Scheepslogboek "Den Hollander"

Het omlooppad vanaf de Fata Morgana naar de Pegasus is al maanden afgesloten, het meer naast de Piranha is leeggepompt en de betonwagens rijden af en aan. De bouw van de Vliegende Hollander is begonnen en men hoopt de attractie in de loop van het volgende zomerseizoen te openen!

De vliegende Hollander is het eerste grote project van Kumbak Coasters. Kumbak Coasters bestaat uit een aantal oud medewerkers van Vekoma die na de reorganisatie zich niet meer konden vinden in de nieuwe bedrijfsstructuur. Ze besloten Vekoma achter zich te laten en een nieuw bedrijf op te richtten, Kumbak Coasters was geboren. Het zal niemand verbazen dat Kumbak een verbastering is van het Engelse Come Back wat terugkomst, verrijzing betekend.


De vliegende Hollander wordt een waterachtbaan. Dit is een combinatie van een waterattractie met een achtbaan. Dit zijn ook gelijk alle gegevens die we op dit moment van dit project hebben. De Efteling wil nog maar weinig loslaten over dit project en tegelijkertijd komen er steeds meer geruchten. Een hefbrugmechanisme, een overbanked turn, vele animatronics en sc讥s en een dubbel station zijn maar enkele van deze hardnekkige geruchten die niet worden bevestigd, maar ook niet ontkent.

In voorbereiding op de bouw van de vliegende Hollander is de Kombuijs al neergezet. Een nieuwe eetgelegenheid waar verschillende snacks te halen zijn. Ook hier vind je een klein terrasje, dit is gebouwd op een authentieke steiger. Het is een kwestie van tijd voordat deze steiger ook daadwerkelijk in het water staat!


Het detail is opmerkelijk, de muren worden zo bewerkt dat ze oud lijken en dit lukt wonderlijk goed. De kleur van het mos is net echt en ook witte schimmelplekken lijken er bewust op bepaalde plekken op gezet. De muren zijn niet van plastic maar gemetseld, er is nog geen grote betonplaat gezien op de bouwplaats. Het lijkt er steeds meer op dat er kwaliteit wordt neergezet in de Efteling.

De bouw van de vliegende Hollander gaat snel, voordat foto?s geplaatst zijn lijken ze alweer achterhaald te zijn. Toch proberen we jullie op de hoogte te houden over de bouw van deze nieuwe attractie! Klik op de onderstaande foto voor de fotogalerie die we hebben gemaakt over deze nieuwe sensatie. Hieronder vind je ook een paar passages uit het logboek van de vliegende Hollander. Veel plezier!


– 13 april 1665 – Thuis

Eindelyck is voor my den groote dag aengebroocken. Heeden sal Ik worden benoemd tot Kapitein der VOC door de Heeren Bewindhebbers van den Compagnie. Myn schip Den Hollander is in aenbouw en thans binnen enkele maenden klaer voor zyn eerste reis naer De Oost. Het schip sal het snelste van den Compagnie zyn, tot heeden toe gebouwd. Soo snel als werden Wy gedraeghen op vleughels. Ja, Wy sullen werckelyck vlieghen over de golven van de see?

Morghen inspecteer Ik myn handelswaer, die tegen hoogen winst sal worden geruild met de speceryen uit De Oost. Een afspraeck is gemaeckt om seelui in dienst te nemen ende Ik soek nog eenen goeden eerste stuurman.

Teevens mocht Ik vanwegen myne benoemingh de harthelycke ghelukwenschen in ontvanghst neemen van myn verloofde Catharina. Wy ghaan nu spoedigh in het huwelyck treeden. Een prachtig zyden kostuum wordt my volghenden weeck aengemeeten voor het huwelycksfeest.


– 22 oktober 1668 –
Retourvaert uit De Oost

Wy maecken goede vaert, de thuysreis loopt voorspoedigh. Een storm van drie etmaelen heeft myn schip Den Hollander niet gedeerd. Wy hebben den Oceaan sonder werckelycke teegenslagh doorkruyst ende voorby De Kaep voorraeden ingeslaeghen. Wy sullen binnen zeeven weecken terugh in Goeree syn, sowaer Ik Willem van der Decken heet!

Op de Molucken werden kruydnaeghelen, foelie ende nootmuskaet van den hoogste kwaliteit verkreeghen. De laeding houdt zich goed en sal in Holland een hooghe prys brenghen. Ik kan tevreeden syn.

In Amsterdam ben Ik ontbooden op een byeenkomst van de Heeren Zeventien. Sal my een belooningh wachten ? Dat zou my zeer geleeghen koomen, aenghesien Ik een staetigh huys wil laeten bouwen aen de stadswal. Een man van aensien moet in weelde leeven!

Voor myn vrouw Catharina kocht Ik een fyne, zilveren pomander met roosemaryn; een welgeurend sierraed voor aen haer ceintuur. Zy heeft my zeecker gemist ende het sal haer zeer verblyden!


– 5 maart 1670 –
Heenvaert naar Batavia

Logboeck, het gaet my voor de wind! Heeden kan Ik myzelve reeckenen tot de meest in aenzien staende Schippers van Den Compagnie! Myn schip, Den Hollander, blyckt een betrouwbaeren compaen waermeede Ik ende myn seeluy de kraghten der natuur eenvoudigh bedwinghen kunnen! Voor ons bleeck gheen see te hoogh! Wy syn vertrocken uit het lieve Vaderland ende zetten koers naer Batavia, alwaer den Gouverneur Generael my sal opwachten ende onderscheyden met eenen gouden penning voor myn verdiensten voor Den Compagnie. Daarna vaeren wy door over de Chineese See naer Japan, voor het opstellen van een handelsbetrekkingh! Ik verheugh my nu reeds op de aenschaf van eenen kimono. Dit kleedinghstuk sal in Holland veel opzien baeren!

De bouw van myn staetighe huys in Holland vordert voorspoedigh. Na myn thuyskomst sullen Catharina en Ik deze woningh betrekken.

Comments are closed.