Archive for May, 2005

Kingda Ka heeft kuren

Tuesday, May 31st, 2005

De nieuwe Intamin lanceer systemen zijn zo simpel dat ze vanzelf complex worden. Door oliedruk wordt er een lancering gegenereerd die vele malen heftiger is als deze met LSM / LIM (magneten). Deze extra thrill buit intamin op het moment volledig uit en de Cable Systems achtbanen schieten als paddestoelen de grond uit. Dit jaar hebben ze er 3 gebouwd, Kanonen, RITA en Kingda Ka. Twee van deze achtbanen draaien met noemenswaardige problemen, maar de derde, Kingda Ka, komt maar met horten en stoten vooruit.

Kingda Ka is met zijn 139 meter de hoogste achtbaan ter wereld, om de treinen naar deze hoogte te lanceren is flink wat kracht nodig, de hydrauliek motor die dan ook bij Kingda Ka in het lanceer-hok ligt inmens. De hydrauliek controllers hebben een totale diameter van 4 meter, de trommel met de kabel is eveneens groot met zijn doorsnee van 2,5 meter. De snelheid die hij haalt is 210 km/u en hier ligt het probleem. De motor kan deze hoge snelheden waarschijnlijk nog niet goed aan. Hieronder lees je een verslag van een Amerikaanse bezoeker die een flinke tijd heeft moeten wachten voordat hij een ritje in Kingda Ka kon maken.

Vrijdag na het werk besluit ik nog even naar SixFlags toe te gaan. Wanneer we aan komen rijden zien we geen enkele lancering bij Kingda Ka en we gaan ervan uit dat er kleine problemen zijn bij deze achtbaan. Ook wanneer we het park in lopen en aansluiten in de wachtrij word er geen enkele trein gelanceerd. Dat de problemen een grotere omvang hebben als verwacht blijkt wel. 2 uur voordat het park sluit word de rij voor Kingda Ka al afgesloten en ik blijf wachten, ik zie 2 legen treinen gelanceerd worden maar verder gebeurd er weinig.

Uiteindelijk komt er een klein uur na sluitingstijd een agent het station in lopen om mede te delen dat er geen ritten meer zullen worden gemaakt in deze nieuwe achtbaan. Er breken wat kleine relletjes uit maar uiteindelijk lopen de mensen toch maar het station uit. Bij de gastenservice krijg ik een kaartje waarmee ik morgen weer het park in kan.

Zaterdag sta ik voor dag en dauw voor de poort, opnieuw is er weinig te beleven in de buurt van Kingda Ka. Wanneer ik bij de entree van de achtbaan kom word ik weggestuurd, de baan zal voor het middaguur niet openen. Een aantal mensen blijft toch bij de ingang zitten en kijkt geduldig of er wat gebeurd. Om 14.30 schieten er een paar test treinen de baan over en het toegestroomde publiek gaat helemaal uit hun dak, na een half uur word de wachtrij geopend en mogen de mensen naar binnen. Nog een paar treinen wachten en ik mag instappen. De rit is geweldig, het is zeker weten een kick, maar of het nu de 8 uur wachten waard is, nee, eigenlijk niet. Het is duidelijk dat nog lang niet alle problemen verholpen zijn bij deze achtbaan.

Dit verhaal kenmerkt opnieuw te taferelen die zich hebben afgespeeld bij Top Thrill Dragster. Toen deze achtbaan werd geopend waren wachttijden van 4 tot 6 uur geen uitzondering, dit vooral omdat er vele problemen waren met de Cable Systems. Zelfs nu nog zijn er in Cedar Point nog problemen met deze systemen. De Top Thrill Dragster ligt dagelijks nog wel even stil en bovendien zijn de onderhoudskosten voor deze baan bijzonder hoog. Afgelopen maand is er nog een olie leiding geknapt waardoor het hele motorhok onder de kokende olie stond. Oorzaak was dat de druk eigenlijk te hoog was voor de slang die de olie transporteerde.

Wanneer mensen besluiten om richting Amerika te gaan voor Kingda Ka zullen ze rekening moeten houden met lange wachttijden en flink wat storingen. SixFlags Great Adventure garandeerd niet dat de nieuwe achtbaan iedere dag zal draaien, op de site is op het moment weinig te lezen over eventuele storingen die er zijn met de baan, iets wat bij Cedar Point wel het geval was (er is een speciale sub-site met de Top Thrill Dragster status). Wees dus voorbereid op een onaangename verassing wanneer je richting SixFlags Great Adventure afreisd.

