Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Spotlight
» Huss Booster
» Tiësto at Disney
» Dragon Khan

» Walibi World
» Europa-Park
» Disneyland Park
Advertentie
Whoosh Specials
» Constructie 2007
» Constructie 2005
» Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
Navigator / Disneyland Park (links)

Halverwege de jaren zeventig kreeg Disney het in de bol om flink uit te breiden. Amerika was te klein en men ging zoeken naar alternatieve locaties buiten Amerika. Al snel kwamen Japan en Europa duidelijk op de kaart te staan. Een aantal locaties sprongen eruit; Barcelona, Parijs en Tokio kregen de voorkeur boven vele andere locaties. De keus viel toendertijd op Tokio.

Maar eind jaren tachtig kroop het bloed toch weer waar het niet gaan kon. Disney wilde na het succes van Tokio toch ook een park in Europa openen. Opnieuw werden de locaties bekeken en werd er gezocht naar nieuwe locaties. Toch bleef men uiteindelijk steken bij de twee locaties die Disney al eerder had uitgekozen voor het park. Barcelona en Parijs begonnen dus met een strijd om dit miljardenproject binnen te halen.

Helaas voor Barcelona gooide de ETA roet in het eten door te dreigen met aanslagen op het nieuwe park wanneer het er zou komen. Ze wisten Disney af te schrikken en er werd gekozen voor de locatie nabij Parijs, om preciezer te zijn, Marne-La-Valée. Op 24 maart 1987 tekenden Jacqeues Chirac en Michael Eisner het uiteindelijke contract voor de bouw van EuroDisney. Anderhalf jaar later beginnen dan ook daadwerkelijk de bouwwerkzaamheden.

Alle Disney parken zijn tot op dat moment allemaal in één keer uit de grond gestampt om daarna nauwelijks meer aangepast te worden. Dit concept is in Europa uniek, parken zoals de Efteling en Europa-Park zijn jaar na jaar gegroegd door uitbreidingen die zijn betaald uit winst. Het word dan ook al snel duidelijk dat Disney een groot risico neemt met hun manier van bouwen.

12 april 1992 om 9:01 opende het park dan eindelijk, na ruim 10 jaar plannen, voor het eerst zijn deuren. Helaas bleef het grote succes uit, Europeanen leken te nuchter voor het entertainment wat EuroDisney biedt. De 5 themagebieden bleven leeg en ook het Disney Village wist geen mensen te trekken. In de hotels was het angstvallig stil en uiteindelijk ziet Disney eind 1993 geen andere optie dan het aanvragen van surseance van betaling. Het park was op een haar na failliet, totdat een reike oliesjeik over de brug kwam met een astronomisch geldbedrag.

De schulden werden afgelost en er bleef een groot budget over om een nieuwe attractie aan het park toe te voegen. Dit werd Space Mountain, die op 1 juni 1995 na 2 jaar bouwen plechtig werd geopend. Space Mountain heeft altijd deel uit gemaakt van het masterplan maar bij de bouw van EuroDisney in 1992 bleek het budget te krap te zijn voor dit prestigieuze project.

Space Mountain (oftewel, een nieuwe publiekstrekker) was de impuls die EuroDisney nodig had. De naam werd veranderd in Disneyland Paris, het bedrijf begon met een schone lei, en opeens wisten de gasten de ingang wel te vinden.

Op een paar kleine aanpassingen na is het park daarna hetzelfde gebleven. Indiana Jones is nog weleens van richting veranderd, en Captain EO is vervangen door de film Honey I Shruk The Audience.

Op het moment is men bezig met de verbouwing van het Visionarium. Deze cult-attractie wordt vervangen door Buzz Lightyear's Laser Blast, een gethematiseerde en interactieve schietattractie, die in 2006 zal openen.
Achtbanen:
Space Mountain
Indiana Jones
Andere Attracties:
Shows:


Evenementen:
Kids Carnival 2004
Kids Carnival 2005
Constructie:
Space Mountain: Mission 2
Overige:
Discoveryland


Space Mountain: Mission 2, Disneyland Resort Paris

Tien jaar nadat deze legendarische attractie opende wordt hij in een compleet nieuw jasje gestoken... en wij hebben de concept art! [ga verder]
 

Voor meer informatie over de attracties, evenementen en shows van Disneyland Park kun je terecht op de details-pagina.

Natuurlijk komt Disneyland Park ook wel eens in het nieuws.