Archive for November, 2004

Moviepark maakt plannen bekend

Tuesday, November 30th, 2004

Omdat de nieuwe eigenaren de Warner Brothers licenties niet hebben overgenomen moet er zowiezo een boel in het park worden veranderd. Voor deze metamorfose is in totaal 10 miljoen euro beschikbaar. Naast de naamgeving van bepaalde attracties zal alle WB-filmgerelateerde theming moeten worden verwijderd.

De nieuwe attracties
Het voormalig Looney Tunes Adventure zal worden veranderd in een Ice Age attractie. De baan blijft hetzelfde, maar er zullen nieuwe effecten aan worden toegevoegd. Zo zijn sneeuweffecten en een watertunnel inmiddels bevestigd.
De Batman simulator zal wederom een simulator gaan herbergen. Time Rider, een wereldprimeur, zal de gasten een tijdreis langs diverse tijdperken als prehistorie, de middeleeuwen en de toekomst bieden. Nieuwe effecten worden toegevoegd, zoals water- en (hete) luchteffecten.
De derde nieuwe attractie zal de plaats van de 3d film Marvin the Martian innemen, en is, net als in Walibi Belgium, een 4d-film rond Spongebob Squarepants (in het duits nog hilarischer Spongebob Schwammkopf genoemd). Het theater zal 200 speciale simulatiestoelen gaan tellen, die gelijk zijn aan die in Walibi.

De rest van de attracties
Twee andere attracties die op dit moment nog heel erg Warner Brothers zijn zijn Never Ending Story en Gremlins. De laatstgenoemde attractie zal het komend jaar tijdens de gewone openingsdagen niet geopend zijn en plaats gaan maken voor de attractie voor 2006. Wat dit gaat worden is nog onbekend; alleen een Scooby Doo darkride (een naam die al veelvuldig werd genoemd als vervanging in de Warner Brothers tijd) werd al wel uitgesloten vanwege de te geringe populariteit van dit figuur in Duitsland.
De river rapid Never Ending Story zal wel openen, maar ook hier zal de aan de film gerelateerde figuren worden verwijderd. Op de vraag of deze niet gewoon als boek-attractie behouden kan worden (Unendlichte Geschichte is tenslotte een boek van de duitse schrijver Michael Ende) werd wel gezegd dat het een boek attractie zou (kunnen) worden, maar of dit hetzelfde boek is is dus zeker niet bevestigd.
De studio tour zal behouden blijven. Er zijn onderhandelingen met filmproducenten over het gebruik van de studio’s (die dus ook door Palamon zijn overgenomen). In de toekomst zal de tour wel spectaculairder worden, maar dat zal zeker nog niet volgend jaar zijn.
Ook Lethal Weapon blijft voorlopig, ondanks de vele technische problemen die dit Intamin-prototype heeft. Uiteraard wel onder een nieuwe naam. Voor de toekomst is de kans wel groot dat de baan zal worden verwijderd. Een achtbaan in het genre van the Italian Job heeft in ieder geval grote interesse van parkmanager Ruedy.
Het gedeelte Gotham City moet natuurlijk ook een face-lift krijgen. Manager Timothy Ruedy legt uit dat Gotham City niets anders is dan een comic-vertaling van New York. Zonder heel veel aanpassingen zal dit gedeelte dus komend jaar door het leven gaan als NYC, de afkorting voor New York City.
Parkgedeelten krijgen verder filmgenres als thema. Horror krijgt geen gebied, maar wel een volledige periode. Het grote succesnummer van het park, Halloween, zal namelijk een vervolg krijgen. Een opvallend genre wat ontbreekt is Science Fiction. Voor de toekomst is dit wel voorzien, dus een nieuw gedeelte in de toekomst zal ongetwijfeld dit thema gaan krijgen.
De naamgeving van de oude attracties zal niet meer naar films gaan verwijzen. Mensen berijden geen film, maar een achtbaan, alsdus manager Ruedy. Voorbeelden van nieuwe namen die hij noemde waren High Fall voor the Wild Bunch, verwijzend naar een type val die een stuntman maakt en die in Westerns waar cowboys regelmatig van de daken worden geknald veelvuldig voorkomt, en Side Kick voor de Frisbee (een held heeft doorgaans een side kick, en de beweging van de frisbee heeft een “side kick”.
Het kindergedeelte krijgt ook flink wat aanpassingen. Dit gedeelte was vergeven van Looney Tunes, maar zal nu worden gevuld met eigen characters. Niet figuren uit een film, maar de figuren achter de (productie van een) film. Naam van het gebied: Wonderland Studios.

