Archive for February, 2006

Werken in Walibi World

Monday, February 27th, 2006

Gedurende het seizoen, dat dit jaar start op 14 april, werken er meer dan 800 seizoensmedewerkers in Walibi World. Deze medewerkers worden ieder jaar opnieuw geworven en geselecteerd. Een enorm karwei, waar het park tijdens de reünie van een aantal weken geleden een flinke stap in de goede richting mee heeft gezet. Toen werden er ca. 350 oud-medewerkers opnieuw aangenomen voor het komende seizoen.

Maar dat alleen is niet genoeg want er zijn nog steeds ongeveer 300 banen te vergeven. Daarom organiseert Walibi World op zaterdag 4 maart een Baneninformatiedag voor iedereen die interesse heeft in een baan bij Walibi World. Het bijzondere aan deze dag is het feit dat de bezoekers niet alleen informatie krijgen over de verschillende banen, maar deze ook zelf mogen uitproberen. Iedereen kan aan den lijve ondervinden hoe het is om in Walibi World aan de slag te gaan, waarbij sfeer, entertainment en gastvrijheid voorop staan. Het belooft een bijzondere en vooral interactieve dag te worden!

Walibi World zoekt o.a. medewerkers in de horeca, bij de attracties, in de schoonmaak en in de winkels van het park. Ook stagiaires zijn van harte welkom. Geïnteresseerden zijn op zaterdag 4 maart vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur van harte welkom in de Saloon van Walibi World. Hiervoor neemt men de ingang van het vakantiepark van Walibi World en volgt vervolgens de borden "Baneninformatiedag". Meer informatie en de vacatures zijn te vinden op de website: www.achtbaanvandezaak.nl.

Walibi houdt van romantiek

Thursday, February 9th, 2006

Walibi houdt van romantiek en zal Valentijnsdag niet ongemerkt voorbij laten gaan! Al die stelletjes die ooit op Valentijnsdag getrouwd zijn, mogen samen helemaal gratis een romantische dag doorbrengen in het park. Het enige wat ze hiervoor moeten doen is een kopie van de trouwakte mét trouwfoto sturen naar Walibi World. Voor diegene die dolgraag zijn of haar partner ten huwelijk wil vragen in het park, is er een speciale wedstrijd uitgeschreven. De persoon met het meest originele idee voor een huwelijksaanzoek zal, met hulp van Walibi, die droom werkelijkheid zien worden!

De trouwaktes, trouwfoto’s en ideeën voor huwelijksaanzoeken kunnen vóór 1 maart 2006 gestuurd worden naar: Walibi World, t.a.v. Alice Kroeze, Postbus 40, 8250 AA DRONTEN.

Walibi World is regelmatig het decor van zeer originele en spectaculaire huwelijksaanzoeken, vanuit bijvoorbeeld één van de achtbanen of met het hoofd in de wolken in het reuzenrad. Niet alleen huwelijksaanzoeken, ook huwelijksvoltrekkingen kunnen in het park plaatsvinden. Walibi World staat geregistreerd als officiële trouwlocatie en is daarnaast de meest sensationele feestlocatie van Nederland, maar dat is nog niet alles… De directeur van het park, Marcel Schonenberg, is tevens buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en mag vanuit die speciale titel de twee geliefden zelfs officieel in de echt verbinden! Dit maakt Walibi World een trouwlocatie die eruit springt!

Walibi World opent haar poort vanaf vrijdag 14 april 2006 en het belooft weer een spectaculair én romantisch jaar te worden!

Aziatische Bouwputten

Wednesday, February 8th, 2006

En nu weer terug naar het Nederlands. Zoals uit de titel al blijkt zit men in Azië niet stil. De nieuwe economie ligt in het verre oosten en zo denken ook vele fabrikanten en exploitanten erover. Ze zoeken hun geluk in Azië en vaak lukt het. Op het moment worden er 2 volledig nieuwe themaparken gebouwd in Azië en tegelijkertijd nog een flink aantal achtbanen, het leek ons dan ook een logische stap om er eens een kijkje te gaan nemen!

