Ti Ta Tovenaar in de Efteling

Deze musical wordt gebaseerd op de succesvolle serie van begin jaren ’70, maar wordt een geheel eigentijdse versie. Vanaf half november van dit jaar staat de avondvullende familievoorstelling TiTaTovenaar op de planken van het Efteling Theater en is daarmee de opvolger van De Kleine Zeemeermin.

De hang naar vroeger tijden doet nostalgie herleven. Aan deze wens van het grote publiek wordt op velerlei wijzen gehoor gegeven. Succesvolle series van destijds worden herhaald, maar worden ook op andere wijzen nieuw leven ingeblazen, bijvoorbeeld in de vorm van musicals. Met deze gedachten vonden Efteling Theater Producties en V&V Entertainment elkaar. Efteling wil het recentelijk ingeslagen pad vervolgen, door weer een nieuwe avondvullende professionele familiemusical aan te bieden. Bovendien had de Efteling de wens TiTaTovenaar als musical te brengen. V&V Entertainment, dat vorig jaar het succesvolle “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?” bracht, verwierf de rechten van TiTaTovenaar voor de musical en had de wens de tweede Nederlandse theaterproducent te zijn met een vaste locatie voor 1 van haar producties. En aangezien beide partijen dezelfde hoge kwaliteitseisen voorstaan, is samenwerking een logische stap.

TiTaTovenaar

Welke oudere jongere kent het niet: “Mijn vader is een tovenaar, een TiTaTovenaar”en vooral ook “Dan doe ik dit… en alles staat stil.” Dat is wat Tika altijd zegt. Tika kan toveren, net als haar vader. Zij wonen samen in een luchtkasteel en beleven in de musical een nieuw avontuur. De serie verscheen begin jaren ’70 voor het eerst op tv en was direct een enorm succes. Ton Lensink speelde destijds de rol van TiTaTovenaar, Maroesja Lacunes de rol van Tika en Barry Stevens de rol van Kwark. De muziek voor de serie werd gecomponeerd door Joop Stokkermans en het script werd geschreven door Lo Hartog van Banda. De inmiddels 88 jarige Lo Hartog van Banda reageert: “Ik ben verguld met het feit dat TitaTovenaar nu als musical wordt gebracht. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan mijn geesteskind. Theater is weer een andere, nieuwe uitdaging. Voor mij is het belangrijk dat de magie van vroeger wordt overgebracht. Je moet aan de nostalgie tegemoet komen.”

TiTaTovenaar past bij uitstek in het Efteling Theater omdat het een sprookjesachtig concept is dat in een nieuw jasje wordt gestoken. Bovendien zal het alle drie de generaties aanspreken, de ouders van toen, de ouders van nu en de ouders van de toekomst.

De Efteling

De Efteling zette twee jaar geleden haar eerste stappen in de theaterwereld. Zij had toen de primeur met de musical Doornroosje, een productie van Studio 100. Deze musical is met enthousiasme ontvangen en is succesvol geweest. In november 2004 had vervolgens de musical ‘De Kleine Zeemeermin’ haar première. een coproductie van Efteling en Studio100. De bestaande versie werd compleet aangepast aan het Nederlandse publiek en verrijkt met bekende Nederlandse sterren. De Kleine Zeemeermin is nog te zien t/m 3 april a.s. Met TiTaTovenaar gaat Efteling Theater Producties (waarvoor directeur Olaf Vugts en hoofd Entertainment Jeroen Zwartjes verantwoordelijk zijn) weer een stapje verder, zij gaat samen met V&V Entertainment een compleet nieuwe productie maken.

V&V Entertainment

V&V Entertainment, het bedrijf van Albert Verlinde en Roel Vente, bestaat inmiddels meer dan 5 jaar en heeft diverse succesvolle producties op haar naam staan waaronder de musicals Piaf en Hello Dolly! Voor volgend jaar staat de familiemusical Annie gepland, allen overigens reizende producties. Met het eerder genoemde ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’, dat goed was voor zo’n 220.000 bezoekers, draagt V&V het Nederlands cultuurgoed een warm hart toe. De samenwerking met Efteling Theater Producties voor de musical TiTaTovenaar in een theater op een vaste locatie is dus een belangrijke stap voorwaarts in de groei van dit theaterproductiebedrijf.

Comments are closed.