Archive for August, 2007

Ooit Tongeren sluit definitief

Tuesday, August 28th, 2007

Dat heeft de exploitant dinsdag na overleg met zijn raadsman Paul Engelen laten weten.

Het park kampte al sinds de opening midden juni met erg tegenvallende bezoekerscijfers. Bovendien was er openlijke ruzie ontstaan tussen de nv Dea Dia en de nv Plinius Vastgoed, met de stad Tongeren en Toerisme Vlaanderen als aandeelhouders.

Plinius Vastgoed nam het niet langer dat de exploitant weigerde om zijn financiële verplichtingen na te komen en liet bewarend beslag leggen op de inkomgelden van het park. Eerder was er ook al een strafklacht ingediend tegen onbekenden wegens vermeend misbruik van gemeenschapsgelden. Die klacht werd ingediend door Plinius Vastgoed nadat gebleken was dat er gelden verdwenen waren die bestemd waren voor de exploitatie van het park.

Volgens Engelen wordt de exploitatie van het park belemmerd door de beslagen op de inkomgelden en kampen alle partners met financiële moeilijkheden, behalve de aannemer Strabag die nog voor een miljoen euro aan facturen heeft openstaan.

"Taminiau kan geen uitgaven meer doen omwille van het beslag. De overige partners hebben totaal geen geduld of mededogen met de uitbater en hebben hem het mes op de keel gezet", zo luidt het.

Het met veel poeha aangekondigde themapark gaat vanaf woensdag officieel dicht. De werknemers van Ooit Tongeren worden dinsdagavond door de uitbater op de hoogte gebracht van het nieuws, zo laat Taminiau nog weten.

Raadsman Steven Van Geeteruyen van Plinius Vastgoed was dinsdagavond niet bereikbaar voor een reactie. Eerder had hij wel laten weten dat de nv maandag de dagvaarding voor de ontbinding van de exploitatievergunning had betekend en dat de zaak in de loop van volgende week door de rechtbank van koophandel in Tongeren zou worden behandeld. Met de aanvraag van het faillissement is die eis overbodig geworden.

Doorstart?!

De partners in Ooit Tongeren, met name de stad Tongeren, Toerisme Vlaanderen, aannemer Strabag én het managementteam van Ooit Tongeren, verzetten zich met klem tegen een sluiting van het themapark. Ze gaan aan de curator vragen om de continuïteit van het park via een doorstart te garanderen.

De private en publieke partners zullen ook onverwijld op zoek gaan naar een nieuwe exploitant, zo laat de Tongerse burgemeester Carmen Willems (Open Vld) weten.

Bron: Het Belang van Limburg, 28-08-2007.

Ongeluk waterbaan Plopsaland

Monday, August 27th, 2007

Gisteren heeft zich in Plopsaland De Panne om 11:15 uur een ongeval op de attractie De Boomstammetjes voorgedaan. Een brandslang die in de vaargeul van de attractie was terechtgekomen, wentelde zich om de wieltjes van een bootje waardoor het op 5 meter hoogte vast kwam te zitten en dreigde te kantelen.

De inzittenden van het bootje, een familie uit Beveren-Waas, kroop naar het evacuatieplatform dat naast de geul ligt. De 42-jarige vader kwam daarbij ten val en brak zijn sleutelbeen. Hij kon gisterenmiddag het ziekenhuis alweer verlaten.

Op vraag van Plopsaland kwam het parket ter plaatse om het ongeval te onderzoeken. Na reconstructie van de feiten was duidelijk dat er geen sabotage in het spel was, zoals eerst werd gesuggereerd, maar dat het ongeval te wijten was aan nalatigheid van een technicus. De technicus had de brandslang ‘s morgens gebruikt om het waterniveau op peil te brengen en was de slang nadien vergeten weg te nemen. Plopsa heeft ondertussen de nodige sancties jegens de betrokken werknemer getroffen.

De attractie werd om 20:00 uur ‘s avonds door het parket vrijgegeven en zal vandaag na controle van DNV weer openen.

Gratis naar Ooit Tongeren

Saturday, August 25th, 2007

Plinius, waarin het stadsbestuur van Tongeren, Toerisme Vlaanderen, aannemer Strabag en Dea Dia verenigd zijn, besloot eerder deze week het huurcontract via de rechtbank op te zeggen vanwege achterstallige huur. Plinius besloot volgens raadsman Steven van Geeteruyen gistermiddag tot de beslaglegging. Eerder deze week werd bekend dat Dea Dia van Tongeren naar een postbus in Antwerpen was verhuisd. Over de hoogte van de achterstallige betalingen en de inhoud van de gesprekken tussen Plinius en Dea Dia wil de advocaat niets kwijt.

