Walter Bolliger vertelt . . .

Zwitserland, het land van de luxe. De rolex horloges rollen hier van de band en ook voor de beste chocolade moet je hier zijn. Een anonieme bankrekening, alles lijkt mogelijk in Zwitserland, maar schijn bedriegd. Als je goed gaat kijken dan zal je nagenoeg geen pretparken vinden in dit Europese land. Laat staan monsters van achtbanen, en toch worden de beste achtbanen ter wereld hier gefabriceerd.

Walter Bolliger is een helft van het fameuze ontwerpersduo Bolliger & Mabillard (B&M). Een leek zegt dit niets, maar in de pretpark wereld zijn dit grote spelers. De naam B&M boezemt andere fabrikanten angst in. B&M heeft de achtbaan tot een ander niveau gebracht, het hoeft niet alleen hoger en sneller, unieke ontwerpen zijn net zo belangrijk.

Dit laatste laat B&M weer zien bij de bouw van SheiKra. Een dive machine van 60 meter hoog. Dit is niet zo uniek. Kijk bijvoorbeeld naar Oblivion die al 56 meter hoog is en de G5 die dezelfde hoogte kent. Het unieke aan een dive machine is toch wel de trein, in plaats van in de lengte worden de passagiers over de breedte verdeeld. In plaats van de normale B&M trein die 4 zitplaatsen breed is telt deze kar 8 zitplaatsen in de breedte. “Het zorgt voor een uniek ritgevoel” aldus Walter Bolliger.

“Het zorgt voor een uniek ritgevoel door het ontwerp van de treinen en de elementen. Bijvoorbeeld de passagiers aan de buitenkanten van de treinen zullen de bewegingen dubbel zo sterk meekrijgen als normaal. Hier moet je tijdens het ontwerpen van zo’n achtbaan zeer goed rekening mee houden”

Wanneer B&M aan het ontwerp van een achtbaan begint bezoeken ze altijd eerst het terrein waar de baan moet komen te staan. “Ik denk dat de kracht van onze achtbanen zit in de aanpassing aan het terrein.” aldus Walter die trots kijkt naar hun laatste creatie in Tampa. “SheiKra is een grote achtbaan met een aantal unieke elementen. We hebben de kracht van de natuur in de baan laten terugkomen door de waterbak aan het eind van de rit. Wanneer de trein hier doorheen rijd zal het water aan alle kanten opspatten!”

“Ik denk dat een ontwerp goed dooracht moet zijn. Een ontwerp van B&M is zoveel mogelijk uitgebalanceerd, aan alles wordt gedacht, van elementen tot treinen. Een achtbaan moet mooi zijn om te zien, maar ook leuk zijn om te berijden. Er zijn nog genoeg dingen om te ontwerpen, zolang de balans maar in de ontwerpen blijft!”

“Wij zien erop toe dat een baan perfect wordt afgeleverd. Van ontwerp tot constructie wordt alles streng gecontroleerd.” zegt Walter. De baandelen van een B&M achtbaan worden exact gemaakt zoals de tekeningen. De maximale afwijking die mag ontstaan tijdens de fabricage is 1/16 inch (0,15 cm). Door de precieze fabricage weet B&M zijn soepelheid te waarborgen. Voor de treinen zijn deze marges nog veel kleiner.

SheiKra zal op 21 mei openen in Busch Gardens Tampa Bay.

Comments are closed.