5e Efteling Anton Pieck Prijs in het teken van Hans Christian Andersen (persbericht)

Deze vijfde Efteling Anton Pieck Prijs heeft als thema: Hans Christian Andersen. In 2005 is het 200 jaar geleden dat de bekende Deense sprookjesschrijver werd geboren. Illustrator Anton Pieck reisde in zijn tekeningen graag terug naar de 19e eeuw, de wereld waarin Hans Christian Andersen leefde. Wat zouden zij samen een bijzonder sprookjesboek hebben gemaakt als ze elkaar hadden ontmoet! Scholen die mee willen doen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven. De sluitingsdatum voor het insturen van werkstukken is 11 maart 2005. De prijsuitreiking is op 13 mei 2005.

Anton Pieck
Precies tien jaar geleden, in 1995, is de Efteling Anton Pieck Prijs in het leven geroepen, als eerbetoon aan de fenomenale kunstenaar en illustrator Anton Pieck, een van de grondleggers van de Efteling. In dat jaar zou Anton Pieck 100 jaar geworden zijn. In 2005 wordt de wedstrijd voor de vijfde keer uitgeschreven. Stichting Natuurpark de Efteling stelt opnieuw de prijzen ter beschikking: naast tien geheel verzorgde schoolreizen ook geldprijzen:1e prijs: 10.000 euro, 2e prijs: 5.000 euro en 3e prijs: 2.500 euro. De helft van het prijzengeld dient geschonken te worden aan een goed doel op het gebied van natuurzorg en milieubehoud. De andere helft mag de school naar eigen inzicht besteden.

Lespakket
In 2005 heeft de schrijfwedstrijd een prachtig passend thema: Hans Christian Andersen.
Deze bekende Deense schrijver bedacht namelijk helemaal zelf zijn sprookjes, die bijna altijd een boodschap hadden. Anders dan bijvoorbeeld de gebroeders Grimm, die de sprookjes opschreven als ze ze ergens hoorden. De educatieve Sprookjeswijzer, die de Efteling speciaal maakte voor onderwijzers, duidt het verschil tussen volks- en cultuursprookjes aan, geeft lessuggesties voor onder- en bovenbouw en legt uit dat schrijvers en illustratoren elkaar enorm kunnen stimuleren, waardoor boeken veel interessanter kunnen worden. Zo worden in deze opdracht per groep zowel schrijvers als illustratoren aan het werk gezet.

Nieuw: KRO-prijs voor 1-minuut filmpje
Nieuw dit jaar is dat alle scholen in aanmerking komen voor een extra prijs, ter beschikking gesteld door de KRO, die in het jaar 2005 sprookjes een prominente plek geeft in haar jeugdprogrammering op Z@ppelin. Zij nodigt de scholen uit om het proces van schrijven en illustreren op video vast te leggen, hier een filmpje van precies één minuut van te monteren en dat naar de KRO te sturen. De beste filmpjes zullen worden uitgezonden in KRO’s Tien Plus!!! Het allerbeste filmpje wint een speciale KRO-prijs. Alle filmpjes zullen op de internetsite van de KRO te zien zijn.

Comments are closed.