Hieronder een samenvatting:

 • 2 Intamin Rocketcoasters
 • Intamin Looping Coaster
 • Intamin Suspended Coaster
 • Togo Looping Coaster
 • B&M Flying
 • Vekoma Motorbike
 • Vekoma Custom SLC
 • Vekoma Mine Train
 • S&S Screaming Squirell
 • S&S Arrow 4D Coaster

Happy Valley – Beijing

In Europa is er een cultuur ontstaan dat grotere projecten jaren vooruit zijn geschoven, vele attracties worden nu pas gebouwd terwijl ze allang af hadden moeten zijn volgens het masterplan. Dit is niet het geval in Azië, wanneer je een plan hebt dan krijg je ook snel de mogelijkheid om het uit te voeren. Zo ook bij Happy Valley in Peking. Een park met 4 achtbanen (wilde muis, vekoma SLC, vekoma mine train, B&M flying) en nog een flinkt aantal andere grote attracties zoals de Huss Giant Frisbee (Sledgehammer) en een topspin. Verder zullen er ook enkele darkrides komen.

Wanneer er op één van de bovenstaande plaatjes wordt geklikt dan verschijnt er een panorama van de bouwactiviteiten. Rechts onderin is de mijntrein van vekoma te vinden en deze is al zo goed als af, rechtsboven staat een SLC die met zijn knalgele kleur niet te ontwijken is, ook deze is op de aankleding na helemaal af. Links bovenin staan alleen een aantal supports, dit moet de nieuwste B&M flying worden en ook deze baan wordt goed aangekleed en gethematiseerd.

Volgens planning moet dit park ergens in 2006 zijn poorten openen. Op het moment is mijn chinees nog niet zo goed dat ik op de site kan achterhalen wanneer dit precies is. Wel is al duidelijk dat we hier met een mooi project te maken hebben waarbij er flink aan de aankleding en sfeer wordt gedacht.

Mysterious Island

Of dit nu een nieuw pretpark is of een bestaand pretpark wat flink uitbreid is me nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk geworden dat we dit park in de gaten moeten houden. Op het moment zijn ze aan het bouwen aan een volledig nieuw themagebied waarbij kosten noch moeite worden gespaard. Al een aantal attracties heeft het levenslicht gezien zoals de Huss Topple Tower (El Volador) en een intamin rocket coaster.

Dit keer heeft Intamin geen standaard rocket neergezet. Na de tophat gaat de inzittende in volle vaart door een looping heen waarna een net iets te strakke helix volgt een een idiote airtime heuvel. Volgens de foto’s moet het een knap intense attractie worden. Verder heeft men ook nog een nieuwe waterattractie gebouwd en is men nog druk doende met het nieuwe kinderdeel, al met al een flinke uitbreiding voor een park, of een goed assortiment om je park mee te beginnen.

4D coaster – Fuji-Q

Niemand had verwacht dat na het debacle dat de naam X draagt er ooit nog een 4D achtbaan gebouwd zou worden. SixFlags Magic Mountain ondervind nog steeds problemen met de 4D achtbaan die 2 jaar geleden is neergezet. Afbrekende tandstroken, oncontroleerbare stoelen en extreem veel slijtage zorgen ervoor dat X niet altijd open kan zijn. Arrow bekende dat ze de techniek nog niet volledig hadden uitgewerkt en door deze bekentenis is het bedrijf toen failliet gegaan.

S&S heeft hierna een deel van het personeel van Arrow overgenomen met daarbij een groot deel van de kennis. Door deze kennis te bundelen met de kennis die S&S zelf al had bij het bouwen van attracties is één van de grootste bedrijven ontstaan. Bij S&S power kan je terecht voor zo ongeveer iedere attractie, van een simpele draaimolen tot een achtbaan van 80 meter hoog, S&S maakt het. Zo dus nu ook de nieuwe baan voor Fuji-Q park. Het zal geen exacte kopie worden van X maar de gelijkenis is wel zichtbaar.

Monte Makaya

Een record neerzetten is soms niet zo moeilijk. Intamin heeft dit laten zien in Thorpe Park waar men de achtbaan heeft met de meeste inversies. Dit wilde men in Azie ook dus er is een kloon van Colossus neergezet in een japans park. Ook deze achtbaan telt 10 inversies waarvan 5 inversies bestaan uit inline twists. Om de sleur een beetje te doorbreken heeft men ervoor gekozen om in deze baan een extra helix te bouwen.

