Archive for January, 2006

De Tornado verdwijnt!

Monday, January 30th, 2006

Een paar weken geleden kwam het bericht naar buiten dat Walibi Belgium een koper had gevonden voor de tornado. Een park uit Zuid Amerika had interesse getoond in de achtbaan en ze wilde de baan kopen voor het symbolische bedrag van één euro. Helaas had het park nog niet alles uitgerekend qua transport en restauratie voordat men hun interesse toonde en dit pakte duurder uit dan verwacht. Uiteindelijk blies men de koop af omdat het geld er niet was.

Intussen had Walibi Belgium wél plannen gemaakt voor het gebied van de Tornado en de baan moest dus weg. Na 26 jaar zou de achtbaan plaats moeten maken voor een nieuwe attractie en dat was een pijnlijke ontdekking voor de vele fans van dit gele monster. Toen de eerste foto’s van de verwijdering verschenen waren veel mensen verbijsterd! In tegenstelling tot het netjes uit elkaar halen van de baan wordt hij in mootjes gehakt!


Aangezien er géén koper is gevonden voor de achtbaan heeft men besloten om een de Tornado als oud ijzer aan te bieden. Zodoende wordt de baan ook in stukjes gehakt en per kilo verkocht in plaats van per kurkentrekker. 27 jaar geleden werd de baan uit kleine onderdelen gebouwd en nu wordt hij opnieuw tot kleine stukjes teruggebracht.


Walibi Belgium hoopt de sloop van de Tornado zo snel mogelijk te kunnen afronden. Wat de nieuwe attractie wordt is nog niet bekend maar er zijn al wel een aantal vergunning aanvragen ingedient bij de gemeente.

Bron foto’s: Walibi Belgium

Tilburgse kermis groter dan ooit!

Sunday, January 29th, 2006

Nieuwe locatie "Spoorplein" en record aantal attracties
De fundamenten van De Tilburgse Kermis staan klaar. Het grootste kermisevenement van de Benelux knalt van vrijdag 21 tot en met zondag 30 juli op maarliefst elf pleinen. Primeur is het omdopen van de kruising Spoorlaan/Heuvelring, dat tijdens de kermis door het leven gaat als Spoorplein, tot kermisterrein. En een recordaantal van 237 attracties.

Bij het opstellen van de kermis is vooral gekeken naar de kwaliteit van het vermaak en naar een evenwichtige spreiding van de attracties. "Dat is dit jaar bijzonder goed gelukt", vertelt wethouder Hans Janssen (Evenementen) , die een aantal weken geleden door kermisvakbond BOVAK tot Kermiswethouder van het Jaar werd uitgeroepen. "We hebben het publiek echt op iets moois willen trakteren. Met het nieuwe Spoorplein, sterke attracties op alle locaties, een aantal top-grootvermaakzaken en de terugkeer van veel publiekslievelingen durf ik gerust te stellen dat dit een kermis is met alleen maar sterke schakels."

Om maar te beginnen op het Besterdplein met de 2 Fast 2 Furious en de No Limit, die de start van de kermis met hoge attracties markeren. Het NS plein brengt de Internationale topattractie Starflyer, een primeur voor Nederland én heeft nu zijn eigen café van de kermis. Het Spoorplein kent een prachtig Reuzenrad, de Roue Royale van 45 meter. Op het Heuvelplein is de inrichting open en sfeervol met de plaatsing van het Skateboard en het spookhuis Haunted Mansion en niet in het laatst door een bijzondere dubbele draaimolen, de Grand Carrousel. Het Piusplein heeft met de Ikarus een absolute topattractie en wandelend richting de Paleisring komt het gegil uit de Scream je van achter de Kattenrug al tegemoet. Ook op het Koningsplein is een prachtig reuzenrad te vinden, naast de Big Roller Coaster en de Monte Carlo. Naast de Nostalgische kermis vinden we op het Stadhuisplein de gigantische en hypermoderne XXL, een machine van 55 meter hoog. "Editie 2006 gaat meer de hoogte in dan ooit.", aldus Janssen.