Krijgt Phantasialand een B&M?

Monday, May 30th, 2005

… in de laatste editie van de First Drop staat een bevestiging richting de European Coaster Club dat Phantasialand daadwerkelijk bezig is met het bouwen van een B&M inverted coaster. Het zal gaan op een custom design (uniek ontwerp). Dit zal de elfde B&M achtbaan worden voor Europa.

De baan voor Phantasialand zal vermoedelijk beginnen met een first drop die in een halve bocht ligt. Daarna volgt een looping, een zero-g-roll waarna een immelman wordt genomen. De baan zal uiteindelijk eindigen met een dubbele kurkentrekker en een helix van 5G positief. B&M zelf was van mening dat dit ontwerp weleens “te intens” kon zijn!

Om de baan helemaal af te maken rijdt de trein op een gegeven moment door een glazen tunnel heen, deze tunnel ligt onder een nog te bouwen restaurant door. Verder zullen er ook andere speciale effecten aan de baan worden toegevoegd. De opening van deze nieuwe baan staat gepland voor 2006.

Niets uit dit bericht is nog officieel bevestigd door Phantasialand.

Grootse kermis in Amsterdam

Sunday, May 29th, 2005

Als grote klapper staat er de grootste mobiele familieachtbaan van de wereld. De Alpina Bahn is de absolute publiekstrekker van deze kermis. Het transport beslaat 70 transportcombinaties en met een baanlengte van meer dan een kilometer en een hoogte van bijna 40m is deze attractie uniek in zijn soort. Daarbij opgeteld dat ook ‘s werelds grootste transportabele wildwaterbaan komt maakt dat FFB tot een uniek evenement.

Deze Wildwasser 3 van de familie Löwenthal staat zelfs in het Guinnes Record Book vermeld met zijn geweldig formaat. Deze baan wordt met een speciaal ontworpen goederentrein van 47 wagons vanuit Duitsland naar Amsterdam vervoerd. Er zijn 4 dagen voor de opbouw en om alles te vullen met 1100 m3 water. Een gegarandeerd familiespektakel, want een rit in deze wildwaterbaan duurt liefst 6 minuten!

De meest spectaculaire attracties komen naar FFB, zoals de 60 meter hoge Free Fall Tower en de Eclipse, welke garant staan voor spanning en een echte adrenalinekick. Natuurlijk mag op een attractiepark een reuzenrad niet ontbreken. Een van de twee hoogste mobiele reuzenraden van Europa, met een hoogte van 60 meter, zal u een uniek uitzicht over Amsterdam bieden. Er is niet alleen aan de jongeren gedacht op dit evenement, want ook de kinderen komen aan hun trekken in de vele kinderattracties welke op het terrein te vinden zijn.

Naast attracties zijn er veel restaurants en andere gezellige gelegenheden te vinden op FunFair Boulevard, waar u zich culinair kunt laten verwennen. Sfeervolle transportabele restaurants, waarvan enkele zelfs zijn uitgevoerd met twee etages! Chinese, Italiaanse en overige bistro’s bieden vele culinaire versnaperingen. Voor de papa’s is een bezoek aan de “Almhütte” of het “Schwarzwaldhaus” een absolute must. Kortom, iedereen komt aan zijn trekken!

FunFair Boulevard is een geweldig evenement voor het gehele gezin. Dat blijkt onder andere uit de publieksvriendelijke entreeprijzen. Voor slechts € 2,50 heeft u al toegang tot het park, maar dat is nog niet alles; voor deze € 2,50 ontvangt u aan de kassa’s een tegoedbon van € 2,50 die u kunt besteden in de attracties of bij de horeca. Alle attracties zijn ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd. Bezoekers betalen maximaal € 3,50 om, bijvoorbeeld, in de grootste mobiele achtbaan te gaan.

Buiten de gewone dagen om zijn er ook nog enkele speciale dagen met extra events. Zo is er o.a. een roze maandag, veel kindermatinee op de woensdagen en meerdere optredens. Vergeet ook zeker niet te gaan kijken naar de spectaculaire vuurwerkshows, iedere vrijdagavond om 22.00!

