Archive for April, 2005

Toverland wordt groter!

Friday, April 29th, 2005

Het snelst uitbreidende pretpark van Nederland , Toverland in Sevenum, blijft ook in zijn vijfde jaar groeien als kool. Binnenkort gaat een nieuwe machinerie in beweging, die de toverleiders van het park voorlopig Flying Wheels noemen, maar die nog een leuke naam moet krijgen. Het is een dertien meter hoge boom in het Magic Forest, waar twee draaiende raderen hun rondjes maken, en waaraan karretjes zijn bevestigd die op hun beurt weer fanatiek om hun as kringelen. Nieuw is ook de theatershow van Toos Toverhoed en Zwijntje Morrel, die met nieuwe fantasiefiguurtjes de gekste avonturen beleven. Het is een afwisseling voor de 425.000 bezoekers die vorig jaar al afkwamen op de enorme achtbaan, de 5,5 hectare grote tovertuin en de andere vertrouwde attracties van Toverland.

EuroDisney draait minder verlies

Thursday, April 28th, 2005

Het negatieve saldo in de eerste helft van het op 1 oktober begonnen boekjaar 2004/2005 is uitgekomen op 80,9 miljoen euro, zo heeft de onderneming donderdag bekendgemaakt. In de eerste helft van het vorige boekjaar bedroeg het negatieve saldo 108,9 miljoen euro.

De omzet groeide met 5 procent tot 494,1 miljoen euro. De verkleining van het verlies is te danken aan een overeenkomst met de schuldeisers. Die redden de onderneming in 2004 van de afgrond door hun vorderingen om te zetten in aandelen EuroDisney. De onderneming wil het komende boekjaar weer winst maken, onder meer door nieuwe attracties te bouwen.

Efteling verkoos ‘Mooiste Lelijke Eendje’

Wednesday, April 27th, 2005

Want op zaterdag 23 april verzamelden zich maarliefst 344 lelijke eenden (Deux Chevaux) in de Efteling voor de verkiezing van het mooiste lelijke eendje, in het kader van het Hans Christian Andersen Jaar.
Al om 07.00 uur stonden de eerste eendjes voor de poort van het Kaatsheuvelse park, waar in alle vroegte een klein feestje begon. Lelijke Eendjes (in België Geitjes genaamd) van alle soorten en maten stonden op het parkeerterrein klaar om het park in te rijden. Sommige hadden daarbij wat hulp nodig: ze moesten worden geduwd of gesleept, maar uiteindelijk waren ze rond 09.15 uur allemaal in het park. Het winnende eendje viel vooral op omdat in de achterbak een heuse kijkdoos was gemaakt, waarin eendeneieren en eendjes te zien waren en waarin ook het Sprookjesboek ‘Het Lelijke Jonge Eendje’ was uitgestald. Met de spreuk ‘Echte Schoonheid zit van binnen’ stal deze rode 2CV de harten van de publieks- èn de Eftelingjury. Met recht een winnaar dus. In het sprookje groeit het lelijke jonge eendje uit tot een prachtige zwaan, die door iedereen bewonderd wordt. De verraste winnares wint een overnachting in de nieuwe Hans Christian Andersen Suite in het Efteling Hotel.

Bijzondere eenden

Per hoge uitzondering verbleven er vandaag auto’s in de Efteling. Uniek was het grote aantal ook, voor een eendenbijeenkomst. Het was een zonnig lentedagje ‘eenden kijken’ in Kaatsheuvel. Zijn normaalgezien de muzikale paddestoelen het meest gefotografeerd, nu waren dat de lelijke eenden. Er waren er van allerlei pluimage. Een zeer creatief stel had een 800 grams witbrood voor de auto gehangen aan een hengel, een zwarte eend die door haar baasje wordt gezien als een mooie zwarte zwaan, vierde vandaag zijn dertigjarige verjaardag. De oudste eend kwam uit 1958 en zag er nog puik uit. Een bijzondere extra prijs werd uitgereikt voor een eend, met witte stippen en een kabouter op de motorkap, die het bekende paddestoelenmuziekje speelde.

Whoosh Woensdag

Deze Whoosh Woensdag staat in het teken van… Lelijke Eendjes! In ons Foto-Archief zijn foto’s te vinden van enkele van de 344 2CV’s die afgelopen zaterdag in de Efteling stonden opgesteld. Veel kijkplezier!

Achtbaan in Final Destination 3

Tuesday, April 26th, 2005

De schrijvers en producers van de film hebben onthuld dat de scène die ze op het oog hebben een stuk heftiger en schokkender zal worden dan de andere achtbaanongelukken die we op tv hebben mogen bewonderen. Zo zullen de crash scènes in de film Rollercoaster en in de immens populaire serie CSI: Crime Scene Investigation in het niet vallen bij de gruwelen die in Final Destination 3 te zien zullen zijn.