Spoorplein
De hoek Spoorlaan / Heuvelring is tijdens de kermis van 2006 omgedoopt tot Spoorplein en in gebruik als kermisterrein. "Zo krijgen we dit jaar echt een aaneengesloten lint van 3,5 kilometer. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te wachten bij het stoplicht, wat een vervelend brekend effect had voor de doorloop in de kermis", vertelt de wethouder. "Via de Heuvelring slenter je nu gewoon over het Spoorplein naar het NS-Plein en door naar het Besterdplein." Op het Spoorplein staan een wildwaterbaan, een reuzenrad en de Power Wave (een polyp).

Nieuwe Attracties
– Grootvermaak: Starflyer, Ikarus, XXL, Roue Royale, Grand Carrousel
– Oefeningspelen: Olifant in de Porceleinkast, Disney Game, Road Runner game
– Consumptieve waren: Kermiskoeken, Chinees Wokrestaurant, Broodje Jantje
– Kinderzaken: Space Mouse

Nieuwe manager StarParks

Saturday, January 28th, 2006

Tot de StarParks groep behoren Walibi World in Nederland, Walibi Belgium en Bellewaerde Park in België, Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine in Frankrijk en Movie Park in Duitsland. De kantoren van StarParks bevinden zich in Brussel (Waver).

Cees Kikstra is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Europese marketingstrategie van de groep. Hij zal toezien op de uitvoering hiervan met een focus op prijszetting, yield management, reclame en public relations. Verder zal hij de partnerships met andere grote merken en media continueren en uitbreiden. Het verder verbeteren van de beleving van de bezoeker zal hierbij steeds centraal blijven staan. Ook de verdere uitbouw van de StarParksgroep staat op de agenda. Cees zal een gemotiveerd team van ervaren marketing en sales mensen leiden en coachen zowel op corporate als op park niveau.

"StarParks biedt een pracht van een marketing uitdaging met zeven parken in vier landen en onderscheidende producten. De concurrentiekracht is sterk, het management is capabel, gedreven, enthousiast en absoluut van plan om de groep tot de beste drie in Europa te laten groeien. Op korte termijn moet de bestaande capaciteit beter kunnen worden benut", aldus Cees Kikstra.

Cees Kikstra is afkomstig uit Nederland en heeft ruim 25 jaar ervaring in de toeristische sector. Hij begon zijn carrière bij Hill and Knowlton International Public Relations. Daarna werkte Cees achtereenvolgens als Marketing Communication Manager in de Efteling, bij Gran Dorado Bungalowparks (nu Center Parcs), als Directeur European Marketing & Sales Offices bij Disneyland Resort Paris en hij keerde uiteindelijk als Directeur Strategy and Development terug naar de Efteling.

Cees Kikstra zal voornamelijk werken vanuit de kantoren in Brussel (Waver). In het corporate Management team zal hij samenwerken met Bill Muirhead (CEO) and Denis Hermesse (VP Finance).

StarParks is in 2004 overgenomen door Palamon Capital Partners, een Britse privé investeerdersgroep. De Groep investeert in Europa vooral in service gerichte ondernemingen met een sterk groeipotentieel. Het StarParks management team wordt aangemoedigd om mogelijkheden aan te brengen om de Europese leiderspositie van de Groep te versterken.

Ontwerpwedstrijd Walibi World

Saturday, January 28th, 2006

Vijf scholen deden mee aan de ontwerpwedstrijd, die een paar maanden geleden werd uitgeschreven na een gemeenschappelijk werk en leerbezoek aan Walibi World. De leerlingen konden tijdens dit bezoek zelf ervaren hoe leuk techniek kan zijn en naderhand bruiste het van de ideeën voor nieuwe attracties! Elke deelnemende school nomineerde uiteindelijk drie ontwerpen die in Harderwijk opgesteld werden voor een vakkundige jury.

De namen voor de ontworpen attracties waren in ieder geval origineel. Maar de ideeën achter deze namen waren minstens even boeiend. Neem bijvoorbeeld de Ghost Tower. Een inzittende van deze attractie wordt getrakteerd op een achtbaan en een spookhuis ineen. Het zou zo in een pretpark kunnen staan en zeker tijdens het populaire Halloween in Walibi World.

