Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Grand Opening (Space Center)

Het is 11 februari, ongeveer 1 uur 's middags als de redactie van Whoosh Magazine op zoek is naar het stadhuis van Bremen. Zoals in meerdere steden is er een totaal gebrek aan duidelijke bewegwijzering, en ook van een stadsplattegrond lijken ze nog niet te hebben gehoord. Na wat hulp van de lokale bevolking arriveren we ook daadwerkelijk bij het stadhuis, alwaar het startsein zal worden gegeven voor de officiële openingsceremonie van het Space Park Bremen.

De hoofdpersonen uit SG3000 waren ook van de partij.
 
Over enkele ogenblikken is het dan zo ver; de Grand Opening.
Behalve geestelijk vader dr. Wolfgang Wilke en de vanzelfsprekende afvaardiging uit de politiek zijn ook een Duitse astronaut, een Russische kosmonaut en een vertegenwoordiger van Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) aanwezig om hun woordje te doen en eventuele vragen te beantwoorden.

Veel nieuwigheden leveren dit soort speeches doorgaans niet op. Voor de liefhebbers van de serie Stargate SG-1 zal het belangrijkste nieuwtje zijn geweest dat de eerste afleveringen van een nieuwe serie, "Stargate Atlantis", in juli 2004 in Amerika zullen worden uitgezonden.

Pas bij de vragenronde komt er nog wat informatie los. Zo blijkt het publiek tijdens de Soft Opening vooral de bewegwijzering in en buiten het park onvoldoende te hebben gevonden. Hier is wel onmiddellijk actie ondernomen, met als gevolg dat je een blindengeleidehond nodig hebt als je nu nog de ingang niet kunt vinden. Letters van een halve meter hoog wijzen je de weg. Ook het geluid binnen in het complex en dan met name de geluidsoverlast is verminderd. Door middel van het aanpassen van de showtijden is bovendien gepoogd de wachttijden te verminderen.

Uiteraard komen ook de kosten van het project ter sprake. (Tussen de regels door wordt er wat ongerustheid over de grote leegstand van de ruimtes rond het attractiepark uitgesproken; vrijwel alle ruimten in de promenade zijn bijvoorbeeld nog niet gevuld.) 485 Miljoen euro is er aan privé-kapitaal ge´nvesteerd in het gehele centrum. Hier komt nog eens 150 miljoen aan overheidsgelden bij. Met name de infrastructuur is met 100 miljoen een enorme kostenpost geweest, maar is natuurlijk ook goed bruikbaar voor de ontsluiting van de regio. Een schrikbarend hoog bedrag van ruim 5 miljoen is gebruikt voor marketing; het roept de vraag op waar dat in vredesnaam aan is besteed.

De meest kritische vraag betreft juist de promotie van het park. Worden er niet te hoge verwachtingen opgeroepen met de slogans en posters van het attractiepark? Zo wordt een hele simpele schiet-ride als een wereldwonder gepresenteerd. Uiteraard is dr. Wilke het met de kritiek niet eens, maar echt inhoudelijk is zijn reactie niet. Hij ontwijkt het geven van een echt antwoord, en maakt hiermee duidelijk hoe terecht de kritiek in zijn ogen is. In hoeverre Whoosh Magazine het met de vragensteller eens is zal duidelijk worden in de zeer uitgebreide recensie in het komende nummer van Whoosh Magazine. Inmiddels zijn ook een drietal mensen in ruimtekostuum, een stel in Star Trek outfit, een Borg, en figuren uit Stargate binnengekomen en is het tijd voor foto-shoots. Een receptie volgt in een schitterende zaal van het stadhuis, om vervolgens de reis naar het Space Center te maken. Voor de aanwezige Duitse journalisten wacht hen buiten nog een verrassing. Stakende collega's hebben een haag gevormd van de ingang naar de gereedstaande bus. Een beetje opgelaten zullen ze zich ongetwijfeld wel gevoeld hebben.

Deel 2 van de ceremonie: het is inmiddels half 5, locatie de ingangsruimte van Space Center. Op wat normaal de infobalie is, is een podium gefabriceerd en de echte ingang is afgedekt met een donkerblauw doek waarop het Space Park Bremen logo is geprojecteerd. De acht sprekers zijn wederom present en zonder verder erg veel woorden vuil te maken wordt er begonnen met het aftellen. Bij nul valt onder wat vuurwerkeffecten het doek en vliegt er een lading serpentines door de lucht. De rook die uit de kunstmatige raketopeningen komt maakt het fraaie showtje af. Het park is nu echt open.

Alles over het park zelf en onze ervaringen in het park kun je zoals eerder gezegd teruglezen in het februarinummer van Whoosh Magazine.


-Jeroen Schat