Dankzij een getekend storyboard kon Sci Fi Wire een beeld krijgen van de openingsscène zoals de schrijvers en producers deze in hun hoofd hebben zitten. De rampscène vindt plaats in een65 meter hoge achtbaan. Oorzaak van de "ramp" is het verlies van hydraulische druk in de achtbaantrein, waardoor de beugels openen en de wielen spontaan van de trein vallen. Het gevolg is een bloederige crash, waarbij enkele passagiers op een nogal smerige manier gewond raken, of aan hun einde komen.

Als nuance kan gezegd worden dat dit deel film geen "echte" gebeurtenis zal zijn, maar een visioen, net als vergelijkebare scènes in Final Destination 1 en 2. Om de scène tot stand te brengen zullen een echte achtbaan (uit het Pacific National Exhibition amusement park in Vancouver), computer animated graphics, en andere Hollywood magie gebruikt worden.

Naar verwachting zal Final Destionation 3 in 2006 te zien zijn in Amerikaanse bioscopen. Er is nog geen Europese release datum bekend.

Bron: ThrillNetwork / Sci Fi Wire

Walter Bolliger vertelt . . .

Monday, April 25th, 2005

Zwitserland, het land van de luxe. De rolex horloges rollen hier van de band en ook voor de beste chocolade moet je hier zijn. Een anonieme bankrekening, alles lijkt mogelijk in Zwitserland, maar schijn bedriegd. Als je goed gaat kijken dan zal je nagenoeg geen pretparken vinden in dit Europese land. Laat staan monsters van achtbanen, en toch worden de beste achtbanen ter wereld hier gefabriceerd.

Walter Bolliger is een helft van het fameuze ontwerpersduo Bolliger & Mabillard (B&M). Een leek zegt dit niets, maar in de pretpark wereld zijn dit grote spelers. De naam B&M boezemt andere fabrikanten angst in. B&M heeft de achtbaan tot een ander niveau gebracht, het hoeft niet alleen hoger en sneller, unieke ontwerpen zijn net zo belangrijk.

Dit laatste laat B&M weer zien bij de bouw van SheiKra. Een dive machine van 60 meter hoog. Dit is niet zo uniek. Kijk bijvoorbeeld naar Oblivion die al 56 meter hoog is en de G5 die dezelfde hoogte kent. Het unieke aan een dive machine is toch wel de trein, in plaats van in de lengte worden de passagiers over de breedte verdeeld. In plaats van de normale B&M trein die 4 zitplaatsen breed is telt deze kar 8 zitplaatsen in de breedte. “Het zorgt voor een uniek ritgevoel” aldus Walter Bolliger.

“Het zorgt voor een uniek ritgevoel door het ontwerp van de treinen en de elementen. Bijvoorbeeld de passagiers aan de buitenkanten van de treinen zullen de bewegingen dubbel zo sterk meekrijgen als normaal. Hier moet je tijdens het ontwerpen van zo’n achtbaan zeer goed rekening mee houden”

Wanneer B&M aan het ontwerp van een achtbaan begint bezoeken ze altijd eerst het terrein waar de baan moet komen te staan. “Ik denk dat de kracht van onze achtbanen zit in de aanpassing aan het terrein.” aldus Walter die trots kijkt naar hun laatste creatie in Tampa. “SheiKra is een grote achtbaan met een aantal unieke elementen. We hebben de kracht van de natuur in de baan laten terugkomen door de waterbak aan het eind van de rit. Wanneer de trein hier doorheen rijd zal het water aan alle kanten opspatten!”

“Ik denk dat een ontwerp goed dooracht moet zijn. Een ontwerp van B&M is zoveel mogelijk uitgebalanceerd, aan alles wordt gedacht, van elementen tot treinen. Een achtbaan moet mooi zijn om te zien, maar ook leuk zijn om te berijden. Er zijn nog genoeg dingen om te ontwerpen, zolang de balans maar in de ontwerpen blijft!”

“Wij zien erop toe dat een baan perfect wordt afgeleverd. Van ontwerp tot constructie wordt alles streng gecontroleerd.” zegt Walter. De baandelen van een B&M achtbaan worden exact gemaakt zoals de tekeningen. De maximale afwijking die mag ontstaan tijdens de fabricage is 1/16 inch (0,15 cm). Door de precieze fabricage weet B&M zijn soepelheid te waarborgen. Voor de treinen zijn deze marges nog veel kleiner.

SheiKra zal op 21 mei openen in Busch Gardens Tampa Bay.

Walibi op avontuur

Saturday, April 23rd, 2005

Hij zal samen met Mama Lily (een groot lief Nijlpaard met een rieten rokje en Hawaiï slinger) de allereerste exemplaren van zijn nieuwe stripboek: "Een wereld vol vriendjes" overhandigen aan de patiëntjes op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

Walibi is op 11 november vorig jaar geland in Nederland na een wereldreis van 5 jaar en heeft het toenmalige Six Flags Holland omgetoverd in het nieuwe Walibi World.