Whoosh Magazine Link Database

Wednesday, May 25th, 2005

De bedoelding van deze database is om een bredere stroom van informatie aan jullie te kunnen aanbieden. Whoosh Magazine is zelf meestal wel zeer snel met nieuwsberichten, maar toch kunnen we niet overal met onze neus bovenop zitten. Het kan dan handig zijn om het nieuws toch op te pikken via een andere website.

Momenteel is de Whoosh Magazine Link Database nog in een bèta stadium. Dit wil zeggen dat we nog niet helemaal klaar zijn met de database en dat het dus mogelijk is dat bepaalde dingen niet geheel werken of dat de interface de komende tijd nog wat veranderingen zal ondergaan.

Graag horen we van jullie wat je precies van de Whoosh Magazine Link Database vindt. Reacties zijn van harte welkom via ons contact scherm. Alvast bedankt voor het gebruik van deze Link Database!

Mexican Night in Bellewaerde

Wednesday, May 25th, 2005

Nocture

De Mexican Night is meteen de eerste Nocturne van het seizoen 2005. Jong en oud kunnen op 28 mei genieten van de vele gezellig verlichte attracties en de magische sfeer die het park ’s avonds uitstraalt!

Bellewaerde Park is op de Mexican Night open van 10.00 tot 22.00. Bij zonsondergang tuimelen in El Volador, zwaaien in de Flying Carrousel of roetsjen in de Boomerang is al een belevenis op zich! Bovendien zal het hele park ook bruisen van de zuiderse sfeer, animatie en muziek. De Plaza Mexicana wordt meer dan ooit dé “place to be”.

Mariachi’s

Vanaf 15u is er op het Mexicoplein authentieke Mexicaanse animatie en uitbundige live muziek met de groep “Chuchuca”.
Een lust voor het oog en het oor: 6 Mariachi’s uitgedost in de traditionele en kleurrijke klederdracht brengen er meteen de ambiance in met hun opzwepende deuntjes & warme, meerstemmige zang. Deze 6-koppige band verwierf faam met “Latino Classics”, waar ze niet minder dan Helmut Lotti muzikaal mochten begeleiden.

Naast deze enthousiaste muzikanten is er ook een prachtige Mariachi-steltenloper van de partij, die jong en oud animeert met zijn vrolijke en temperamentvolle act.

Los Voladores

Speciaal voor de Mexican Night heeft Bellewaerde Park de echte “Los Voladores” naar België gehaald! Centraal op het Mexicoplein vind je de nieuwe attractie El Volador. De naam van deze attractie is ontleed aan een eeuwenoude Mexicaanse traditie “La danza de los Voladores”, wat letterlijk staat voor “de dans van ‘de vliegende vogelmannen’ ”.

Bij deze danza klimmen vijf mannen op een 26 meter hoge paal. Eén man blijft boven, terwijl de vier anderen, die 13 maal omwonden zijn met een touw, zich naar beneden laten vallen en zo rond de paal draaien. Het viertal bereikt pas de grond na de 13e omwenteling uit hun touwen waarmee ze aan de paal zijn bevestigd. Deze dans is een vruchtbaarheidsritueel en werd oorspronkelijk één maal per jaar uitgevoerd door de mannen van het dorp Papantla in Mexico. Vier mannen x 13 omwentelingen, maakt het getal 52, wat symbool staat voor 52 weken: een vruchtbaar jaar.

Op zaterdag 28 mei zijn “Los Voladores” te gast in Bellewaerde Park met hun niet te missen opvoering van de spectaculaire “Danza de los Vladores”. Ook andere traditionele Mexicaanse dansen komen ruim aan bod! Tot driemaal toe zullen ze hun kunsten vertonen centraal op het Mexicoplein: om 14.30, om 17.00 om 19.30.

Kortom: sfeer en gezelligheid troef in Bellewaerde Park: het belooft een feestelijke zaterdag te worden! Iedereen is welkom op de Mexican Night op 28 mei van 10.00 tot 22.00. Bezoekers die het Mexicaanse sfeertje pas na 17.00 komen opsnuiven betalen slechts 12.50 euro (halve prijs)

Sequoia Adventure geopend

Wednesday, May 25th, 2005

… Dit vooral omdat dit deel van het park al redelijk vol staat. Maar ook hiervoor had Gardaland een oplossing, voor de bouw werd het meertje onder de Magic Mountain leeggepompt. Al snel werden er extra funderingen gestort in het leggepompte meertje waarna de eerste kritiek klonk. Fans waren onthutst, dit was een onmogelijke locatie voor deze lelijke niewe attractie. Maar Gardaland zette door en een paar weken later werd de fundering dan toch in gebruik genomen door spierwitte pilaren, toen was de rel compleet!