Volgens Marc Taminiau van Dea Dia heeft aannemer Strabag de werkzaamheden niet naar behoren uitgevoerd en weigert hij daarom huur te betalen. Burgemeester Carmen Willems van Tongeren wijst er namens het stadsbestuur op dat Taminiau het opleveringscontract tekende en daarmee akkoord ging met de uitvoering van het park.

Het nieuwe themapark dat op 15 juni de deuren opende en geïnspireerd is op het Land van Ooit in het Brabantse Drunen (opgericht door dezelfde Taminiau) kwam al eerder in opspraak toen Plinius bij de rechtbank een strafklacht indiende vanwege het verdwijnen van geld op de exploitatierekening. Taminiau heeft dat vorige week tegenover het Belgische persbureau Belga afgedaan als "ongegronde aantijgingen".

Het rommelt al sinds begin deze maand binnen Ooit Tongeren. Directeur Jan Nonneman kondigde toen zijn ontslag aan. Over de reden van zijn vertrek wil de man die ook het Gaiapark in Kerkrade en Mondo Verde in Landgraaf leidde, inhoudelijk niets kwijt. Nonneman, die samen met het door hem ingehuurde accountantsbureau opstapte: "Hou het er maar op dat ik mijn reputatie zuiver wil houden."
Feit is dat de bezoekersaantallen tegenvallen. In plaats van de verwachte 150.00 tot 250.00 bezoekers, bezochten slechts 50.000 mensen Ooit Tongeren. Zeker 25.000 bezoekers te weinig om het park rendabel te houden.

Bron: Dagblad "de Limburger", 25-08-2007.

Plopsaland schrikt van bezwaren

Friday, August 24th, 2007

In totaal hebben zestien mensen bezwaar gemaakt tegen de komst van Plopsaland. Gisteren sloot de termijn waarop een zienswijze ingediend kon worden bij de gemeente Coevorden. De meeste tegenstanders hekelen de toename van het verkeer op de toegangsweg naar het park, dat tegenover Center Parcs De Huttenheugte wordt gebouwd.

Een charmeoffensief is in de maak om het negatieve beeld rond Plopsaland bij te stellen. Zo komt algemeen directeur Steve van den Kerkhof van de Plopsaparken in België volgende week donderdag naar Dalen om de bevolking te informeren over de plannen.

Studio 100 was aanvankelijk van plan een exacte kopie in Dalen te bouwen van de overdekte attractie in het Belgische Hasselt. "Maar het bedrijf toont zich gezien de reacties bereid te schuiven met bijvoorbeeld de hoogte van het gebouw", zegt Snijders.

Bron: Dagblad van het Noorden, 23-08-2007.

Zie ook Coevorden Huis aan Huis, 31-07-2007.

Problemen in het Vlaamse Ooit

Thursday, August 23rd, 2007

Uitbater nv Dea Dia van de Nederlandse familie Taminiau van het Romeinse themapark “Ooit Tongeren” stelt dat de strafklacht die de nv Plinius bij de procureur des Konings van Tongeren indiende wegens vermeend misbruik van vennootschapsgelden totaal ongegrond is en beschouwd moet worden als een “rookgordijn” om de nv Dea Dia in diskrediet te brengen.

Volgens de Nederlandse uitbater Marc Taminiau draait de werkelijke oorzaak van het conflict met leasegever Plinius Vastgoed, met als aandeelhouders Toerisme Vlaanderen, de stad Tongeren en aannemer Strabag, rond de “ondermaatse kwaliteit, duurzaamheid én volledigheid van de door aannemer Strabag verrichte bouwwerkzaamheden”. Taminiau beweert ook dat hij de oplevering van de werkzaamheden omwille hiervan als niet bestaande beschouwt.

De uitbater maakt zich ook sterk dat de herstelwerkzaamheden als gevolg van de gebrekkige uitvoering door de aannemer geraamd worden op 3,8 miljoen euro en dat de exploitatiemogelijkheden van het park hierdoor zwaar gehypothekeerd worden. Zo zou de nv Dea Dia als gevolg van de gebrekkige uitvoering van de bouwwerkzaamheden jaarlijks extra belast worden met onderhoudskosten van 400.000 euro.

De uitbater laat tot slot nog weten dat hij zich door de publieke partners, met name Toerisme Vlaanderen en in het bijzonder de stad Tongeren, geheel in de steek gelaten voelt. Taminiau geeft wel dat het themapark de vooropgestelde bezoekersquota niet haalt, maar wijt dit aan de gebrekkige infrastructuur en het slechte weer. “Ooit Tongeren” ontving sinds de opening op 15 juni zowat 50.000 bezoekers. Om rendabel te kunnen zijn hadden er dat minstens 75.000 moeten zijn.