Characters
Met eerder genoemde nieuwe attracties zullen ook een aantal nieuwe characters het park gaan bevolken. Zo zal Spongebob door het park lopen, en kun je ook Scrat en Sid uit Ice Age tegen het lijf lopen. Voor het kindergedeelte is een achttal dieren (speciaal voor het park ontworpen) met filmberoepen voorzien, zoals een regisseur, kleedster, stuntman, geluidsman, cameraman en cateringdame.

Shows
Het showprogramma zal grotendeels worden behouden en verder worden uitgebreid. Zo is de dansshow tijdens Halloween erg bevallen en zal er volgend jaar op het open podium in NYC een dansshow komen. Andere shows worden in meer of mindere mate wat aangepast. De stuntshow bijvoorbeeld. Bij de screentest is eindelijk achterhaald wat de technische problemen waren en deze kan nu worden opgevoerd zoals eigenlijk bedoeld.

Al met al moet er een boel werk worden verzet om dit alles voor 19 maart weer op orde te krijgen, als het park als eerste van de Star Parks groep zijn poort weer opent.

Hellendoorn wordt de thuisbasis voor Dynamo

Monday, November 29th, 2004

Het metalfestival Dynamo Open Air heeft komend jaar plaats op het terrein van Avonturenpark Hellendoorn. Dat meldde een woordvoerder van concertorganisator Mojo zaterdagavond. Het metalfestival heeft al jaren moeite met het vinden van een kocatie waar het gehouden kan worden. “We hopen dat we nu eindelijk een vaste locatie hebben gevonden”, aldus de woordvoerder van Mojo concerts. Dynamo Open Air staat gepland voor zaterdag 7 mei. Wie er precies gaan optreden is nog niet bekend.

Dynamo Open Air werd in 1986 voor het eerst georganiseerd in Eindhoven. Door de jaren groeide het festival uit haar voegen, met 120.000 bezoekers in 1995 als hoogtepunt. Destijds stonden er files van Eindhoven tot aan de grens met Duitsland. Daarna nam het aantal bezoekers fors af, omdat de capaciteit op last van de overheid werd verkleind. Na 1999 werd het festival op verschillende locaties gehouden. Dit vanwege de overlast die het met zich mee zou brengen.

In Hellendoorn beleeft Dynamo Open Air haar negentiende editie. Mojo rekent op ongeveer 15.000 bezoekers.

Musical Kleine Zeemeermin in première (persbericht)

Sunday, November 28th, 2004

De Kleine Zeemeermin is de tweede musical die de Efteling in samenwerking met het Vlaamse Studio 100 presenteert. De musical is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, van wie in 2005 het 200ste geboortejaar gevierd wordt. De musical is hiervan de voorloper.

Familiespektakel
Als opvolger van de succesvolle musical Doornroosje koos de Efteling opnieuw voor een avondvullende show van Studio 100. Ditmaal is de voorstelling echter exclusief te zien in het Efteling Theater en is er sprake van een echte co-productie. De Vlaamse musical werd door de Efteling zowel tekstueel als inhoudelijk bewerkt voor het Nederlandse publiek en verrijkt met bekende Nederlandse sterren: Kim-Lian van der Meij als kleine zeemeermin, Mariska van Kolck als boosaardige zeeheks Anne-Moon, Joost de Jong als de stoere prins Barend, Lone van Roosendaal als Sanne-Moon, dochter van de zeeheks, en Raymond Kurvers als Guus Garnaal. Verrassend en technisch vernieuwend is het onderwaterdecor, waarbij de acteurs “zwemmend” door het water zweven. De bezoeker waant zich daadwerkelijk in de wereld onder de zeespiegel. Spectaculair zijn verder de fluoriserende kostuums en de pakkende liedjes als “Vleugels” en “Dit is liefde”. Aan elke voorstelling werken tientallen mensen mee: 19 acteurs, 15 technici, 4 grimeurs en kleedsters en een company manager. Daarnaast verzorgt een orkest van 7 musici live de muziek.

