Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Spotlight
» Huss Booster
» Tiësto at Disney
» Dragon Khan

» Walibi World
» Europa-Park
» Disneyland Park
Advertentie
Whoosh Specials
» Constructie 2007
» Constructie 2005
» Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
Navigator / Space Center (links)

'Een groot belevingspark rond het thema ruimtevaart, met daarbij winkels en restaurants, dat maakt niet alleen de space-technologie beleefbaar, maar geeft iedereen ook een hoop lol.'
Dat was de gedachte van kernfysicus Dr. Wolfgang Wilke van het Bremer ruimtevaartbedrijf DASA (nu EADS) in de 90-er jaren van de vorige eeuw. Of deze gedachte ooit bewezen zal worden zal voorlopig nog een vraag blijven. De eerste poging om de gedachte te verwezenlijken is met Space Center op een financieel debacle uitgelopen.

Voor het park werd gekozen voor een sinds 1983 braakliggend industrieterrein aan de Weser. Voor de mensen die in de omgeving wonen een perfecte locatie. Niet alleen wordt de infrastructuur aangepast; het is voor hen nu ook mogelijk naar en een stukje langs de rivier te lopen. Voor het gebouw is namelijk ook een vrij toegankelijk plein te vinden.
Mei 1999 wordt de raamovereenkomst voor de realisatie van het park getekend in het gemeentehuis van Bremen. In 2000 beginnen de bouwwerkzaamheden. Pas drie en een half jaar later is het dan eindelijk zo ver. Space Park Bremen opent op 19 december 2003 zijn deuren onofficieel met een soft-opening, bedoeld om het personeel in te werken en de kinderziektes te verhelpen, om vervolgens op 12 februari met een de definitieve Grand Opening te komen.

Het attractieaanbod van het met een oppervlakte van 22000 vierkant meter grootste indoor-attractiepark van Europa ziet er interessant uit. Met name de primeur van de 'hi-tech' simulator Stargate SG-3000 en het 4D actietheater rond Star Trek Borg Encounter (waarvan tegelijkertijd een kopie in Las Vegas wordt gebouwd) klinken goed.

Hoewel de attracties, net als het park in zijn geheel, groter en spectaculairder worden gebracht dan ze zijn blijken het ook echt de hoogtepunten. Ook Galaxie Express, een elektrisch aangedreven "Virtual Reality" achtbaan is bijzonder. Andere attracties zijn een Space Shot buiten het gebouw, waarnaast een Ariane raket staat, en een IMAX filmtheater en de tegenvallende darkrides Planet Quest en Robot Rescue. Voor de kleine kinderen is er nog een speelplaats naast de laatstgenoemde attractie, die met zijn "schiet op alles wat er beweegt" ook erg kindvriendelijk is.

Bezoekersaantallen blijken al heel snel tegen te vallen. Uit onderzoek blijkt dat er vooral voor de jongere kinderen te weinig te doen valt. In allerijl worden buiten nog een aantal 'kermisattracties' voor kinderen neergezet, maar het mag niet baten. Als één van de grootste geldschieters, de Dresdener Bank, niet langer bereid blijkt verder in het park te investeren is het verhaal afgelopen. Op 26 september 2004 sluit het park de deuren, om ze tot op de dag van vandaag niet meer te openen.

Waren de berekeningen niet goed? Was de toegangsprijs te hoog? Heeft de compleet lege promenade waarlangs winkels en restauratieve voorzieningen hadden moeten komen het Space Park de doodsteek gegeven? Een onderzoek naar een eventuele doorstart loopt nog. Of de deels unieke attracties weer kunnen worden bezocht blijft voorlopig nog een vraagteken.
Achtbanen:
Galaxie Express
Andere Attracties:
Shows:


Evenementen:
Grand Opening
Constructie:
Overige:
Algemeen


Grand Opening, Space Center

Op 11 februari was het dan eindelijk zo ver. Na 8 weken proefdraaien opende Space Center eindelijk officieel haar deuren. [ga verder]
 
Galaxie Express, Space Center

"De eerste rit en de eerste review."

Galaxie Express is 's werelds eerste virtual reality coaster; een kruising tussen een simulator en een achtbaan. [ga verder]
 

Voor meer informatie over de attracties, evenementen en shows van Space Center kun je terecht op de details-pagina.

Natuurlijk komt Space Center ook wel eens in het nieuws.