Hollywood Tower Hotel

Niet alleen in Parijs is men bezig met een Tower of Terror. Ook in Tokio staat een toren klaar om in gebruik genomen te worden. In Disney Sea is men druk bezig met de afwerking van hun Tower of Terror. Deze toren zal in gotische stijl worden afgewerkt en hiermee absoluut niet lijken op de andere torens die over de wereld te vinden zijn. Dit unieke project wordt even als de Tower in Parijs midden in een bestaand park gebouwd.

De Tower of Terror krijgt in Tokio alleen een ander thema mee als de toren in Parijs. Het gebouw wordt opgetrokken in gothische stijl waarbij er vooral gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. De toren staat in het havengebied van het park en past daar perfect. Het hele gebied is in de 19de eeuwste stijl opgetrokken en daarin zal deze Tower of Terror niet misstaan!

Walt Disney Studios veranderd

Friday, February 3rd, 2006

De Walt Disney Studios draaien slecht, nog steeds weet het park niet genoeg bezoekers over de drempel te krijgen om nu echt van een succes te spreken. In 2005 zijn er ongeveer 3 miljoen mensen geweest die het park hebben bezocht tegenover 12 miljoen mensen die naar het Disneyland Parc zijn gekomen. Het werd dus tijd om uit te zoeken waarom zo weinig mensen de studios bezochten.

Al snel bleken hierin een aantal oorzaken centraal te liggen.

 • Kille sfeer in het park
 • Te weinig attracties
 • Gebrek aan thema en samenhang

Nadat dit bekend werd is men snel gaan handelen. De plannen voor nieuwe attracties die nog in de kast lagen worden op het moment versneld uitgevoerd en vanaf deze week is men begonnen aan het extra aankleden van het park. Dit doen ze door bepaalde onderdelen weg te halen en andere dingen toe te voegen. Dit moet uiteindelijk ook voor meer samenhang en sfeer zorgen.

“Wat doet een grijze flat midden in de studios?”

Nu nog een veel gehoorde vraag, maar binnenkort is dit voor iedereen een weet. Vandaag is men begonnen met de bouw van een grote poster die de komst van de Tower of Terror moet aankondigen. Hoe de poster er precies uit komt te zien weten we nog niet, maar het geraamte voor de poster staat er al (zie hiervoor de linker foto). Op het moment wordt er ook druk verder gebouwd aan de Tower of Terror zelf. De twee uitstulpsels aan de top van de toren worden op dit moment gebouwd en ook zullen binnenkort de liften arriveren die in de toren hun werk moeten gaan doen.


Maar dat is niet alles. Ook de bouw van de Toon Studios is begonnen. In januari is de grond voorbereid op de bouw en op het moment zijn er al een aantal hijskranen en bouwwagens gesignaleerd bij het gebied rond de Toon Studios. Ook worden er voorbereidingen getroffen om de aankleding van The Flying Carpets of Acrabah aan te passen. Deze attractie zal uiteindelijk ook deel uit gaan maken van Toon Town.


Om meer eenheid in het park te vormen heeft men besloten om het Toon Town deel groots te bouwen en ook een beetje uit te bouwen. Dit wil zeggen dat het gebied rond Toon Town uiteindelijk al bij Studio 1 zal beginnen en helemaal langs Animagique en The Flying Carpets of Acrabah zal doorlopen richting Finding Nemo. Dit gebied, het zogenaamde Animation Courtyard zal extra aangekleed worden met bijpassende filmposters, beelden en bovendien zullen er ook rekwisieten uit deze films in dit gebied worden geplaatst.

Verder zullen er een flink aantal filmposters uit het park verdwijnen en zal men meer aanpassingen gaan doen, ook in de Backlot om de gebieden meer bij elkaar aan te sluiten en toch een eigen sfeer mee te geven. De veranderingen zullen allemaal na sluitingstijd gedaan worden en de bezoeker zal daarom geen last ondervinden van deze werkzaamheden. Wanneer alles klaar is, is nog niet bekend.

Bron foto’s: DLRP.fr

Walibi Belgium bouwt primeur!