De Kleine Zeemeermin
De romantische musical, gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, verhaalt over de kleine zeemeermin die de prins redt wanneer zijn schip in een zware storm vergaat. Als de kleine zeemeermin de stoere prins op het droge brengt, wordt zij hopeloos verliefd op hem.
Ze zingt met haar heldere stem een prachtig lied, maar voordat hij wakker wordt, verdwijnt zij weer in de zee. Want hoe graag ze het ook wil, hij zal nooit verliefd op haar kunnen worden, met haar vissenstaart… De boosaardige zeeheks Anne-moon biedt uitkomst. Zij kan zorgen voor een paar prachtige benen, maar daarvoor moet de kleine zeemeermin haar meest waardevolle bezit opofferen, haar betoverende stem…

Efteling Theater
De toenemende aandacht van de Efteling voor entertainment en de wens de shows nog verder te professionaliseren leidde in 2002 tot de bouw van het Efteling Theater. Met 1.200 zitplaatsen behoort het tot de grootste theaters van Nederland. Het theater kent aan de buitenzijde een romantische en semi-Victoriaanse bouwstijl, maar is aan de binnenzijde voorzien van de meest moderne faciliteiten. Zo is de orkestbak beweegbaar en met één druk op de knop kan de tribune in elkaar geschoven worden. Het theater beschikt naast kleed- en oefenruimtes, bijvoorbeeld ook over een artiestenfoyer. Het à la carte-restaurant, in de sfeer van grandeur, rode pluche en theaterromantiek, biedt plaats aan 400 gasten.

Reserveren
De voorstelling, die tot begin april 2005 in de Efteling speelt, wordt aangeboden in combinatie met een exclusief bezoek aan het Sprookjesbos en de attractie PandaDroom. Tijdens de Winter Efteling is de musical met of zonder een parkbezoek mogelijk. De show is geprogrammeerd op woensdagmiddag, donderdag- en vrijdagavond. In de weekends en tijdens de feestdagen zijn er dagelijks twee voorstellingen. Er zijn diverse arrangementen met onder andere een verrassend driegangenbuffet in theaterrestaurant Applaus of zelfs een overnachting in het Efteling Hotel.
Reserveren van kaarten voor de musical De Kleine Zeemeermin kan op verschillende wijzen. Tijdens de openingstijden van het park bij de Gastenservice (exclusief reserveringskosten van
2,50 euro per ticket). Telefonisch: 0900-0161 (0,25 euro p/m), 7 dagen per week van 09.00 tot 22.00 uur en via internet: www.efteling.com

Europa-Park begint bouw Splash!

Friday, November 26th, 2004

Trots stonden Roland en Jurgen Mack gebogen over een bergje zand vlakbij hotel Castillo Alcazar. Samen met EuroMaus en een medewerker schepten ze de eerste grond weg voor deze nieuwe attractie.

Spatenstich fur neue Europa-Park Wasserbahn

Volgend jaar viert Europa-Park zijn 30-jarig jubileum en dit gebeurd met de opening van een nieuw themagebied. Men heeft besloten om Portugal toe te voegen aan het park. Dit land zal tussen Spanje en Scandinavië komen te liggen. Het gebied wordt, zoals al eerder gemeld, ongeveer 12.000 vierkante meter groot en krijgt meerdere nieuwe attracties en eetgelegenheden. De bouw van de eerste attractie is gisteren gestart.

Portugal moet in 2006 volledig klaar zijn. Europa-Park heeft expres 2 jaar uitgetrokken voor dit project om alles tot in de puntjes te kunnen uitwerken. Wat donderdag is gepresenteerd beloofd veel goeds. Het Portugal deel word gethematiseerd naar het Portugal in de 15e en 16e eeuw. Splash zal het middelpunt worden van dit gebied.

Eerder beloofde Europa-Park al dat Splash iets unieks zou worden. Toen de plannen uiteindelijk werden gepresenteerd, ongeveer 2 maanden terug, was iedereen hier scpetisch over. Het project zou teveel lijken op de waterachtbaan Poseidon die in een andere hoek van het park te vinden is. Maar toch zit er een uniek element in Splash; de boten zullen namelijk gedraaid worden voordat ze aan het "achtbaan" deel van de baan beginnen. Vlak voor de splash zelf, die overigens bijna 30 meter hoog is, worden de boten weer terug gedraaid waarna ze met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur naar beneden zullen denderen.

Europa-Park opent 19 maart 2005 zijn poorten weer voor de zomeropening, dan zal ook het eerste deel van het Portugal gebied (inclusief Splash) in gebruik worden genomen.