Om een goed beeld te geven van hun attractie, hadden de leerlingen modellen gemaakt. Ook hadden zij op papier gezet wat het precies voorstelde, voor wie het bedoeld was, welke materialen er waren gebruikt en door wie het gemaakt was. De achtbaan was een veel gemaakte attractie, maar dan wel in heel uiteenlopende uitvoeringen.

De jury had er een zware dobber aan om het beste ontwerp te kiezen. In eerste instantie nomineerde zij drie attracties. De makers van deze attracties moesten hun ontwerp voor de zaal presenteren. Ten eerste was de The Papaloeta Jump genomineerd, een kleurrijke achtbaan met een tunnel en verschillende loopings. "We hopen op abonnementen voor Walibi World", lieten de meiden in hun presentatie weten. Want een seizoen lang gratis naar het pretpark was de hoofdprijs van de wedstrijd!

Daarnaast werd de Bloody Ball Blaster genomineerd. "In onze achtbaan zit je in een ronde bol en wordt je door een tunnel geblazen", lieten de makers Jan Petersenen en Roy van Schoten weten. Hun medemaker Mark Timmer was ziek en kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn. De laatste genomineerde was de Funloop. Een houten achtbaan met een heel bijzondere draai erin.

Uiteindelijk ging de Bloody Ball Blaster er met de hoofdprijs, een seizoen lang gratis naar Walibi World, vandoor. Hoofd technische dienst van Walibi World Ton Merkx, die de prijzen uitdeelde, gaf aan blij verrast te zijn bij het zien van alle creatieve ontwerpen. "Het ontwerp dat heeft gewonnen is het meest vernieuwend en erg origineel!", aldus de enthousiaste Ton Merkx.

Platform Techniek Noordwest-Veluwe organiseerde de tour om leerlingen de verschillende "gezichten" van techniek te laten zien. Deze actie is één van de activiteiten die de samenwerking tussen Landstede, Platvorm Techniek en Walibi World kenmerkt. Leerlingen op een boeiende en voor hen aansprekende wijze geïnteresseerd maken in het vak techniek is hierbij de belangrijkste drijfveer voor de drie partijen. Dit doel lijkt goed te slagen gezien het enthousiasme waarmee de verschillende scholen én leerlingen deze opdrachten aangrepen, waarbij het "werk en leerbezoek" aan Walibi World toch nog steeds als hoogtepunt wordt gezien.

Volgende Disneyland in Peking?

Tuesday, January 17th, 2006

Na Hong Kong wil nu ook Peking een Disneyland.

Het complex, dat volgens Chinese media in het zuiden van Peking moet verrijzen, lijkt een flinke bedreiging te worden voor het themapark in Hongkong. Het onlangs geopende Disneyland in de Zuid-Chinese miljoenenstad trekt minder bezoekers dan verwacht. De tegenvallende resultaten kostten de directeur van de attractie, die 3,5 miljard dollar heeft gekost, eerder deze maand de kop.

Eerder was al bekend dat Shanghai overleg voerde met Disney over de bouw van een pretpark. Maar nu lijken de plannen van Peking zo vergevorderd, dat het project in Shanghai waarschijnlijk van de baan is.

Stealth krijgt de naam Stealth

Thursday, January 12th, 2006

De thematisatie is al bijna klaar, de baan is al volledig getest, Thrope Park loopt op het moment flink voor op de planning die ze zichzelf hadden opgelegd. De tests op volle snelheid hadden deze maand voltooid moeten zijn, maar dit is al in begin december gedaan. Maar qua marketing houd men zich zeer strak aan hun schema.

Deze week is de naam voor de achtbaan naar voren gekomen. Het project in Thorpe Park had de naam Stealth meegekregen als werktitel. Dit omdat men de overlast voor de gasten in het park probeerde te minimaliseren en de baan moest ook vanaf een afstand bijna onzichtbaar zijn. Een mooie werktitel voor een mooi project.

