Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Dragon Khan
Advertentie
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
     
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Dragon Khan (PortAventura Park)

Een nieuwe achtbaan wil je laten opvallen. Het is de eye-catcher in een pretpark en je moffelt een dergelijke attractie dan ook niet zomaar ergens weg. Terwijl je in sommige parken nog wel eens een achtbaan over het hoofd kan zien gaat dit je bij Dragon Khan in Port Aventura niet lukken.

"Dragon Khan: Up close and personal."
 
Een waar plaatje. De heldere kleuren steken mooi af tegen de strak blauwe lucht.
 
Advertentie
Port Aventura is gebouwd nabij de bekende kuststad Salou. Het park ligt aan de voet van een heuvel. Op de top van die heuvel ligt één van de grootste achtbanen van Europa; Dragon Khan. Opvallend is dat dit park, dat bekend staat om zijn verfijnde thematisatie, absoluut niet heeft geprobeerd om dit stalen monster weg te werken. Nee, Dragon Khan steekt overal bovenuit.

Achterin het park ligt het themagebied China. Alles daar heeft te maken met pagodes, draken en allerlei andere Chinese gebruiken. Dragon Khan is gethematiseerd naar een Chinese mythe. De Dragon Khan zou de re´ncarnatie zijn van de slechte prins Hu uit Peking. Zijn woede komt tot uiting wanneer mensen op de draak klimmen om deze te bereiden.

Port Aventura heeft dit perfect uitgebeeld. Dragon Khan is een draak van 46 meter hoog geworden. De first drop is 49 meter diep waarna een looping volgt van bijna 42 meter hoog. De totale lengte van deze achtbaan is maar liefst 1270 meter. Om even een vergelijking te trekken, deze achtbaan is hoger en langer dan het poldermonster Goliath (te vinden in Walibi World).

Dragon Khan is gebouwd door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard (B&M). Dit bedrijf staat erom bekend dat ze de Rolls Royces en Lamborghini's onder de achtbanen bouwen. Maar waarom precies? Dat is eigenlijk heel simpel uit te leggen, zeker aan de hand van Dragon Khan.

Rolls Royces en Lamborghini's staan om een aantal dingen bekend. Ten eerste natuurlijk hun snelheid en het gevoel van snelheid dat ze weten te geven. Ten tweede de luxe en het comfort die de wagens uitstralen, en ten derde het design. Alles ziet er strak en goed afgewerkt uit. Details te over.

Dit zijn nu ook precies de kenmerken die een B&M achtbaan zoals Dragon Khan typeren. De baan ziet er snel uit en is met zijn snelheid van 104 km/u zeker niet langzaam. De grote treinen zijn ook zeer zeker luxe. De slachtoffers zitten met zijn vieren naast elkaar in riante stoelen. De stoelen zijn goed voorgevormd en uiteraard voorzien van comfortable zachte 'kussens'.

Design is, zoals altijd, gebonden aan smaak. De grote backbone die een B&M achtbaan bezit zorgt voor een laag gonzend geluid wanneer er een trein overheen rijdt. Ook ziet het er bijzonder angstaanjagend uit, zeker wanneer de baandelen zich in de meest onmogelijke kronkels buigen zoals bij Dragon Khan. Door de breedte van de treinen is het ook zeer apart om te zien hoe zij zich door de baan heen bewegen.

Zonder meer een draak van 'n achtbaan!
 
 
De ritervaring van Dragon Khan is simpelweg fenomenaal. Buiten dat de baan snel is, is hij ook nog bijzonder soepel, een klein tikje in de zero-G-roll nagelaten. Ook is het niet te ontkennen dat de baan continu zijn snelheid behoudt. De inversies worden soepel genomen en ze volgen elkaar in een logisch ritme op. De 1270 meter worden binnen 1,45 minuten afgelegd, dit wil dus zeggen dat de gemiddelde snelheid rond de 43 kilometer per uur ligt. Dit is zeer hoog voor een achtbaan met deze afmetingen.

Dragon Khan kan met 3 treinen rijden. Per trein zijn er 28 zitplaatsen beschikbaar voor de dappere uitdagers van deze draak. Door een extra remzone in het midden van de baan wordt de capaciteit van dit monster verhoogd van 1200 tot 1800 personen per uur. Ondanks deze gigantische capaciteit ontstaan er in de zomer wachtrijen bij deze achtbaan van ruim anderhalf uur. Deze baan is dus zonder meer immens populair!

Port Aventura heeft al vanaf de opening een fantastische achtbaan! Niet alleen door de rit maar door de algehele beleving. Het ontwerp, de inversies, de snelheid, maar vooral de ligging. Achter de Chinese muur in dit park komt de baan goed tot zijn recht. Mede omdat er gedeelten van de baan uit het zicht onttrokken zijn door begroeiing. Het totaalplaatje maakt Dragon Khan tot wat hij is, en dat is een topper van formaat!


-René Tuithof