Archive for August, 2005

Wereldwijde bouwputten!

Wednesday, August 31st, 2005

Het economische dieptepunt lijkt bereikt, parken zijn weer bereid om te investeren in nieuwe attracties. In Nederland is de Efteling druk aan het bouwen aan de nieuwe attractie maar ook in het buitenland wordt hard gewerkt aan de nodige uitbreidingen, terwijl de ene zeer klein is, is de ander grootschalig.

Hieronder vind je een aantal updates van de verschillende bouwwerkzaamheden over de hele wereld, ook staat er een klein beetje informatie over de bouwwerken in het tekstje eronder. Het gaat vooral over achtbanen, dit om de updates een beetje te beperken. Op het moment worden er ongeveer 50 attracties wereldwijd opgebouwd, het is onmogelijk om deze allemaal te bespreken. Vandaar deze selectie.

In dit bericht zullen de belangrijkste bouwwerkzaamheden met betrekking tot het bouwen van achtbanen uitgelicht worden. Dit doen we in combinatie met een aantal foto’s zodat ook gelijk te zien is wat er gebouwd is en om extra te benadrukken hoe apart sommige projecten zijn. Deze zes projecten zijn geselecteerd omdat er al daadwerkelijk iets te zien is van de bouwwerkzaamheden. Dit maakt de projecten extra interessant om uit te lichten.

Graag horen we van jullie wat jullie vinden van specials zoals deze. Een reactie kan je snel en gemakkelijk kwijt via ons contact-formulier. Wie weet, bij voldoende belangstelling, wat wij nog meer voor jullie in petto hebben…

Black Mamba – Phantasialand

B&M is groots, maar vooral in Engeland en Amerika. Verder zijn er niet veel B&M achtbanen te vinden. De laatste twee jaar hebben de beide heren de smaak echter weer te pakken en de ene baan na de andere rolt van de band af. Dit jaar zijn er vier nieuwe achtbanen van dit bedrijf weggezet, voor komend jaar staan er weer vijf op de planning. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar voor B&M zijn dit hoge aantallen omdat ze een lage productie hebben.

Black Mamba is ook een B&M baan en deze wordt op het moment gebouwd in Phantasialand. Het zal een zogenaamde inverted achtbaan worden met een lengte van ongeveer 850 meter. De geruchten gaan dat dit de meest intense B&M achtbaan tot nu toe zal worden met een aantal flink heftige helixen. De baan krijgt vijf inversies, een looping, een zero-g-roll, een immelman en twee flatspins. Phantasialand hoopt de baan in juni 2006 te kunnen openen.

Project Stealth – Thrope Park

Uitbreiden, uitbreiden en nog eens uitbreiden. Voor 2006 heeft Thorpe Park in Engeland alweer een nieuwe attractie op de planning staan! In 2004 werd Samurai, een Mondial Top Scan aan het park toegevoegd. Het jaar daarop volgden twee S&S attracties. De Slammer werd aan het pukeride arsenaal toegevoegd en een paar maanden later volgde de reuzenschommel Rush. Maar na Rush verdwenen de hijskranen niet uit het park.

Voor 2006 is men nu druk bezig. Op 29 september zijn de eerste stukken baan gearriveerd bij Thorpe Park. De zwarte baandelen liggen nu nog rustig op het bouwterrein te wachten op hun montage. Project Stealth zal een Intamin Rocketcoaster worden van ongeveer 60 meter hoog. De baan heeft ongeveer dezelfde (saaie) lay-out als Kingda Ka, een tophat waarna een heuvel volgt. De lancering zal een snelheid krijgen van ongeveer 125 km/u. Met de seizoensopening in 2006 moet Project Stealth gereed zijn. Deze naam, Project Stealth, is overigens alleen een werknaam van de attractie. De baan zal met een racethema worden uitgewerkt, en zal vermoedelijk ook een soortgelijke naam krijgen..

