Problemen met jongeren in de Efteling

Birgul is een vijftienjarig meisje uit Bergen op Zoom. Ze gelooft niet in sprookjes. Maar dat medewerkers van De Efteling een levendige fantasie hebben, daar twijfelt ze niet aan. "We zijn ten onrechte weggestuurd", meent ze. Birgul is een van de ruim tachtig middelbare scholieren die woensdagmiddag door de politie en de beveiligingsdienst van het pretpark uit het sprookjespark zijn gezet.

De leerlingen van de tweede klas van het Markiezaat College zouden voor overlast hebben gezorgd. Ze drongen voor bij de attracties en waren ook nog eens betrokken bij opstootjes. Na drie waarschuwingen en een fikse vechtpartij was het sprookje uit werd het schoolreisje abrupt afgebroken, volgens Henk Groenen, de woordvoerder van duizend en één nacht.

"Een belachelijk besluit", vindt Birgul. Ze is thuis. Ze heeft kneuzingen aan haar rug, blauwe plekken in haar gezicht en last van duizelingen. Dinsdag gaat ze, op afspraak, naar het politiebureau om aangifte te doen wegens mishandeling. En om te vertellen dat de Bergse scholieren groot onrecht is aangedaan. "Want wij waren niet verantwoordelijk voor de opstootjes, maar een groep uit Helmond. Mijn vriendin kreeg een vuist in haar gezicht, ik ben door een groep van wel twintig jongeren geschopt en geslagen. Ik spuugde bloed en ben zelfs even flauwgevallen. Niemand deed iets. Ook de beveiliging niet", vertelt de Bergse scholiere verontwaardigd.

Groenen waagt zich niet aan de schuldvraag. "Waar er twee kijven, hebben er twee schuld, is mij altijd geleerd. Ik pleit die andere bezoekers ook helemaal niet vrij, maar de groep uit Bergen op Zoom was al wel tot drie keer toe gewaarschuwd. Volgens eigen medewerkers, we hebben ook cameratoezicht, gedroegen sommigen zich behoorlijk irritant. Na overleg met de leerkrachten leek dit ons de verstandigste oplossing. Die konden zich daar wel in vinden. De situatie was ook behoorlijk dreigend."

De Efteling heeft daags na alle trammelant nog contact gehad met het Markiezaat College. Eergisteren was opnieuw een groep leerlingen van de school te gast in Kaatsheuvel. "Deze keer geen centje pijn", zegt Groenen.

Bron: BN/De Stem

Comments are closed.