Walibi is niet alleen teruggekomen van wereldreis. Hij heeft een groot aantal hartveroverende vriendjes meegenomen. De avonturen die zij samen beleven zijn niet uitsluitend in het park en de nieuwe show te zien maar kunnen vanaf nu ook worden meebeleefd in een nieuw stripboek. De allereerste oplage van Walibi’s stripboek "Een wereld vol vriendjes" is gedrukt. Walibi zal persoonlijk, samen met het lieve Nijlpaard Mama Lily, de eerste exemplaren van dit stripboek overhandigen aan de patiëntjes op de kinderafdeling van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Voor kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis duren de dagen soms best lang. Daarom wordt vol verwachting uitgezien naar het bezoek van Walibi en zijn vriendinnetje Mama Lily! Of zoals een patiëntje zei; ‘Ja maar dan lig ik toch nog wel in het ziekenhuis?’

El Volador slaat zijn vleugels uit!

Saturday, April 23rd, 2005

Bellewaerde Park heeft met El Volador een echte wereldprimeur in huis! De attractie van het type "Topple Tower" is de eerste in de wereld.

De nieuwe, hoogtechnologische attractie heeft alle veiligheidstesten succesvol doorstaan en is er nu helemaal klaar voor om de bezoekers mee te nemen voor een verrassende vlucht.

El Volador is een vernieuwende familieattractie voor jong en oud! Het is een tuimelende toren die zijn 40 passagiers rond zijn mast doet draaien en naar beneden tuimelen: een onweerstaanbare belevenis! El Volador garandeert kinderen en ouders een unieke ervaring.

De attractie staat centraal in de zone Mexico en schittert door zijn bonte kleuren en sfeervolle thematisering. Er werd heel wat aandacht besteed aan de decoratie van El Volador: watervallen en fonteinen omringen de exotische vogel en geven de attractie een extra exotisch tintje.

Bellewaerde Park is tijdens de maand mei open van woensdag tot zondag, alsook op pinkstermaandag 16 mei. Op zaterdag 28 mei staat de Mexican Night op het programma. Voor deze nocturne blijft het park uitzonderlijk open tot 22u en zal het er bruisen van de Mexicaanse sfeer, animatie en muziek!

Splash Battle een groot succes!

Friday, April 22nd, 2005

Wie houdt het droog in de Splash Battle?

In deze prachtig gedecoreerde, interactieve attractie maken de inzittenden een spannende boottocht langs spuitende geisers, klaterende watervallen en door mistige tunnels. Tijdens deze tocht dreigen de boten terecht te komen in een aanval van verschillende waterelementen. Elk bemanningslid bepaalt zijn eigen lot, want de elementen kunnen tijdelijk uitgeschakeld worden. Dit kan gedaan worden, door met je waterkanon, die een straal produceert van wel zes meter, het doel te raken. Als dit net op tijd lukt, wordt de waterdreiging heel even uitgeschakeld. Maar dat is niet het enige waar de inzittenden op moeten letten, want ook de omstanders doen actief mee! Aan de kant van de attractie en op de brug staan namelijk ook waterkanonnen opgesteld. De vraag is duidelijk: "Wie houdt het droog in de Splash Battle?".

Wereldprimeur in Walibi World

Walibi World is trots dat zij het eerste themapark in de wereld is met een attractie als de Splash Battle. "Nergens in de wereld is deze attractie nog te vinden, wat het natuurlijk wel heel speciaal maakt voor ons, maar in het bijzonder voor onze gasten", aldus Marcel Schonenberg, General Manager van Walibi World. Dat de gasten deze attractie inderdaad erg bijzonder vinden blijkt wel uit de resultaten van de vele enquêtes die Walibi World onder haar gasten heeft afgenomen. Hieruit blijkt dat de attractie niet alleen populair is bij families met kinderen, maar ook bij tieners en stoere volwassen mannen. "Bij de ontwikkeling van de Splash Battle was het onze bedoeling om een attractie te creëren voor iedereen, het is geweldig om te zien dat dit is gelukt!", aldus de trotse Marcel Schonenberg. Er was eerst nog wat onzekerheid over het feit dat inzittenden nat kunnen worden in de Splash Battle, maar dat bleek volledig ongegrond. "Het is echt super om je tegenstanders nat te spuiten! Dat je daarbij zelf niet helemaal droog blijft, hoort er bij, dat maakt het juist extra spannend!", aldus een enthousiaste gast.

Schot in de roos

Splash Battle blijkt dus een schot in de roos voor het vernieuwde themapark, zeker gezien de nieuwe weg die het park is ingeslagen sinds de naamsverandering van Six Flags Holland naar Walibi World. Met toevoeging van de Splash Battle, twee nieuwe kinderattracties, een nieuwe show, veel extra sfeer en entertainment ontstaat de perfecte balans. Iedereen, van grootouder tot kleinkind, van puber tot peuter, beleeft hierdoor eindelijk een dag die eruit springt!