Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Cop Car Chase
Advertentie
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
     
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Update: Cop Car Chase vervangen door Santa Monica Pier

Cop Car Chase (Movie Park Germany)

In 1995 startte Intamin met de bouw van een duellerende achtbaan. Deze nieuwe achtbaan zou een impuls moeten geven aan het failliete Bavaria Filmpark Bottrop. Dit park sloot in 1993 na zwaar tegenvallende bezoekersaantallen.
 
Sinds het schrijven van dit artikel heeft Movie Park Germany de achtbaan Cop Car Chase vervangen voor een themagebied gericht op families; Santa Monica Pier. Dit artikel staat enkel nog online vanwege nostalgische motieven.

In 1994 startte Warner Bros. Movies Inc. met het bouwen van Warner Bros. MovieWorld in Duitsland. Een ambitieus project om het oude Bavaria Filmpark weer leven in te blazen. Er waren vele problemen, zeker marketing technisch gezien was het niet juist aangepakt toentertijd. Warner Bros. hoopte dan ook dat ze met haar grote namen meer mensen naar het Duitse parkje kon trekken.

Advertentie
 
Cop Car Chase ziet er pas echt indrukwekkend uit bij slecht weer.
 
Advertentie
In 1996 namen figuren als Bugs Bunny, Silvester en Tweety hun intrede in het nieuwe park. De verwachtingen waren hoog gespannen, men hoopte op 3 miljoen bezoekers per jaar; iets dat nooit gehaald zou worden. Om deze cijfers te kunnen halen had men alles uit de kast getrokken en een flink aantal nieuwe attracties gebouwd. Hieronder een kleine opsomming:

- Lethal Weapon Pursuit
- Looney Tunes Adventure
- Neverending Story
- Police Academy Stunt Show
- Bermuda Triangle
- Gremlins Invasion
- Looney Tunes Land
- Roxy Theater 4D

Dit is maar een kleine greep van de attracties die is bijgebouwd nadat Warner Brothers zich is gaan mengen in dit park. Het is met zekerheid te zeggen dat er niets meer van Bavaria Park terug te vinden is in het huidige park. In dit artikel richten we ons op de Lethal Weapon Pursuit achtbaan. Een creatie van Intamin waar tot op de dag van vandaag nog redelijk wat problemen mee zijn. Maar het is ook een achtbaan die tot op de dag van vandaag de bezoekers en de fans weet te boeien.

Inmiddels is het park weer van naam veranderd, net als de achtbaan. In het huidige Movie Park Germany praat men over Cop Car Chase als men deze Intamin creatie bedoelt.

Wanneer er wordt gesproken over een achtbaan van 1250 meter lang dan denkt men al snel aan een flink oppervlak waarop deze achtbaan gebouwd moet zijn. Maar schijn bedriegt. De hele baan van Cop Car Chase is gebouwd op een oppervlak van slechts 110 bij 50 meter. Ook de hoogte valt best tegen; na 12 meter is het hoogste punt van deze baan al bereikt.

Wat maakt deze baan nu zo bijzonder?

Is het het duellerende effect? Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk is het speciaal, maar door de vele problemen die er zijn met de baan is het bijna onmogelijk om de twee banen tegelijkertijd te laten rijden. Er zijn namelijk met name problemen met de treinen, waardoor er doorgaans niet genoeg treinen operationeel zijn om beide banen in gebruik te banen. Tegenwoordig is het zo dat meestal alleen de rechter baan van de twee achtbanen draait.

Fans genieten van de baan tijdens de European FanDay 2005.
 
Advertentie
 
Ook de hekken horen bij de theming?!
 
 
Is het het indoor gedeelte? Nee, eigenlijk niet. Het is apart, en donker, maar om nu te zeggen dat het deze baan speciaal maakt... nee. Het is wel spannend, een looping in het donker is toch wel degelijk anders dan een looping in het licht. Ook de reeks bochten die daarop volgt is apart, de G-krachten lijken intenser en de snelheid lijkt hoger. En stiekem is de snelheid ook hoger, want de vloer van de hal ligt tot 2 meter onder de grond om de loopings te kunnen herbergen. Maar toch is dit niet wat deze baan zo speciaal maakt.

Is het het uiterlijk? Misschien. De baan ziet er leuk uit, het is van buiten al te zien dat de baan zeer compact is, de bochten achter de hallen liggen zo ongeveer tegen elkaar aan en de hallen zijn klein en laag. Ook de treinen zijn mooi vormgegeven en de knipogen richting Lethal Weapon Pursuit zijn aanwezig gebleven in de attractie. En dit is juist mooi, en dat maakt deze attractie misschien ook wel speciaal. Misschien.

Het meest waarschijnlijke antwoord is dat al deze antwoorden bijdragen aan het speciale karakter van de baan. Hij is compact, snel, duellerend en een deel van de baan is indoor. En de attractie heeft een behoorlijke geschiedenis...

Ookal is de baan pas negen jaar oud, hij heeft nu al twee namen gehad en een scala aan problemen. Synchronisatie en bovendien problemen met de buren. Hoe je het ook went of keert, Cop Car Chase maakt best wel wat herrie. Maar het ergste zijn de problemen met de treinen. Op het moment van schrijven draait deze duellerende achtbaan met maar één van de twee banen. Door problemen met de treinen. Gelukkig voor de bezoekers is Movie Park Germany erg hard bezig om de problemen op te lossen, en zijn ze vol vertrouwen de tweede baan zo snel mogelijk weer geopend te hebben.


Al met al is Cop Car Chase een uniek concept dat leuk is uitgewerkt, en voor een leuke ritbeleving zorgt. Cop Car Chase is dan ook zonder meer een van de publiekstrekkers van Movie Park Germany. Dat zal deze baan ook nog wel enkele jaren blijven. Zeker als beide banen weer operationeel worden in de nabije toekomst, en dat ook hopelijk zullen blijven.


-René Tuithof