Gevraagd naar een reactie op de aantijgingen laat waarnemend burgemeester Carmen Willems (Open Vld) van Tongeren weten dat Taminiau zijn contractuele verplichtingen door mekaar haalt en zich beter zou concentreren op een goede exploitatie. Ook moet Taminiau volgens Willems zijn financiële verplichtingen nakomen. “Als hij dat zou doen, zaten we nu niet in deze situatie”, aldus de burgemeester.

Bron: Het Belang van Limburg, 18-08-2007 e.v.

Feestelijke afsluiting vakantie

Wednesday, August 22nd, 2007

Movie Park Germany organiseert op zaterdagavond 25 augustus in samenwerking met de Duitse zender RTL II een groot zomerfeest met optredens van diverse Duitse sterren en de presentatie van de nieuwe Bollywood-film Paheli. De avond wordt om 23:00 uur afgesloten met een spetterend vuurwerk. Het festijn is de laatste in een reeks van tien Hollywood Summer Nights, die deze zomer voor het eerst zijn gehouden.

Love Parade Chill Out

Op zondag 26 augustus verandert het park in een Love Parade Chill Out zone met optredens van DJ’s Patric (Warehouse), S.O’Neal (Warehouse), Tandem (Klangfarbe-net.de), Son of Barbarella (Ambulance Club) en Kanat (Köln/Nachtflug). De bon op www.moviepark.de biedt bezoekers € 6,00 korting op de toegangsprijs.

Rock meets Musical

Op zondagavond neemt het evenement Rock meets Musical mensen mee op een avontuurlijke reis door een moderne muziekwereld. De sopraan Marion Wilmer, de temperamentvolle zangeres Bo Shannon en de entertainer Peter Grimberg zetten een prachtige show neer met een mix van Rock ‘n’ Roll, Swing-klassiekers en musical-hoogtepunten.

Na deze feestelijke afsluiting van de zomervakantie is er nog genoeg te beleven in Movie Park Germany. Van eind september t/m begin november organiseert het park elke vrijdag- en zaterdagavond een Halloween Horror Party met angstaanjagende muziek en griezelige monsters. Meer informatie over dit evenement vind je in ons nieuws-archief.

Man overleden bij Katun

Wednesday, August 22nd, 2007

Een meisje die in de trein zat brak door dit ongeval tevens haar been. De 30-jarige man is dus geraakt door het been van de inzittende en overleed ter plekke. Een soortgelijk ongeval heeft eerder dit jaar plaatsgevonden in Legoland Billund.

Het park was de dag volgend op het ongeluk gewoon geopend voor het publiek, echter werd er die dag geen muziek gedraaid en werd de vuurwerkshow afgelast.

Griezelen en gillen in Duitsland

Friday, August 17th, 2007

Van 28 september t/m 4 november verandert het normaal zo vriendelijke familiepark elke vrijdag- en zaterdagavond na zonsondergang in een spookkasteel met mistflarden en angstaanjagende muziek. In het park bewegen zich ruim 150 monsters, skeletten en andere creaturen voort die bezoekers de stuipen op het lijf jagen. Movie Park Germany is tijdens deze Halloween Horror Party tot 22:00 uur geopend en er zijn speciale After Dark tickets te koop (€ 22,00; geldig vanaf 17.00 uur).

Spooklabyrint

Een van de hoogtepunten is de Terror Train, een treinrit door filmstudio’s met adembenemende schokeffecten en ontmoetingen met talloze monsters. Ook in de verschillende Halloween-labyrinten in het park moeten bezoekers enge dingen trotseren, maar dan te voet. Voor wie op adem wil komen, is er de Halloween Show; een spannende combinatie van muziek, dans en licht- en andere showeffecten, die Movie Park Germany in 2007 voor het eerst presenteert.

Halloween voor kinderen

Voor jonge Halloween-feestvierders is er een kindvriendelijk dagprogramma. Zij kunnen pompoenen versieren, deelnemen aan een kostuumwedstrijd of meedoen aan traditionele Halloween-spelletjes, zoals trick & treat. De Halloween Party voor kinderen vindt elke vrijdag t/m zondag (en in de eerste week van oktober dagelijks) vanaf 12:00 uur plaats in het monstervrije themagebied Kinderland.

Halloween Dinner Show

Movie Park Germany organiseert ook dit jaar weer de succesvolle Halloween Dinner Show. Op 19/20, 26/27 en 31 oktober, en op 2/3 november kunnen bezoekers onder het genot van een exclusief viergangenmenu een optreden bijwonen van Marion Wilmer, bekend uit de musicals Phantom of the Opera en West Side Story. Ook zijn er vuuracrobaten die spannende kunsten vertonen. Kaarten voor de Halloween Dinner Show bieden vanaf 17:00 uur toegang tot het park en kosten € 69,95 per persoon. Bestellen kan via telefoonnummer +49-2045-899-715.