Het spierwitte van de Sequoia Adventure kleurde totaal niet bij de oudwitte kleur van de Magic Mountain. Maar gelukkig bleek dat wit niet de uiteindelijke kleur te zijn. De kwasten werden tevoorschijn gehaald in Gardaland en de structuur van de palen veranderde in het donkerbruin gecombineerd met zwart. Maar nog steeds waren de fans sceptisch, het meer leek leeg te moeten blijven, en dat stond toch maar raar zo onder de Magic Mountain.

Hierna werd het angstvallig stil rond Gardaland en de bouw van de Sequoia Adventure. Het park kwam zelf niet naar buiten met nieuws en ook de verschillende fansites kregen het niet voor elkaar om foto’s te maken van deze nieuwe machine. Tot drie weken terug toen de opening van Sequoia Adventure plaatsvond.

De fans waren tevreden over de Sequoia Adventure. Gardaland had bijzonder veel moeite gedaan om deze attractie zeer mooi aan te kleden en dit is dan ook gelukt. De thematisatie is tot in de kleinste details afgewerkt en het is kloppend. Hoe de ritervaring is weten we helaas nog niet, wat we wel weten is dat Gardaland bijzonder haar best heeft gedaan om het beste van deze attractie te maken!

NJOY gaat niet door!

Tuesday, May 24th, 2005

Sander Groet van ID&T geeft in de brief de volgende verklaring: "Wij wilden NJOY dit jaar voor de tweede keer neerzetten. Hoewel de kaartverkoop vorig jaar niet goed verliep, zijn we ervan uitgegaan, mede door de goede reacties op de eerste editie, dat het dit jaar beter zou gaan. Helaas hebben we moeten constateren dat de kaartverkoop achterblijft bij de verwachtingen. Vorig jaar hebben we dit opgelost door vele kaartenacties met verschillende partijen, maar dat wilden we dit jaar niet meer doen. Dan is de afweging, gaan we het festival verkleinen of stoppen we ermee. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Het is ID&T dus niet gelukt om een evenement met ook pop en rock van de grond te krijgen. We moeten de hand in eigen boezem steken. Anders dan Sensation, Mystery Land of Innercity is NJOY klaarblijkelijk niet sterk genoeg gebleken in de overvolle markt van popfestivals. Dit is een harde maar leerzame les met het oog op toekomstige ID&T evenementen."

ID&T is niet de eerste organisator die dit jaar hinder ondervindt van een teruglopende verkoop op festivalkaartjes. Ook Pinkpop en andere festivals hadden het dit jaar moeilijker om hun kaartjes te slijten. Overigens gaan de Sp!ts Breakthrough Awards wel gewoon door, de organisatie is daarvoor nog op zoek naar een vervangende locatie.

The Amsterdam Dungeon

Tuesday, May 24th, 2005

De attractie is gehuisvest in een gigantisch monumentaal pand. Bezoekers leren aan de hand van live theater, een spookachtig doolhof en de nieuwste multimediale techniek alle verschrikkelijke feiten over de geschiedenis van Amsterdam en worden aan de hand genomen langs de VOC, de pest en martelingen, om uiteindelijk na een schokkende rit in Amsterdams enige indoor mini-achtbaan weer vrijgelaten te worden op straat.

"’Dit is een unieke kans voor alle Amsterdammers om eens wat te weten te komen van de eigen stadshistorie" aldus Stephi Hopp van Merlin Entertainments. "Want zeg nou zelf: hoeveel weet jij van je eigen hoofdstad?"
Bovendien geeft Stephi aan dat een ieder zich vaak de mooie dingen herinnert, zoals de Gouden Eeuw, maar de gruwelijke dingen, zoals de wreedheden van de VOC, snel vergeten worden.

The Amsterdam Dungeon is de Nederlandse versie van de uiterst succesvolle Dungeons in Londen, York, Edinburgh en Hamburg, bij velen bekend als de engste attracties ter wereld. Met ‘The Amsterdam Dungeon’ heeft Amsterdam er een echte publiekstrekker bij. Voor Amsterdam betekent dit 50 nieuwe banen en een flinke financiële imput in het stadscentrum: maar liefst € 7,5 miljoen.