Superman, the Escape – Warner Bros MovieWorld Australia

Warner Bros MovieWorld, de meeste mensen kennen alleen het Duitse park nog, sommige zijn eens in Madrid geweest, maar bijna niemand weet dat er ook een MovieWorld in Australië is. Het park loopt goed ondanks de vele tegenslagen die men te verduren heeft gehad. In 2004 werd een deel van een attractie nog in de as gelegd door kortsluiting en in de maanden die daarop volgde kelderden de bezoekersaantallen. Het park besloot niet stil te zitten en de al langer geplande grote uitbreiding zo snel mogelijk te realiseren.

Superman, the Escape is een nieuwe Intamin Rocketcoaster die in het Australische park wordt neergezet. De baan krijgt een hoogte van 40 meter en zal bovendien een darkride gedeelte bevatten met scènes die te maken hebben met Superman. Uiteindelijk rijdt de trein een telefooncel in en wordt je afgeschoten. Met ongeveer 100 km/u zul je de tophat beklimmen waarna nog enkele heuvels volgen. Superman is zowel voor MovieWorld als voor Intamin een prestige project. Dit is de gelegenheid om te laten zien dat je meer kan met een Rocketcoaster dan alleen afschieten! Aan het begin van 2006 hoopt men Superman af te hebben.

The Patriot – Worlds of Fun

Patriot, de naam van een geavanceerde raket van het Amerikaanse leger. Dat zou een zeer explosief thema zijn voor een achtbaan, maar nee, ik denk dat ze in Worlds of Fun toch Patriotism bedoelen, oftewel patriottisme, vaderlandsliefde. Voor dit stukje patriottisme halen ze een berg staal uit Zwitserland. Begrijp je het nog?

Het Zwitserse bedrijf B&M is behalve door Phantasialand ook door Worlds of Fun ingeschakeld om een nieuwe achtbaan neer te zetten. Er is verder nog bijzonder weinig over deze achtbaan bekend. Het lijkt zeker dat het om een inverted achtbaan zal gaan en dat er inversies in zullen zitten kunnen we ook wel zeggen. Maar welke inversies, tot nu toe weet niemand dat nog, buiten B&M en Worlds of Fun zelf. De kleuren van de baan zijn opmerkelijk; langs de rode backbone van de baan loopt een witte streep, dit duidt duidelijk op de Amerikaanse vlag. Maar verder is er helaas nog niets bekend over deze baan.

The Voyage – Holidayworld

Er zijn stalen achtbanen, er zijn houten achtbanen maar er zijn ook stalen houten achtbanen. The Voyage is een stalen houten achtbaan. Een stalen achtbaan heeft bepaalde karakteristieken, zo zijn het meestal zo min mogelijk supports en een gracieus gelegde baan. Houten achtbanen zijn meestal lomp en log en zoals de naam al doet vermoeden, van hout. Tegenwoordig gebeurd het steeds vaker dat houten achtbanen worden uitgevoerd met een stalen structuur. De meeste van deze stalen woodies komen van The Gravity Group.

Toen Custom Coasters International failliet ging is een deel van de medewerkers te werk gegaan bij S&S, veel van de andere medewerkers die zich niet konden vinden in de werkwijze van S&S hebben zich verenigd in The Gravity Group. Dit bedrijf bouwt banen zoals we ze nog kennen van Custom Coasters International, niet altijd even soepel, maar wel zeer intens en verrassend. The Voyage is daar een perfect voorbeeld van. De eigenschappen van een out and back achtbaan zijn gecombineerd met die van een twister en men heeft daarin waarschijnlijk de perfecte mix gevonden. De baan is daarentegen niet alleen apart, maar met zijn krappe 50 meter ook nog bijzonder hoog!

Expedition Everest – Animal Kingdom

Zonder enige twijfel het meest besproken achtbaanproject van 2004, 2005 en waarschijnlijk ook van 2006. Disney is al in een vergaand stadium van de bouw van Expedition Everest, een achtbaan in de geest van Big Thunder Mountain alleen dan groter… veel groter. Bovendien zal Expedition Everest de trein tijdens de rit meerdere malen keren zodat de bezoeker zowel achteruit als vooruit over de baan heen zal scheuren. Dit alles door, langs en over een zwaar gethematiseerde berg.