Maar er veranderde dingen. Al snel verschenen er wat concept tekeningen voor deze nieuwe achtbaan en wat schetste de verbazing. De baan krijgt bijna identieke thematisatie te krijgen als RITA, de nieuwe baan van Alton Towers. Opvallend is hierbij dat de baan een race thema kent, op zich een goede keus, het is niet voor niets zo dat zowel Top Thrill Dragster, Xcelerator als RITA voor dit thema gekozen. Maar de naam Stealth lijkt hier niet echt gepast.

Met spanning wacht men de naamsverandering af. Als het verlossende woord uiteindelijk komt dan klinkt er een zucht van verbazing. Niemand had verwacht dat de naam Stealth uiteindelijk op de achtbaan zal prijken, toch is dit het geval. Een aparte keuze van Thorpe Park gezien het thema maar dat neemt niet weg dat het logo er geweldig uitziet!

Black Mamba is bijna klaar!

Wednesday, January 11th, 2006

Er zijn veel verbaasde blikken geweest de afgelopen dagen. Al een aantal maanden is Phantasialand bezig om vriend en vijand te verbazen met hun laatste bouwproject. Black Mamba is de nieuwste achtbaan die in Bruhl wordt gebouwd.

B&M heeft voor de tweede keer een inclined diveloop in een achtbaan gebouwd. Bij dit element maakt het treintje eerst een halve looping waarna deze in een twist terecht komt. Het enige verschil tussen een diveloop en een inclined diveloop is dat de inclined diveloop onder een bepaalde hoek staat in plaats van gewoon verticaal. De vorige inclined diveloop is gebouwd in Hydra the Revenge, deze achtbaan staat in Dorney Park.Ook wordt steeds meer zichtbaar dat de baan bijna volledig in greppels en tunnels ligt. Er zijn maar een paar delen van de baan die boven de grond komen. Eén van deze delen is de looping, dit element staat met zeer breden supports verankerd. Dit heeft een reden, op de concept-tekeningen van Black Mamba staat een loopbrug getekend die door de looping heen gaat. Waarschijnlijk zullen de supports van deze achtbaan ook tegelijkertijd dienen als connectiepunten voor de hangbrug, hoe men dit precies gaat doen blijft nog de vraag, net als iedere volgende stap in dit project!In het volgend seizoen zal er een achtbaan openen die iedereen zal doen verbazen. Dat verbazen zal niet gebeuren door een immense hoogte, of een gigantische lengt. Ook niet om een ijzingwekkende snelheid of de gigantische schaal. Nee, deze betrekkelijk kleine baan zal iedereen verbazen vanwege zijn aparte aankleding en unieke elementen. In juni zullen we het allemaal zelf kunnen meemaken!

Met dank aan CoasterPlace voor het gebruik van de foto’s.

Bezoerkersrecord museum

Wednesday, January 11th, 2006

Erg druk in vakanties
Alleen al in de zomer- en herfstvakantie kwamen 200.000 bezoekers op het nieuwe museum af. Het Spoorwegmuseum is daarmee in een klap het populairste museum in de provincie Utrecht. Het Spoorwegmuseum schrijft het succes toe aan de totale metamorfose en de nieuwe aanpak van evenementen. Het nieuwe museum zoekt een middenweg tussen educatie en entertainment wat zichtbaar meer bezoekers aantrekt.

Vreselijk leuk museum
Volgens woordvoerder Olga Coolen wil het museum zich profileren als een vreselijk leuk museum en niet als een minimaal attractiepark. In het najaar zijn op verzoek van de bezoekers wel meer informatieborden geplaatst. De museumdirectie verwacht in het eerste openingsjaar van 4 juni 2005 tot 4 juni 2006 in totaal 400.000 bezoekers.

Stalen Monsters erg in trek
Er wordt op termijn rekening gehouden met een afvlakking van de bezoekersaantallen. Zoals bekend trekken nieuwe musea vooral in het eerste jaar erg veel bezoekers. Populairste attractie bij kinderen is ‘Stalen Monsters’ waarbij bezoekers in karretjes langs de meest imposante treinen uit de jaren twintig en dertig worden gevoerd. Volwassen bezoekers reageren vooral erg positief op het Engelse mijndorp waar het ontstaan van de stoommachine wordt toegelicht.