resultaat van de samenwerking tussen de drie partijen is vandaag gepresenteerd. Sprookjes is een verantwoorde en tijdloze serie voor de doelgroep 5 tot 8 jarigen. Maar ook de kleintjes en oudere jeugd zullen voldoende geprikkeld worden door de serie. De sprookjes zijn zoveel mogelijk naar de authentieke versies verfilmd en dus zoals ze in de Efteling vertolkt worden. Het Sprookjesbos is decor geweest voor alle opnames. Alle sc&eagrave;nes zijn daarbij optimaal benut. En voor het eerst in de geschiedenis lag een acteur bijvoorbeeld in het bed van de Keizer van de Chinese Nachtegaal. De cast bestaat uit zowel Nederlandse als Vlaamse acteurs. Zo wordt de rol van Sneeuwwitje gespeeld door Aukje van Ginneken, bekend van haar rol in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. De rol van verteller wordt vertolkt door de in België en Nederland bekende Jan Decleir. Hij won eerder twee Oscars, één voor zijn rol in de film Antonia en één voor Karakter. De verteller leidt vanuit zijn kasteel ieder sprookje in en neemt de kijkers vervolgens mee naar het Sprookjesbos.
Kostuums en grime zijn gebaseerd op de sprookjesfiguren zoals ze in het Sprookjesbos verschijnen. Qua muziek is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van muziek uit de Efteling.
Al met al ademt Sprookjes de unieke sfeer van de Efteling uit en zal vele kijkers aan de buis kluisteren.

DVD
Rond de jaarwisseling zullen de 13 Sprookjes ook op DVD verschijnen. In het sprookjesachtige Efteling Hotel kunnen de gasten de serie vanaf 2005 ook op het interne ‘Sprookjeskanaal’ bekijken.

SC 3000 in “Parque de Atracciones”, Madrid

Thursday, October 14th, 2004

De nieuwe ride zal geschikt zijn voor het hele gezin, maar ook de meer doorgewinterde parkbezoeker zal niet in slaap zal vallen.

Tot slot gooien we er nog wat specs achteraan:
Baanhoogte, gemeten vanaf het station: 21,7 m
Maximaal hoogteverschil: 25,5 m
Max. overhelling: -77° / +88°
Max. steilheid: -47° / + 55°
Max. snelheid: 18,8 m/s (= 68 km/h)

Blackpool Pleasure Beach vraagt vergunning aan

Sunday, October 10th, 2004

Blackpool Pleasure Beach heeft afgelopen week een aanvraag ingediend om de hoogte-vergunning op te rekken naar 450 feet (137 meter). Dit is om hun plannen (waarschijnlijk het bouwen van een terra-coaster) mogelijk te maken. Of het verzoek word ingewilligd is echter nog maar de vraag.

Het nabij gelegen vliegveld zou last kunnen krijgen van het 450 feet hoge bouwwerk wat men wil neerzetten. De opsteigende en landende vliegtuigen hebben dan minder ruimte om te manouvreren.

Een regionale krant wist te melden dat Blackpool Pleasure Beach een gelanceerde achtbaan wilde bouwen die onder de prommenade door richting zee zou worden afgeschoten. Blackpool zelf wil er weinig over kwijt, al is het in het park al wel te zien dat er bepaalde voorbereidingen zijn getroffen voor deze attractie aan zowel de zuidelijke als de noordelijke pier. “Er zijn verschillende plannen die bij ons op de tekentafel liggen. Wanneer er een plan word uitgevoerd zullen we daarvanzelf mee naar buiten komen,” aldus Blackpool Pleasure Beach zelf.

Het vliegveld is geinformeerd over de vergunning aanvraag van Blackpool Pleasure Beach door de gemeente. “Normaal word er goed overleg gepleegd door Blackpool Pleasure Beach met ons voor men begint met de bouw van een nieuwe attractie,” aldus de persvoorlichter van het vliegveld. Het doorgaan van de nieuwe vergunning hangt nu alleen nog af van het vliegveld, de omwonenden hebben geen bezwaar aangetekend tegen de vergunning.

Constructie “Silver Bullet” compleet

Thursday, October 7th, 2004

De lay-out van Silver Bullet is simpelweg uniek. Veel banen van het Zwitserse bedrijf B&M beginnen met grote elementen en eindigen daarna in een aantal kurkentrekkers (ook wel flat-spins genoemd). Bij deze achtbaan is het anders, hij begint ook wel met een looping, maar slechts een kleintje. Zeker in vergelijking met de lifthelling van maar liefst 44,5 meter hoog. Dit heeft vooral te maken met de locatie van dit nieuwe monster.

Silver Bullet is gesitueerd boven een meertje, samen met de al bestaande baan Jaguar. Doordat Jaguar van al een deel van de ruimte boven het meertje in beslag nam bleef er maar weinig plaats over voor Silver Bullet. Creativiteit was dus een noodzaak om toch grote achtbaan op deze locatie te krijgen. Zo ligt de looping niet op het laagste punt maar maak je na de looping nog een extra duikvlucht naar beneden om de topsnelheid van bijna 90 km/u te bereiken.

Wanneer de trein uiteindelijk weer tot stilstand komt zijn er 6 inversies genomen en is er bijna 1 kilometer baan afgelegd. Dit alles in nog niet eens 2,5 minuut. De baan is uitgevoerd in de kleuren rood en geel en heeft gedeeltelijk rode en gedeeltelijk zilvere supports. Hele project heeft Knott’s Berryfarm ongeveer $16 miljoen gekost (ongeveer 13 miljoen euro).

De opening van de baan staat gepland op kerstavond (24-12-2004).

Pompoen-invasie in Drievliet?

Tuesday, October 5th, 2004

Anders gezegd: dit jaar voor het eerst biedt ook Drievliet een halloweenprogramma. Naast een aangepaste menukaart in het restaurant met onderandere toast met spinnen en een kraam met Halloween artikelen zal vooral rond de Xtreme en het Cinemagic theater het een spookachtige boel worden.

Het plein voor de Xtreme zal diverse griezelshows herbergen en uiteraard lopen er ook monsters, spoken en heksen rond. Naast de CineMagic (het filmkoepeltheater) ligt het kerkhof van Frederick G Riezel, die de mensen meelokt naar zijn theater voor de angstaanjagende horrorfilm “Demon Shock”. De film is niet echt geschikt voor de jongste bezoekers, maar wat ouderen zullen bibberen van angst en van de stevige geluidsinstallatie en rook- en windeffecten. Het 225 vierkante meter doek doet je bijna geloven in de film zelf te zitten.
Het Spookslot van Drievliet zal extra bewoners huisvesten: levensecht en toch ook wel weer bijzonder spookachtig.
Tot slot kunnen we ook nog een tweetal speciale Halloweenvoorstellingen melden. In het parktheater zijn er op 19, 20 en 21 oktober diverse Magic-shows, met een Halloweensmaak, en op 18, 22, 23 en 24 oktober zullen er een aantal voorstellingen zijn van de mini-musical “Daan de jongen die wilde leren griezelen”.