Het project zou ongeveer 100 miljoen dollar moeten kosten en dat maakt Expedition Everest de duurste achtbaan ooit. Het Nederlandse bedrijf Vekoma is bij de bouw van de baan, en een deel van de thematisering betrokken. Als vaste leverancier van achtbanen in Disney (bijvoorbeeld Space Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster en Big Thunder Mountain) heeft Vekoma zich al bewezen. In dit project hoopt men de technieken in de achtbaanwereld tot een nieuw niveau te kunnen duwen. Disney helpt hierin graag een handje mee door de baan in een goed aangeklede berg te situeren waardoor de bezoeker via alle zintuigen geprikkeld zal worden!

Met dank aan CoasterPlace voor het gebruik van de foto’s.

Bellewaerde doet het goed!

Wednesday, August 31st, 2005

De zomervakantie is ten einde: de afgelopen 2 maanden heeft Bellewaerde Park weer duizenden bezoekers mogen ontvangen. De zomer 2005 is geslaagd, namelijk 5.6% beter dan die van vorig jaar en dit dankt het Ieperse park voornamelijk aan zijn nieuweste attractie El Volador en zijn circus Il Florilegio. Het weer heeft weinig tot geen invloed over een periode van 62 dagen.

El Volador
El Volador is een vernieuwende familieattractie voor jong en oud. Deze wereldprimeur is een echte belevenis voor het hele gezin. De attractie kreeg enorm veel bezoekers te verwerken deze zomer, met een bezettingsgraad van 83% (dwz 8.3 bezoekers op 10 lieten zich gewillig heen en weer zwieren door deze bonte vogel) en een tevredenheidsscore van 8.56 mag Bellewaerde Park terecht spreken van een geslaagde investering en een vaste toegevoegde waarde voor het park.

Zomertoeren
Vorig jaar al sloeg het Italiaanse circus zijn tenten op in het pretpark in Ieper. De reacties op het spektakel waren zo positief, dat de bezoekers ook dit seizoen opnieuw werden getrakteerd op een volledig nieuwe show: “Jungle Circus”. En terecht kan Bellewaerde Park hier wederom spreken van een geslaagd nummer. Bovendien gaf de reuze tent op bepaalde regenachtige momenten van het seizoen onderdak aan zijn bezoekers. IL Florilegio vertoont nog tot en met 9 oktober 2005 zijn kunsten in Bellewaerde Park.

Het weer
Bellewaerde Park is weinig afhankelijk van het wisselvallige weer. Over de periode van 62 dagen van juli en augustus beschikt de bezoeker over voldoende dagen om zijn bezoek uit te voeren. Eerst en vooral biedt Bellewaerde Park voldoende overdekte animatie en plezier, zodat bezoekers kunnen laveren en pauzeren bij slecht weer. Daarenboven beslissen bezoekers van pretparken reeds zeer vroeg in het seizoen naar welk park ze gaan, alleen de dag staat dan nog niet vast. Enkel voor de personeelsdienst van het park was het dit jaar niet altijd even gemakkelijk plannen!

Woensdagen in september geopend!
Na de zomer wachten er het Ieperse Park nog vele mooie momenten. Eerst en vooral is het park voor de eerste maal in de geschiedenis ook open op de woensdagen van september. Op die manier geeft het park ook de kans aan de niet zomer bezoekers om te genieten. Op de website www.bellewaerdepark.be kan men de promotie hieromtrent ontdekken: HALVE PRIJS vanaf 13u op woensdagen in september. De 2 laatste weekends zijn alle Cowboys en Indianen welkom op de Wild Wild West festival.

Golden Ticket Awards uitgereikt

Sunday, August 28th, 2005

Amusement Today heeft in Amerika een beetje de status als de ECC in Europa. Het is geen club, maar een grote organisatie die veel lezers op de hoogte houd over het nieuws in de pretpark wereld. Eens per maand brengt Amusement Today een soort krant uit waarin iedereen weer wordt bijgepraat over alle nieuwtjes in de pretparkwereld. Ook heeft men een uitgebreide site waar voor leden veel nieuws op verschijnt. Met zijn meer dan 3000 geabonneerde lezers is Amusement Today een grote speler.