5e Efteling Anton Pieck Prijs in het teken van Hans Christian Andersen (persbericht)

Friday, November 26th, 2004

Deze vijfde Efteling Anton Pieck Prijs heeft als thema: Hans Christian Andersen. In 2005 is het 200 jaar geleden dat de bekende Deense sprookjesschrijver werd geboren. Illustrator Anton Pieck reisde in zijn tekeningen graag terug naar de 19e eeuw, de wereld waarin Hans Christian Andersen leefde. Wat zouden zij samen een bijzonder sprookjesboek hebben gemaakt als ze elkaar hadden ontmoet! Scholen die mee willen doen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven. De sluitingsdatum voor het insturen van werkstukken is 11 maart 2005. De prijsuitreiking is op 13 mei 2005.

Anton Pieck
Precies tien jaar geleden, in 1995, is de Efteling Anton Pieck Prijs in het leven geroepen, als eerbetoon aan de fenomenale kunstenaar en illustrator Anton Pieck, een van de grondleggers van de Efteling. In dat jaar zou Anton Pieck 100 jaar geworden zijn. In 2005 wordt de wedstrijd voor de vijfde keer uitgeschreven. Stichting Natuurpark de Efteling stelt opnieuw de prijzen ter beschikking: naast tien geheel verzorgde schoolreizen ook geldprijzen:1e prijs: 10.000 euro, 2e prijs: 5.000 euro en 3e prijs: 2.500 euro. De helft van het prijzengeld dient geschonken te worden aan een goed doel op het gebied van natuurzorg en milieubehoud. De andere helft mag de school naar eigen inzicht besteden.

Lespakket
In 2005 heeft de schrijfwedstrijd een prachtig passend thema: Hans Christian Andersen.
Deze bekende Deense schrijver bedacht namelijk helemaal zelf zijn sprookjes, die bijna altijd een boodschap hadden. Anders dan bijvoorbeeld de gebroeders Grimm, die de sprookjes opschreven als ze ze ergens hoorden. De educatieve Sprookjeswijzer, die de Efteling speciaal maakte voor onderwijzers, duidt het verschil tussen volks- en cultuursprookjes aan, geeft lessuggesties voor onder- en bovenbouw en legt uit dat schrijvers en illustratoren elkaar enorm kunnen stimuleren, waardoor boeken veel interessanter kunnen worden. Zo worden in deze opdracht per groep zowel schrijvers als illustratoren aan het werk gezet.

Nieuw: KRO-prijs voor 1-minuut filmpje
Nieuw dit jaar is dat alle scholen in aanmerking komen voor een extra prijs, ter beschikking gesteld door de KRO, die in het jaar 2005 sprookjes een prominente plek geeft in haar jeugdprogrammering op Z@ppelin. Zij nodigt de scholen uit om het proces van schrijven en illustreren op video vast te leggen, hier een filmpje van precies één minuut van te monteren en dat naar de KRO te sturen. De beste filmpjes zullen worden uitgezonden in KRO’s Tien Plus!!! Het allerbeste filmpje wint een speciale KRO-prijs. Alle filmpjes zullen op de internetsite van de KRO te zien zijn.

Terra Mitica opent "Synkope"

Tuesday, November 23rd, 2004

20 November was het dan eindelijk zover. Na bijna een jaar bouwen kon Synkope geopend worden. Na een grote ceremonie was het aan de vele gasten in het park om de nieuwe attractie uit te proberen. De reacties waren uiterst positief. Zowel van de inzittenden als van de critici die van buiten bleven kijken naar de attractie.

In 2003 opende Terra Mitica hun Vekoma SLC (Suspended Looping Coaster) met de naam Tizona. Vlak nadat de baan was opgeleverd verscheen er nieuws op de website van het park dat men bezig was met een nieuw project. Al snel werd duidelijk dat het om een "schommel" attractie ging, maar wat het precies moest worden was nog niet duidelijk. Ook toen de fundering er lag durfde niemand uitsluitsel te geven, ook de medewerkers van Terra Mitica hielden hun mond stijf dicht.

Nadat de fundering gelegd was bleef het een tijd stil in het park. De bouw locatie werd ontruimd en er gebeurde een aantal maanden weinig tot niets meer. Pas in augustus werd de bouw van Synkope weer opgepakt. Hierna ging het snel en begin oktober is het testen afgerond. Er werden nog een aantal laatste aanpassingen gedaan aan de attractie voordat hij dan eindelijk op 20 november geopend kon worden.

