Plinius, waarin het stadsbestuur van Tongeren, Toerisme Vlaanderen, aannemer Strabag en Dea Dia verenigd zijn, besloot eerder deze week het huurcontract via de rechtbank op te zeggen vanwege achterstallige huur. Plinius besloot volgens raadsman Steven van Geeteruyen gistermiddag tot de beslaglegging. Eerder deze week werd bekend dat Dea Dia van Tongeren naar een postbus in Antwerpen was verhuisd. Over de hoogte van de achterstallige betalingen en de inhoud van de gesprekken tussen Plinius en Dea Dia wil de advocaat niets kwijt.
Volgens Marc Taminiau van Dea Dia heeft aannemer Strabag de werkzaamheden niet naar behoren uitgevoerd en weigert hij daarom huur te betalen. Burgemeester Carmen Willems van Tongeren wijst er namens het stadsbestuur op dat Taminiau het opleveringscontract tekende en daarmee akkoord ging met de uitvoering van het park.
Het nieuwe themapark dat op 15 juni de deuren opende en geïnspireerd is op het Land van Ooit in het Brabantse Drunen (opgericht door dezelfde Taminiau) kwam al eerder in opspraak toen Plinius bij de rechtbank een strafklacht indiende vanwege het verdwijnen van geld op de exploitatierekening. Taminiau heeft dat vorige week tegenover het Belgische persbureau Belga afgedaan als "ongegronde aantijgingen".
Het rommelt al sinds begin deze maand binnen Ooit Tongeren. Directeur Jan Nonneman kondigde toen zijn ontslag aan. Over de reden van zijn vertrek wil de man die ook het Gaiapark in Kerkrade en Mondo Verde in Landgraaf leidde, inhoudelijk niets kwijt. Nonneman, die samen met het door hem ingehuurde accountantsbureau opstapte: "Hou het er maar op dat ik mijn reputatie zuiver wil houden."
Feit is dat de bezoekersaantallen tegenvallen. In plaats van de verwachte 150.00 tot 250.00 bezoekers, bezochten slechts 50.000 mensen Ooit Tongeren. Zeker 25.000 bezoekers te weinig om het park rendabel te houden.
Bron: Dagblad "de Limburger", 25-08-2007.