Archive for December, 2004

Kerstgroet

Friday, December 24th, 2004

Het management team is al onze lezers en medewerkers erg dankbaar voor het afgelopen jaar, waarin Whoosh Magazine in een korte tijd is uitgegroeid tot een veelgelezen en erg gewaardeerd naslagmiddel. We hebben dit jaar een aantal prachtige edities weten uit te geven. Maar ook onze site heeft het nodige stof doen opwaaien.

We waren de eerste die de komst van Xtreme, de nieuwe aanwinst van het parkje Drievliet, aankondigden. Ook stonden we op de eerste rij toen de drie nieuwe attracties van Bobbejaanland in maart van dit jaar werden gebouwd, en daar deden we uitgebreid verslag van.

Ook wisten we regelmatig nieuws te posten op onze hoofdpagina, en konden we (dankzij de hulp van vele parken en contactpersonen) verslag doen van diverse persconferenties en aankondigingen.

Al met al kan gezegd worden dat we een mooi jaar hebben gehad. En tegen het einde van het jaar is het tijd om je te gaan richten op het volgende jaar, op het jaar 2005 in dit geval. Dat is ook wat wij de afgelopen weken hebben gedaan. Er zijn knopen doorgehakt en plannen gemaakt. We gaan 2005 met een gerust hart tegemoet, maar we beseffen ons ook dat er veel gaat veranderen.

Al te veel informatie kan (en wil) ik op dit moment nog niet kwijt. Wel kan ik zeggen dat Whoosh Magazine drastisch zal veranderen. Natuurlijk zal niets van onze inhoud, onze vele teksten en foto’s, verdwijnen. Maar Whoosh Magazine zal nooit meer hetzelfde zijn.

Tot het moment dat wij onze plannen voor 2005 kunnen ontrafelen, of presenteren, zullen wij natuurlijk het nieuws op de hoofdpagina blijven updaten. Te zijner tijd zal het nieuwe Whoosh Magazine worden aangekondigd via onze nieuwsbrief.

Als afsluiting wil ik iedereen nogmaals bedanken voor de steun het afgelopen jaar. Geniet van de kerstdagen (ook al vallen ze in het weekend), en moge 2005 een mooi jaar worden voor ons allemaal!

Met vriendelijke groet,

Frank Cornelissen
Hoofdredacteur
Whoosh Magazine

Efteling opent nieuw sprookje officiëel

Wednesday, December 15th, 2004

Voor het publiek stond de deur al op 11 december open; de dag dat ook de officiële opening had moeten plaatsvinden, maar door de begrafenis van Prins Berhard, met wie de Efteling met name dankzij Pandadroom een speciale band had, op die dag, is deze uitgesteld naar deze doordeweekse dag. De gewone bezoeker heeft dus helaas niets van deze festiviteiten kunnen meekrijgen; festiviteiten die overigens tevens wat zijn versoberd.

Het sprookje:
Het Meisje met de Zwavelstokjes heeft zijn plek gevonden in het sprookjesbos naast de Fakir. Wie de sprookjesbosroute volgt komt er uiteraard automatisch langs, maar voor de zekerheid is wordt de bezoeker vanaf de uitgang van de Indische Waterlelies als het ware naar dit sprookje toegeleid. In de bomen wijzen over een stuk van 100 meter hoofdjes met kaarsen op hun hoofd de weg.
Toch valt het gebouw ook zonder deze route zeker niet over het hoofd te zien. Een behoorlijk groot gebouw in beste Pieck-traditie, bedekt met een laagje sneeuw, Nieuw en toch al oud. Details alweer volop. IJspegeltjes bij de ingang. En in de gang die daarop volgt een raam die je al wat in de stemming brengt. Als voorbereiding op de hoofdshow die komen gaat klinkt er muziek uit de speakers en achter het raam zie je het panorama van het dorp van het meisje met de zwavelstokjes. Op de voorgrond genieten muizen van op de grond gerold fruit; zichtbaar familie van de muizen die we in het huisje van de zeven geitjes terugvinden. Dan, als de muziek in de gang stopt en de lichten in de hoofdshowruimte aangaan is het tijd om daar plaats te nemen. De ruimte is minder groot dan van het qua opzet gelijke Chinese Nachtegaal, maar geeft het gelijk ook iets knussers. De lichten dimmen en een oudere vertelstem spreekt:

Oudejaarsavond, ijzige wind
Een eenzaam klein meisje, een verlaten kind
Een leven in armoe, geen liefde beschoren
Steenkoude voetjes, haar sloffen verloren…

De teksten zijn op rijm, maar waar het risico van truttigheid dreigt, valt het hier precies goed. We zien een meisje, op haar knieën. Een besneeuwde straat. Dat het koud is blijkt wel uit de damp die uit haar mond komt, precies zoals we dat zelf op koude dagen ervaren.
Maar de meest spectaculaire effecten verschijnen zodra het meisje de zwavelstokjes gaat ontsteken. We zien een rookwolk, met daarin de visioenen van het meisje. We ruiken ook de geur van lekker eten, zodra dat in beeld verschijnt, en dan, bij het laatste stokje zien we grootmoeder, eerst in de wolk, en daarna op volle grootte als geest. Het stokje dooft en we zien een wit aura rond het meisje, die vervolgens als geest naar “grootje” toegaat en haar in de armen springt. Ze dansen en we zien ze langzaam, al draaiend steeds kleiner worden, totdat er slechts een ster overblijft. Even lijkt de ster te veranderen in een hartje, en dan weer terug in een ster….

En dan gaan de lichten aan. Aan vele bezoekers is aan te zien dat het sprookje hen geraakt heeft. Een applaus, gepaste stilte, de loftuitingen achteraf; het zijn de verschillende manieren om hun waardering voor dit nieuwe sprookje te uiten.

Het sprookje is een technisch hoogstandje, en zeker het Andersenjaar waardig. Welke plek en status het uiteindelijk in het sprookjesbos zal krijgen blijft afwachten, maar de eerste reacties zijn in ieder geval veelbelovend.

Disneyland Parijs: Indiana Jones weer vooruit.

Wednesday, December 1st, 2004

Indiana Jones et le Temple du Peril… En Envers! Zo ging de baan de afgelopen jaren door het leven. Toen bleek dat de oorspronkelijke baan niet genoeg capaciteit had werden de 8-persoonstreinen vervangen door 12-persoons treinen. Toen werd ook besloten om de baan een nieuw karakter te geven, door deze treinen achterstevoren op de baan te plaatsen, wat onder andere aanpassingen aan de track tot gevolg had. Ook de verlichting en dergelijke moesten op andere plekken worden geplaatst, zodat ze niet in het zicht stonden.
Op dit moment wordt er dus hard gewerkt om de treinen weer vooruit te laten rijden. Op 4 december moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Bron DLP Guidebook