Mack ontwikkelt door!

Begin dit jaar kwam Vekoma met hun Pandora’s Box Een darkride achtige attractie met meerdere dimensies. Het concept was simpel maar uniek, en bovendien kan een Pandora’s Box op een klein oppervlak worden gebouwd. Op de IAAPA beurs van 2004 was er veel interesse voor de Pandora’s Box, maar ondanks dat is er nog geen een verkocht.

Mack hoopt dit beter te doen. Afgelopen week kwam het Duitse bedrijf met twee nieuwe achtbaan concepten naar buiten. Na de E-Motion achtbaan waarbij de wagentjes in de bochten meedeinen met de beweging, wilde Mack dit concept ook toepassen op een omgekeerde achtbaan. Dit is gelukt; de twee nieuwe concepten waarmee het bedrijf op de proppen kwam waren de Inverted Powered Coaster en de Flying Powered Coaster.

Inverted Powered Coaster
Powered staat voor gemotoriseerd. Dit wil zeggen dat de achtbaan aangedreven wordt en dus niet alleen werkt op zwaartekracht. Dit heeft als voordeel dat er unieke bewegingen kunnen worden gemaakt. Accelereren terwijl een trein de heuvel op gaat, remmen wanneer hij naar beneden rijdt, maar ook op rechte stukken kan er plots versneld en vertraagd worden. De Inverted Powered Coaster zal gebruik maken van karretjes die van links naar rechts kunnen slingeren. De treinen kunnen worden aangepast aan de wensen van het park; wil men twee karren per trein dan is dat mogelijk, wil men een trein van 20 karretjes lang dan is dat ook geen probleem.

Bij dit nieuwe treintype gaat Mack gebruik maken van een nieuw soort beugel. De Inverted Powered Coaster zal een opgedeelde lapbar hebben, zowel links als rechts zit een deel dat individueel ingesteld kan worden. Dit systeem zal bijdragen aan een comfortabele rit.

Mack Powered Inverted Coaster
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Flying Powered Coaster
Waarom het woord "flying" in de naam Flying Powered Coaster zit weten we op het moment niet. De constructie lijkt totaal niet op de Flying Coasters van bijvoorbeeld Vekoma en B&M. Het Mack concept lijkt meer op een uitgebreide versie van de Inverted Powered Coaster. Deze karretjes kunnen niet alleen van links naar rechts schommelen, ook kunnen ze van voor naar achter schommelen waardoor G-krachten extra heftig overkomen. Ook zijn er meer thematisatie mogelijkheden en kan de Flying Powered Coaster een interactieve achtbaan worden!

Mack wil in de Flying Powered Coaster de mogelijkheid inbouwen dat bezoekers zelf de snelheid van hun karretje kunnen regelen. Ook zijn er andere interactieve elementen mogelijk zoals waterkanonnen. De afbeeldingen hieronder geven twee concepttekeningen weer van de nieuwe karretjes voor de Flying Powered Coaster.

Mack Powered Inverted Coaster

Mack Powered Inverted Coaster
Klik op de plaatjes voor een grotere versie.

Of deze concepten gaan aanslaan moet men nog maar afwachten. Mack is het zoveelste bedrijf wat komt met een omgekeerde achtbaan en het is ook moeilijk om in dit segment iets unieks toe te voegen. Doordat de baan aangedreven is kunnen er unieke dingen worden gedaan met de bewegingen van de karretjes en is dit type achtbaan ook uiterst geschikt voor een combinatie van een achtbaan met een darkride. Het idee is zondermeer apart, maar of de parken er ook zo over denken is nog even afwachten!

Comments are closed.