‘Sprookjes’ uit de Efteling op Vlaamse en Nederlandse televisie (persbericht)

De sprookjes zijn door productiehuis Cine 3 naar het klassieke verhaal verfilmd, waarbij alleen maar gebruik gemaakt is van de decors van de Efteling. Co-producent Ketnet zal op 6 december starten met uitzending van de serie. Deze week werd bekend dat ook de KRO de serie gaat uitzenden in KRO’s Tien Plus!!! op Z@ppelin.

Doornroosje en Roodkapje, maar ook de Rode Schoentjes en Repelsteeltje, allemaal zullen ze binnenkort te zien zijn op de Vlaamse en Nederlandse televisie. De sprookjesserie is het eerste resultaat van een nieuwe activiteit van de Efteling: tv-producties. Al eerder maakte de Efteling tv-programma’s zoals de Making of PandaDroom en de documentaire over het 50-jarig bestaan van de Efteling. Onderzoek onder parkbezoekers wijst uit dat deze programma’s goed bekeken en gewaardeerd werden. Reden genoeg voor de Efteling zich actiever op te stellen en verder te oriénteren op het gebied van tv-producties. Maar ook het feit dat Efteling graag het hele jaar door in de harten van haar publiek gesloten wil zijn, is aanleiding voor deze stap. De Efteling heeft decors, verhalen en characters in overvloed en binnen handbereik.

Ketnet
In 2002 reeds vonden de eerste contacten plaats met de Vlaamse kinderzender Ketnet. Zij hadden de wens sprookjes op tv te brengen. De uitgangspunten die Ketnet voor haar programma’s hanteert, spraken de Efteling meteen aan. Beide partijen waren meteen doordrongen van de grote verantwoordelijkheid bij verfilming van sprookjes. Dat blijkt ook uit het resultaat. Hoewel sommige sprookjes gruwelijke elementen bevatten zijn deze buiten beeld gebleven. Ook heeft men extra aandacht gehad voor het overbrengen van de boodschap van ieder sprookje. De ervaring die Ketnet heeft op het gebied van het maken van televisieprogramma’s kwam dan ook goed van pas. De Vlaamse jeugdzender zendt Sprookjes uit vanaf 6 december, dagelijks om 16.45 uur en een herhaling tijdens de kerstvakantie in de ochtenduren.

Cine3
Nadat overeenstemming bereikt was over de opzet van de sprookjesserie werd gezocht naar een geschikte producent. Het Vlaamse productiehuis Cine3 kwam als beste uit de bus. Zij kozen namelijk voor de klassieke insteek van het sprookje, maakten optimaal gebruik van de Efteling-decors en voldeden aan de Ketnet- en Efteling-kernwaarden. Bovendien vond Cine3 creatieve oplossingen voor de magische elementen die nu eenmaal in sprookjes voorkomen. Immers, in sprookjes willen kikkers nog wel eens praten of veranderen in een prins, eten wolven oma’s en meisjes met rode mutsjes en poepen ezels op commando goudstukken. Regisseur Rudi Van Den Bossche heeft dit in elk sprookje op wonderlijke en natuurlijke wijze weten op te lossen.

KRO-Jeugd
De serie trok ook de aandacht van KRO-Jeugd. De serie past perfect in de programmering van deze jeugdomroep op Z@ppelin die de komende tijd op verschillende wijzen aandacht gaat besteden aan sprookjes. Aanleiding daarvoor is het 200ste geboortejaar van Hans Christian Andersen, wat in 2005 gevierd wordt. Efteling en KRO werken ook samen in de sprookjesschrijfwedstrijd, de Efteling Anton Pieck Prijs. Uitzending in Nederland staat gepland in de komende kerstvakantie.

Productie
Het resultaat van de samenwerking tussen de drie partijen is vandaag gepresenteerd. Sprookjes is een verantwoorde en tijdloze serie voor de doelgroep 5 tot 8 jarigen. Maar ook de kleintjes en oudere jeugd zullen voldoende geprikkeld worden door de serie. De sprookjes zijn zoveel mogelijk naar de authentieke versies verfilmd en dus zoals ze in de Efteling vertolkt worden. Het Sprookjesbos is decor geweest voor alle opnames. Alle sc&eagrave;nes zijn daarbij optimaal benut. En voor het eerst in de geschiedenis lag een acteur bijvoorbeeld in het bed van de Keizer van de Chinese Nachtegaal. De cast bestaat uit zowel Nederlandse als Vlaamse acteurs. Zo wordt de rol van Sneeuwwitje gespeeld door Aukje van Ginneken, bekend van haar rol in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. De rol van verteller wordt vertolkt door de in België en Nederland bekende Jan Decleir. Hij won eerder twee Oscars, één voor zijn rol in de film Antonia en één voor Karakter. De verteller leidt vanuit zijn kasteel ieder sprookje in en neemt de kijkers vervolgens mee naar het Sprookjesbos.
Kostuums en grime zijn gebaseerd op de sprookjesfiguren zoals ze in het Sprookjesbos verschijnen. Qua muziek is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van muziek uit de Efteling.
Al met al ademt Sprookjes de unieke sfeer van de Efteling uit en zal vele kijkers aan de buis kluisteren.

DVD
Rond de jaarwisseling zullen de 13 Sprookjes ook op DVD verschijnen. In het sprookjesachtige Efteling Hotel kunnen de gasten de serie vanaf 2005 ook op het interne ‘Sprookjeskanaal’ bekijken.

Comments are closed.