Thursday, February 2nd, 2006

Unieke attractie
Deze nieuwe attractie is ontworpen en gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf Doppelmayr. Doppelmayr is marktleider in de constructie van skiliften en berg kabelbanen. In de Mountain Glider zit iedereen op de eerste rij! De attractie houdt het midden tussen een kabelbaan en een achtbaan. De bezoeker neemt plaats in een gondel met 4 zitjes en legt op 55 m hoogte een parcours af door de lucht. Doordat de baan waarover de gondel glijdt bevestigd is aan een kabel, maakt de gondel voortdurend een deinende beweging, zowel opwaarts als zijwaarts. Deze deinende beweging zal aan de bezoekers het gevoel geven dat ze vliegen. De Mountain Glider is een attractie voor het hele gezin die hen meeneemt in een vlucht over het park. Tijdens deze spectaculaire vlucht overvliegen de bezoekers 4 keer de Dijle, de gethematiseerde Italiaanse zone met Suske & Wiske en het Western dorp van Lucky Luke.

Werking attractie
De bezoeker neemt plaats in de gondel in het instapstation. De gondel wordt in minder dan 13 seconden 55m omhoog gehesen via een lift waarna hij onder de baan komt te hangen en aan zijn traject over het park begint. Naast de toren van het instapstation staan er ook nog 3 grote pilonen verspreid over het park. De afstand tussen de verschillende pilonen bedraagt op sommige plaatsen 150 à 200 meter! Door de zwaartekracht gaat de gondel van de ene piloon naar de andere ‘zweven’. Rond de laatste piloon draait de gondel 480° (ongeveer anderhalve toer) om daarna verder te dalen tot hij uiteindelijk weer in het station aankomt. Tussen de 1ste en de 2de piloon is er een afdaling van maar liefst 45% en de gondel bereikt op sommige plaatsen snelheden tot meer dan 60 km/u. In totaal zijn er 8 gondels, wat de capaciteit van de attractie op 800 personen per uur brengt.

Inplaatsing in het park
De Mountain Glider wordt ingepland aan de noordkant van het park. Het instapstation van de attractie komt op de plaats van de vroegere achtbaan ‘Tornado’. De Tornado was in 1979 de eerste achtbaan met looping in Europa. Hij wordt momenteel gedemonteerd om plaats te maken voor de nieuwe attractie. “Deze nieuwe attractie is echt een unicum. Het verheugt ons dat we andermaal als trendsetter zo een baanbrekende attractie kunnen voorstellen. Er is immers nergens ter wereld een attractie die de ervaring en sensatie van de Mountain Glider evenaart. We kijken er dan ook naar uit om te zien hoe onze bezoekers zich zullen laten meeslepen door deze unieke familieattractie”, aldus Rudy Hulsman, Algemeen Directeur Walibi.

Technische specificaties
Lengte parcours: 722 m
Max. hoogte baan: 55 meter
Hoogste piloon (beginstation): 60 meter
Maximum snelheid: ruim 60 km/u
Capaciteit attractie: 800 personen per uur
Versnelling: 0,5 tot 3 G
Duur van de rit: 94 sec.
Scherpste afdaling (van de 1ste naar de 2de piloon): 45%
Passagiers per gondel: 4
Aantal gondels: 8
Tijd tussen de verschillende gondels: 18 sec.
Gewicht lege gondel: 920 kg
Min. vereiste grootte passagier: 1m20

Walibi Belgium gaat terug open op 1 april. De opening van de nieuwe attractie is voorzien voor de zomer van 2006 en de uiteindelijke naam zal worden medegedeeld voor de opening van het park.

Plopsland Perikelen

Wednesday, February 1st, 2006

Onderstaande klachtenbrief van een abonneehouder van Plopsaland Indoor was vandaag te lezen in diverse Belgische media.

Toen wij ons op zaterdag 28 januari 2006 naar Plopsaland Indoor te Hasselt begaven, kregen wij als antwoord dat we niet binnen mochten. Wij, mijn vrouw, zoontje en ik zijn abonnees. Ze zeiden eerst dat we niet binnen mochten omdat de capaceit bereikt was.

Nochtans staat op jullie website dat iedereen met een abonnement, een fun kaart heet dit, altijd toegang heeft. Na veel discussie met verschillende personen van Plopsaland, kregen we ook nog eens verschillende verklaringen ook.

Er werd zelfs gezegd dat iemand met een abonnement geen ‘gegarandeerde’ toegang heeft. Dan was er ook iemand die zei dat we wel binnen mochten als de capaciteit bereikt was want ze voorzagen een buffer om abonnees binnen te laten.

