Kingda Ka heeft kuren

De nieuwe Intamin lanceer systemen zijn zo simpel dat ze vanzelf complex worden. Door oliedruk wordt er een lancering gegenereerd die vele malen heftiger is als deze met LSM / LIM (magneten). Deze extra thrill buit intamin op het moment volledig uit en de Cable Systems achtbanen schieten als paddestoelen de grond uit. Dit jaar hebben ze er 3 gebouwd, Kanonen, RITA en Kingda Ka. Twee van deze achtbanen draaien met noemenswaardige problemen, maar de derde, Kingda Ka, komt maar met horten en stoten vooruit.

Kingda Ka is met zijn 139 meter de hoogste achtbaan ter wereld, om de treinen naar deze hoogte te lanceren is flink wat kracht nodig, de hydrauliek motor die dan ook bij Kingda Ka in het lanceer-hok ligt inmens. De hydrauliek controllers hebben een totale diameter van 4 meter, de trommel met de kabel is eveneens groot met zijn doorsnee van 2,5 meter. De snelheid die hij haalt is 210 km/u en hier ligt het probleem. De motor kan deze hoge snelheden waarschijnlijk nog niet goed aan. Hieronder lees je een verslag van een Amerikaanse bezoeker die een flinke tijd heeft moeten wachten voordat hij een ritje in Kingda Ka kon maken.

Vrijdag na het werk besluit ik nog even naar SixFlags toe te gaan. Wanneer we aan komen rijden zien we geen enkele lancering bij Kingda Ka en we gaan ervan uit dat er kleine problemen zijn bij deze achtbaan. Ook wanneer we het park in lopen en aansluiten in de wachtrij word er geen enkele trein gelanceerd. Dat de problemen een grotere omvang hebben als verwacht blijkt wel. 2 uur voordat het park sluit word de rij voor Kingda Ka al afgesloten en ik blijf wachten, ik zie 2 legen treinen gelanceerd worden maar verder gebeurd er weinig.

Uiteindelijk komt er een klein uur na sluitingstijd een agent het station in lopen om mede te delen dat er geen ritten meer zullen worden gemaakt in deze nieuwe achtbaan. Er breken wat kleine relletjes uit maar uiteindelijk lopen de mensen toch maar het station uit. Bij de gastenservice krijg ik een kaartje waarmee ik morgen weer het park in kan.

Zaterdag sta ik voor dag en dauw voor de poort, opnieuw is er weinig te beleven in de buurt van Kingda Ka. Wanneer ik bij de entree van de achtbaan kom word ik weggestuurd, de baan zal voor het middaguur niet openen. Een aantal mensen blijft toch bij de ingang zitten en kijkt geduldig of er wat gebeurd. Om 14.30 schieten er een paar test treinen de baan over en het toegestroomde publiek gaat helemaal uit hun dak, na een half uur word de wachtrij geopend en mogen de mensen naar binnen. Nog een paar treinen wachten en ik mag instappen. De rit is geweldig, het is zeker weten een kick, maar of het nu de 8 uur wachten waard is, nee, eigenlijk niet. Het is duidelijk dat nog lang niet alle problemen verholpen zijn bij deze achtbaan.

Dit verhaal kenmerkt opnieuw te taferelen die zich hebben afgespeeld bij Top Thrill Dragster. Toen deze achtbaan werd geopend waren wachttijden van 4 tot 6 uur geen uitzondering, dit vooral omdat er vele problemen waren met de Cable Systems. Zelfs nu nog zijn er in Cedar Point nog problemen met deze systemen. De Top Thrill Dragster ligt dagelijks nog wel even stil en bovendien zijn de onderhoudskosten voor deze baan bijzonder hoog. Afgelopen maand is er nog een olie leiding geknapt waardoor het hele motorhok onder de kokende olie stond. Oorzaak was dat de druk eigenlijk te hoog was voor de slang die de olie transporteerde.

Wanneer mensen besluiten om richting Amerika te gaan voor Kingda Ka zullen ze rekening moeten houden met lange wachttijden en flink wat storingen. SixFlags Great Adventure garandeerd niet dat de nieuwe achtbaan iedere dag zal draaien, op de site is op het moment weinig te lezen over eventuele storingen die er zijn met de baan, iets wat bij Cedar Point wel het geval was (er is een speciale sub-site met de Top Thrill Dragster status). Wees dus voorbereid op een onaangename verassing wanneer je richting SixFlags Great Adventure afreisd.

Comments are closed.