Amsterdam krijgt Dungeon-attractie

Net als de voorgangers heeft the Amsterdam Dungeon zijn huis gevonden op een historische locatie. De Nieuwezijds Kapel aan het Rokin wordt in de komende maanden omgebouwd tot de eerste Nederlandse Dungeon. Verwacht mag worden dat de attractie nog voor de jaarwisseling zal openen.

The Dungeons zijn attracties die zich richten op de zwarte bladzijden uit de geschiedenis van de stad, de streek of het land waar ze staan. Deze worden uitgebeeld in scenes, waarbij acteurs een belangrijke rol spelen. Zo zien we in York een rol weggelegd voor Dick Turpin, komen in Londen getuigen van de wandaden van Jack the Ripper aan bod en komen we in Hamburg volgelingen van opstandeling Stortebecker tegen. Ook ziekteplagen en branden hebben zo hun aandeel. De combinatie van goed acteerwerk met leuke technische verrassingen staat in de huidige Dungeons borg voor hoge bezoekersaantallen.

De locatie in Nederland heeft meer nog dan de anderen een historisch tintje. Het staat op de plaats waar ooit een mirakel plaatsvond. 760 jaar geleden ontving een zieke man het sacrement der zieken. Hij braakt echter de bijbehorende hostie weer uit. Het overgeefsel wordt in het vuur gegooid, maar de hostie brandt niet en blijft zelfs boven het vuur zweven. De pastoor komt en neemt de wonderlijke hostie mee naar zijn kerk. De volgende dag blijkt de desbetreffende hostie weer in het huis van de zieke man te liggen.
Opnieuw komt de pastoor en neemt de hostie weer mee. En een dag later ligt de hostie weer in het huis van de zieke man. Een jaar later, in 1346 wordt deze gebeurtenis door een bisschop als wonder verklaard en wordt er een speciale kerk gebouwd op de plaats van het wonder, de plek waar dus nu The Amsterdam Dungeon verrijst. Is er een nieuw wonder in wording?

Comments are closed.