Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Terug naar
Constructie 2005
Advertentie
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Amsterdam Dungeon (Merlin Entertainments Group) Vorige Pagina

Binnenkort zal de Enge Kapel Steeg, een smal straatje in het centrum van Amsterdam, nog net iets enger worden. Net naast deze steeg, die de Kalverstraat met het Rokin verbindt, wordt medio oktober de Amsterdam Dungeon geopend.

Laat je martelen in de Amsterdam Dungeon!
 
De monumentale kapel waarin de achtbaan zich bevindt.
 
Advertentie
 
De locatie aan het Rokin is niet bij toeval gekozen. Het gaat hier om een erg bijzondere en unieke locatie. Bijzonder niet om de locatie midden in het centrum van Amsterdam ligt. Ook niet vanwege de ligging aan de toepasselijk genaamde Enge Kapel Steeg. Deze locatie is zo bijzonder omdet het hier gaat om een monumentale kerk met een opmerkelijk verleden. Want aan het Rokin nummer 78, het huidige Dungeon-gebouw, vond het Mirakel van Amsterdam plaats.
Ruim 760 jaar geleden ontving een zieke man het sacrement der zieken. Hij braakt echter de bijbehorende hostie weer uit. Het overgeefsel inclusief de hostie wordt op het vuur gegooid, maar tot een ieders verbazing brandt de hostie niet, en gaat deze zelfs boven het vuur zweven. De pastoor neemt de wonderlijke hostie mee naar kerk, maar de volgende dag blijkt deze weer in het huis van de zieke te liggen. Wederom neemt de pastoor de hostie mee terug naar de kerk. Maar de volgende ochtend bevindt de hostie zich weer in het huis van de zieke man. Een jaar later, in 1346, wordt deze miraculeuze gebeurtenis door een bisschap tot wonder verklaard. Op de plaats van het wonder is vervolgens een speciale kerk gebouwd... de kerk waarin momenteel de Amsterdam Dungeon wordt gerealiseerd.

Momenteel is men druk bezig om de Amsterdam Dungeon klaar te krijgen voor een opening in oktober. Bouwvakkers lopen af en aan, en ook het management is al druk in de weer om alles in goede banen te leiden. Er moet immers nog heel wat gebeuren voor de opening. Het gebouw moet nog afgewerkt worden, het personeel moet nog opgeleid worden, en ook collega's van andere Merlin bedrijven komen regelmatig over de vloer voor een rondleiding. En dit alles terwijl de Amsterdam Dungeon nog niet eens kantoren heeft! Tot onze grote blijdschap wisten de vriendelijke medewerkers van de Dungeon in hun drukke schema toch de tijd te vinden om ons een korte rondleiding door het gebouw te geven, en te laten zien hoe het staat met de bouw.


Een Dungeon is misschien nog wel het beste te omschrijven als een museum. Een erg onconventioneel museum, wel te verstaan. Een Dungeon bevat namelijk alleen maar die voorwerpen en die taferelen die met grote moeite uit de geschiedenisboeken zijn verdreven. In de Dungeon wordt verhaald over gebeurtenissen die we liever collectief zouden vergeten. Deze taferelen worden ook wel beschreven als de zwarte bladzijdes uit de stadsgeschiedenis van de stad waarin de Dungeon in kwestie is gevestigd. Zo ook in Amsterdam.

De tocht langs de duistere geschiedenis van Amsterdam begint in een lift, die je naar de lugubere kerkers onder het gebouw zelf zal brengen. Daar zullen de bezoekers langs verschillende taferelen geleid worden. Maar voordat men echt de geschiedenis in duikt volgt er nog een lesje in... marteltechnieken. Het klinkt misschien wat curieus en een tikkeltje ordinair, maar men zal er al snel achterkomen dat deze diverse technieken uitermate effectief kunnen zijn. Wil je een hoger cijfer voor Aardrijkskunde? Wil je baas je nog steeds die opslag niet geven die je al zo lang verdient? Pas dan de in de Amsterdam Dungeon geleerde marteltechnieken toe, en je zult versteld staan van het resultaat!

Helaas moet het bij de basis blijven, want het is tijd om verder te gaan. Er staan ons nog veel meer avonturen te wachten in deze onderaardse gewelven. Maar eerst, hoe kan het ook anders in Amsterdam, een heerlijk helder biertje. Maar pas op dat je niet te veel drinkt, want voor je het weet ben je het slachtoffer van een van de beruchte VOC ronselaars. En als dat contract eenmaal getekend is, is er geen ontkomen meer aan...

...dan moet je de volle zee op in een van de vele prachtige VOC schepen. Wat op het eerste gezicht lijkt op een heerlijke cruise richting Oost-Indië wordt al snel een nachtmerrie op volle zee, als alles wat mis kan gaan ook daadwerkelijk mis gaat.

De sensationele mini-achtbaan.
Als je zeeziekte een beetje over is kom je oog in oog te staan met andere gevaren uit het verleden, waarschijnlijker nog erger dan degene die je al hebt doorstaan. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de achtbaan Reaper, Drop ride to doom!, een ongekend sensationele rit door het pikkedonker.

Hoe deze rit precies zal verlopen, daar wil de Amsterdam Dungeon op dit moment nog niets over kwijt. Wat we jullie al wel mogen vertellen, is dat het meer een show zal worden, dan een sensationele rit door het donker. De Amsterdam Dungeon zal een flink blik special effects open trekken om een 'grande finale' te presenteren. En meer mogen we er echt niet over kwijt...


Hoewel de Amsterdam Dungeon nog verre van voltooid is, is nu al te zien dat het hier gaat om een attractie met potentie. Onze Nederlandse variant heeft dezelfde beklemmende sfeer en angstaanjagende schrikeffecten als de andere Dungeons. Met als grote bonus een heuse achtbaan, midden in een kapel! De Amsterdam Dungeon belooft een prachtige belevenis te worden. Nog maar een paar weekjes wachten, en dan mogen we het vanaf 16 oktober allemaal zelf gaan ervaren.


-Frank Cornelissen


Met dank aan The Amsterdam Dungeon voor de vriendelijke ontvangst, de fantastische medewerking, en de rondleiding over het bouwterrein.