De Synkope is ongeveer 36 meter hoog wanneer hij tot de maximale hoogte uitzwaait. Bij deze maximale uitzwaai haalt hij een snelheid van 90 kilometer per uur en krijgt de inzittende ongeveer 3,6 G te verwerken. In totaal is er plaats voor 40 personen in de gondel van Synkope.

In 2002 zette Mondial zijn eerste Revolution weg. Deze gigantische schommel had de mogelijkheid om tot een hoogte van ongeveer 36 meter te komen. Dit door een schommelslag te maken van 120 graden. Mondial had de primeur met zo’n soort attractie. Later volgden Huss en Intamin het voorbeeld van Mondial. Tot op dit moment is Huss het meest succesvol met dit product, zij hebben er 4 weten weg te zetten.

Terra Mitica is nog tot eind december open, hierna zal het park voor 3 maanden gesloten zijn.

Julianatoren breidt uit!

Friday, November 19th, 2004

Mariska Thijssen van Julianatoren blijft een beetje geheimzinnig doen over hoe het park nu verder wil. Men is druk bezig met het opknappen van het park. “Nu de poorten gesloten zijn is het groot onderhoud aan de beurt” aldus Mariska.

Maar dat is niet het enige wat ze wilde vertellen. Zeer waarschijnlijk worden er 4 nieuwe attracties aan het park toegevoegd. Eén daarvan zal iets te maken hebben met de brandweer, veel water en natuurlijk de kleur rood. Een andere verassing heeft iets met auto’s te maken.

Buiten deze 2 attracties presenteerde Mariska met trots een theekopjes attractie, “net als in Disneyland Paris.”

Koning Julianatoren is op het moment gesloten voor het publiek. Vanaf 20 maart 2005 zal Jul de torenmuis weer klaar staan om alle bezoekers weer welkom te heten in zijn park. Vroeger als normaal, maar dat heeft alles te maken met het paasweekend wat in 2005 veel eerder is als in andere jaren.

Efteling ontvangt entertainment-‘Oscar’

Thursday, November 18th, 2004

De Efteling ontvangt deze oeuvreprijs op 5 februari 2005 in Anaheim, Californië.

Gisteren werden in Orlando, tijdens de mondiale bijeenkomst van de attractieparkenbranche, de winnaars van de THEA Awards bekend gemaakt. De Efteling is daarbij winnaar geworden van de THEA Classic Award. Het Kaatsheuvelse park ontvangt deze prestigieuze prijs voor het feit dat het al meer dan 50 jaar met succes aan de weg timmert. De in Amerika aanwezige Eftelingers waren bijzonder verrast met de bijzondere onderscheiding en hebben het goede nieuws direct per telefoon overgebracht aan de directie en medewerkers van de Efteling. Die waren op dat moment bijeen voor een try-out van de musical De Kleine Zeemeermin die vanaf heden te zien is in het Efteling Theater. De Efteling-directie is zeer ingenomen met deze prijs. ‘Na het bekende Deense stadspark Tivoli zijn wij het tweede park ter wereld dat zo’n oeuvreprijs krijgt. Het is fántástisch dat vakbroeders ons deze onderscheiding geven voor de constante koers die we al die jaren varen. De prijs heeft nog meer glans omdat we weten wie ons kandidaat heeft gesteld’. Bij de bekendmaking is duidelijk geworden dat twee gerespecteerde personen uit de branche de Efteling hebben voorgedragen. Dit waren Tony Baxter, vice president van de ontwerpafdeling van Disney (Disney Imagineering) en Bob Rogers van BRC Imagination Arts, een bedrijf dat attracties en attractieparken ontwerpt en bouwt. Als reden gaven zij: ‘voor de meer dan 50 jaar van inspiratie, kwaliteit, creativiteit en entertainment voor intussen bijna 90 miljoen bezoekers’.

In 1997 ontving de Efteling een THEA Award for Outstanding Achievement voor de attractie Villa Volta. De naam van de award kent drie betekenissen: "Thea," de Griekse godin die al het licht uitstraalt. De tweede betekenis komt van "theater". Het derde woord is TEA, de naam van de organisatie: Themed Entertainment Association. De prijs wordt op 5 februari 2005 uitgereikt tijdens het 11e THEA Awards Gala.