Ieder jaar reikt Amusement Today de Golden Ticket Awards uit. Prijzen voor pretparken die op een bepaald vlak de concurrentie zijn ontstegen. Zo zijn er prijzen voor het beste pretpark en de tofste achtbaan, maar ook prijzen voor de mooiste darkride en het vriendelijkste personeel. Bovendien zijn er ook prijzen voor het beste kinderpark en het lekkerste eten. Op ieder gebied is er een prijs te winnen en voor parken is het vooral een blijk van waardering door de bezoekers en collegae in het pretpark segment. Gisteren zijn de Golden Ticket Awards 2005 uitgereikt; hieronder een lijst met de belangrijkste catogorieën en winnaars.

Amusement Today - Golden Ticket Award
Copyright: Amusement Today

Beste Pretpark
1 – Cedar Point, Ohio, USA
2 – Islands Of Adventure, Orlando, USA
3 – Blackpool Pleasure Beack Blackpool, GB

Mooiste natuur
1 – Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
2 – Efteling, Kaatsheuvel, NL
3 – Bontefare Gardens, California, USA

Mooiste park
1 – Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
2 – Efteling, Kaatsheuvel, NL
3 – Europa Park, Rust, DL

Beste personeel
1 – Holiday World, Indiana, USA
2 – Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
3 – Cedar Point, Ohio, USA

Beste houten achtbaan
1 – Thunderhead, Dollywood
2 – Boulder Dash, Lake Compunce
3 – Shivering Timbers, Michigan’s Adventure

Beste stalen achtbaan
1 – Millenium Force, Cedar Point
2 – Superman, Ride of Steel, SixFlags New England
3 – Magnum XL-200, Cedar Point

Beste darkride
1 – Amazing adventures of Spiderman, Islands of Adventure
2 – Haunted Mansion, Knoebels Amusment Resort
3 – Tower of Terror, Disney MGM Studios
4 – Indiana Jones, Disneyland Anaheim
5 – Droomvlucht, Efteling

De Amusement Today Golden Ticket Awards zijn omstreden. Veel parken waarderen de prijzen enorm, maar de tegenstanders laten zich steeds feller horen. Het zijn vooral de Amerikaanse pretpark fans die lid zijn van Amusement Today en dit geeft een scheef beeld van de werkelijkheid. Dit is ook de reden waarom er weinig Europese parken in de lijsten voorkomen en dat bijvoorbeeld Disneyland Resort Paris, Warner Bros Park en PortAventura totaal vergeten zijn.

Al met al zijn de Golden Ticket Awards een leuke graadmeter voor de parken hoe de fans tegen hun attracties aankijken. Een echte weergave van de doorsnee bevolking is dit zeker niet.

Six Flags zet zichzelf te koop

Friday, August 26th, 2005

Six Flags maakte donderdag bekend dat het uit is op een veiling van het bedrijf. Na de bekendmaking van de verkoopplannen schoot het aandeel op de effectenbeurs in New York met bijna 12 procent omhoog tot 7,27 dollar.

Snyder bood vorige week via zijn beleggingsmaatschappij Red Zone ongeveer 140 miljoen dollar voor 22 miljoen aandelen, ofwel 6,50 dollar per aandeel, om zo zijn belang te vergroten tot 34,9 procent. Hij is met 11,7 procent al de grootste aandeelhouder in het bedrijf.

Six Flags vindt het aanbod van Snyder echter onvoldoende. Het bedrijf wil alleen in zijn geheel worden overgenomen voor een eerlijke prijs. Analisten rekenen daarbij op 9 dollar per aandeel.

Six Flags heeft een schuld van 2,3 miljard dollar en kampt al enige tijd met teruglopende bezoekersaantallen. In de afgelopen zes jaar heeft het alleen verlies gedraaid. In totaal bezit en opereert het bedrijf dertig pretparken in Noord-Amerika. De Europese activiteiten, waaronder Six Flags Holland bij Biddinghuizen, werden vorig jaar verkocht voor 200 miljoen dollar.