Maar vandaag 28 januari mochten we toch niet binnen omdat het gereserveerd was door Creyffs. Op de vraag hoe we dit konden weten werd er gezegd dat we op internet moesten zien ofwel naar de drukte lijn bellen. We hebben dan naar de druktelijn gebeld en daar zei men dat de capaciteit bereikt was.

Ze zeiden daar niks van dat het gesloten was. Naar het schijnt zijn er nog zo een twaalf dagen dat het park gereserveerd en dus gesloten is. Het is meestal in het weekend ook, zoals volgend weekend is het zowel zaterdags als zondags gesloten. Wanneer moet iemand die fulltime werkt dan gaan?

Kan men ons, abonnees, niet verwittigen wanneer het park gesloten is of gereserveerd? Jullie hebben toch ons adres? Kan men dan niet reserveren voor abonnees via internet zoals met de gewone tickets?

Ik kan op den duur niet meer volgen. Nochtans had men ons bij het aangaan van het abonnement gezegd dat we altijd binnen mochten. Kon men dan niet zeggen dat er bepaalde voorwaarden waren?Nu komt het bij mij precies over van als we maar verkopen. Hoe meer hoe beter. Waarom worden de reservaties toegestaan in het weekend? De meeste mensen komen toch in het weekend? Als er toch al gekend was van bij de opening dat er bepaalde sluitingsdagen waren, kon er dan bij de verkoop van het abonnement geen papiertje gedaan worden welke sluitingsdagen al vast lagen. Zelfs geen papiertje waarvoor het abonnement nog recht heeft, zoals de zoo doet. Daar heb je echt een overzicht wat je met het abonnement kunt doen. Nu hebben ze ons wel gezegd dat we onbeperkt toegang hebben tot Plopsa Indoor en Plopsa aan zee. Maar over Paradisio (1 keer toegang), of Telecoo, daar hebben ze niet over gesproken. Wel als ik het vermeldde dat ik daar iets over in de krant had gelezen.

Hopelijk ondernemen jullie iets dat jullie abonnees niet achteruit worden geschoven, want het waren niet enkel wij die er vandaag stonden, er waren zelfs gezinnen van 5 personen, en ook mensen uit Nederland met een abonnement die er stonden. Als jullie zo verder doen, is het geen "pretpark" niet meer, maar gewoon een park dat kan afgehuurd worden voor grote bedrijven. Laat het park gewoon afhuren op jullie sluitingsdagen, dus maandag of dinsdag, zo stel je niemand teleur.

Het ziet er naar uit dat Plopsaland Indoor een stevige taak voor zich heeft, willen ze deze abonneehouders weer tot trotse ambassadeurs van hun park maken.

Whoosh Wallpapers

Wednesday, February 1st, 2006

Sommige ideeën hebben tijd nodig om goed tot hun recht te komen. Zo ook dit idee! Voor oud en nieuw kregen we het idee om een wallpaper-gallery te maken om een aantal foto’s op groot formaat te delen. Maar dit liep niet precies zoals we wilden. Het selecteren van de foto’s nam meer tijd in beslag dan we hadden verwacht en het plan werd al snel naar de (om eerlijk te zijn al overvolle) ijskast verwezen.

Een week geleden, toen de ijskast toevallig openviel, besloten we om dit idee ook écht te gaan uitvoeren. We gingen dus verder met het selecteren van de foto’s en we kwamen uit op 10 prachtige shots van achtbanen en andere pretpark attracties. Van het kasteel in Disneyland Resort Paris tot het groene monster Goliath; voor een ieder wat wils. Het Whoosh-team wenst jullie dan ook heel veel plezier met dit iets vertraagde nieuwjaarscadeau!

Halloween – Disneyland Park Goliath – Walibi World
1024 x 768 1024 x 768
800 x 600 800 x 600

Caroussel – Movie Park Germany Sledge Hammer – Bobbejaanland
1024 x 768 1024 x 768
800 x 600 800 x 600

Katun – Mirabilandia Kasteel – Disneyland Park
1024 x 768 1024 x 768
800 x 600 800 x 600

Robin Hood – Walibi World Goliath – Walibi World
1024 x 768 1024 x 768
800 x 600 800 x 600

Mad Manor – Movie Park Germany Booster Bike – Toverland
1024 x 768 1024 x 768
800 x 600 800 x 600