Gratis met je skippybal naar Walibi World

Monday, August 22nd, 2005

Iedereen die komende zaterdag 27 augustus vóór 10 uur ‘s ochtends met een skippybal voor de poort staat van Walibi World, ontvangt gratis entree tot het park. Ook deelt Walibi World tijdens deze dag nog eens honderden skippyballen uit onder het publiek. Om 13.00 uur wordt er een skippybal recordpoging gedaan op het plein voor het reuzenrad, direct na het optreden van Maud.

Recordpoging Skippyballen
Het is de bedoeling dat er komende zaterdag meer dan duizend skippyballende bezoekers in Walibi World rondspringen. Het hoogtepunt is om 13.00 uur, als al deze skippyballers samenkomen voor het reuzenrad om hier een record poging te doen. Als er meer dan 1000 mensen tegelijkertijd aan het skippyballen zijn, is de poging geslaagd.

Springen Maud, Kus, Sigs en Mark Dakriet ook mee?
De bezoekers van Walibi World vallen op zaterdag 27 augustus met hun neus in de boter. Naast gratis entree op vertoon van je skippybal en de ludieke recordpoging, is RTL FM op deze dag aanwezig in het park om er één groot feest van te maken. Op het podium voor het reuzenrad wordt live radio gemaakt en zijn er de gehele dag optredens van o.a. Maud, Kus, Sigs en Mark Dakriet. Zullen zij ook allemaal meespringen tijdens de recordpoging skippyballen?

Roetsjbaan ongeval

Sunday, August 21st, 2005

Moeder en dochter werden uit een roetsjbaan geslingerd. De parkverantwoordelijken lieten hen aan hun lot over.

Christophe is gek op uitstapjes naar Duitsland en Oostenrijk. Dit jaar kwamen hij en zijn gezin via een brochure en het internet terecht in Gondorf, vlakbij Bitburg, bekend van het Bitburger bier. "Het Eifelpark is een attractie- en dierenpark’", vertelt Christophe. "Ideaal voor onze kinderen die wel van wat actie houden, maar niet in alle attracties van Walibi of Bobbejaanland durven. De Super Rutschbahn is geen klassieke roetsjbaan. Je neemt plaats in een bakje en je bepaalt zelf de snelheid waarmee je naar beneden glijdt door een hendel naar je toe te trekken of voor je uit te duwen." Els: "De kinderen vonden het best leuk toen we het een eerste keer probeerden."

"In principe vertrekken de wagentjes een voor een. Je moet wachten tot het licht op groen springt vooraleer je mag vertrekken. Het was me al opgevallen dat de opzichter die bovenaan de attractie stond, het niet zo nauw nam met die veiligheidsmaatregelen en dat hij meer oog had voor de rokjes van de vrouwen", zegt Christophe. "Toen vertrok ik in een wagentje, samen met onze jongste dochter, Camille, van zes", vertelt Els. "Ik voelde een ander wagentje naderen en iemand riep Schneller! Schneller! Allicht werden we meteen daarna achteraan geraakt, waardoor ons wagentje uit de baan vloog."

Nog meer ongevallen
"Lauren en ik hadden een baan parallel aan die van hen genomen en we vertrokken gelijktijdig", vertelt Christophe. "Wij waren eerst beneden en Lauren riep dat we hadden gewonnen. Van Els en Camille was geen spoor te bekennen. Ik voelde dat er iets gebeurd was. Plots zag ik hen wenend en onder het bloed naar beneden komen." Els: "We lagen daar op die steile helling. Er was niemand om ons te helpen. Om beneden te geraken moesten we het bakje eigenhandig weer op de baan zetten en heel traag omlaag glijden. Afschuwelijk."

"Ik zag meteen dat Els en Camille ernstig gewond waren", zegt Christophe. "We renden naar de eerste hulppost, maar die bleek onbemand. Uiteindelijk daagde iemand op, maar die man bleek weinig kaas te hebben gegeten van EHBO. Els begon te hyperventileren en die man was totaal de kluts kwijt. Uiteindelijk kwam er een ambulance en in het plaatselijke ziekenhuis werden we wel goed opgevangen. Blijkbaar gebeuren er wel vaker ongevallen, want iemand van de ambulanciers zei dat het al de tweede keer is dat ze die dag moesten uitrukken voor een ongeval in het park. Iemand anders zei dat het park goed was voor de werkgelegenheid in het ziekenhuis."

"Ik had de indruk dat de directie van het park ons vierkant uitlachte. Excuses hebben we in elk geval niet gekregen. Het is straf dat langs de roetsjbaan geen camera’s staan om de boel in de gaten te houden. Het had allemaal nog veel slechter kunnen aflopen. We hebben bij de politie klacht ingediend en er is een pv opgemaakt. Wie zal straks die ziekenhuiskosten vergoeden?"

We belden naar het park voor een reactie, maar het algemene nummer van het park werd gisteren bemand door een antwoordapparaat.

Bron: Themepark

Lowlands een groot succes!

Sunday, August 21st, 2005

Wanneer je op Walibi World afrijdt dan zie je al verschillende tenten en de welbekende Lowlands loopbrug. De afgelopen dagen was er een snelheidsbeperking op de weg naar Walibi World en was het opvallend druk. De Flevopolder kreeg ruim 53.000 festival gangers te verwerken. Afgelopen donderdag is Lowlands weer van start gegaan. Voor de dertiende keer zet dit festival het evenemententerrein van Walibi World op zijn kop!

De Lowlands bezoeker kon ervoor kiezen om een gewoon ticket, of een combinatie ticket te kopen. Met dit laatste ticket was het ook mogelijk om het terrein van Walibi World te betreden en vanuit bijvoorbeeld de Goliath of de Space Shot het Lowlands terrein te bekijken. Ook de muziek van het festival is opvallend goed in Walibi World te horen.

Ondanks de enorme drukte is Lowlands dit jaar wederom niet uitverkocht. Pinkpop bleef met de helft van de kaarten zitten, Lowlands doet het iets beter; van de 60.000 kaarten zijn er slechts 7.000 niet verkocht. Mojo spreekt dan ook van een groot succes in deze zware tijden. Doordat de gemiddelde Nederlander minder te besteden heeft wordt er vaak op uitjes beknibbeld. Ook festivals hebben hier vaak last van, al lijkt Lowlands de dans te ontspringen.

Vooralsnog is het aantal van 53.000 een schatting van het aantal verkochte kaarten. Mojo weet nog niet exact hoeveel kaarten er verkocht zijn.

Hot Summer Night in Bellewaerde

Saturday, August 20th, 2005

Bellewaerde Park zorgt alvast voor een zwoele en exotische dag, met tal van extra animatie en shows, vele gezellige verlichtte attracties en de magische sfeer die het park ‘s avonds uitstraalt.

Percussie en Maracas
Bij het binnenkomen van het park worden de bezoekers reeds ondergedompeld in de ‘afro-samba’ sfeer. Befaamde percussiegroepen, djembés en tal van muziekgroepen geven het beste van zichzelf. Ze begeleiden het publiek met hun aanstekelijk ritme van attractie tot attractie: Batucada, Otentico en Batidah…

Vakantiesfeer
Of wenst u zelf een beentje uit te slaan: dat kan tijdens onze verschillende initiaties Salsa. Ook Miss Oost-Vlaanderen, haar Eredames en de 20 kandidates van Miss Henegouwen zullen een danspasje komen wagen. Of misschien trekt u uw avontuurlijke schoenen aan en test u uw evenwicht op de mechanische surfplank!

Shows en animatie
Op de verschillende pleintjes in het park kan men genieten van talrijke shows en extra animatie. In het Kidspark kijken de kleinsten onder ons naar de boeiende Junior Show. Op de Plaza Mexicana verrassen de ‘Kenyan Boys‘ u op een staaltje uitermate schitterende acrobatie. Een 12 koppige Braziliaanse SambaBand vertolkt op een kleurrijke en swingende wijze de Zomersamba!

Geen vakantie zonder surprises
Tal van verrassingen en geschenkjes staan te wachten op het Mexico plein. Doorlopend zijn er leuke prijzen te winnen. Een ijsmuur verbergt grote schatten, probeer hem te ontdooien. De kleinsten krijgen ook de kans om deel te nemen aan een reuze tekening!

Laatkomers betalen na 17:00 uur slechts 12,50 euro entree! Dus haal alvast de sandalen, bermudas en zonnepetjes boven!