Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Hamburg Dungeon
Hamburg Dungeon
Hamburg Dungeon
Hamburg Dungeon
Terug naar
Constructie 2005
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Amsterdam Dungeon (Merlin Entertainments Group) Volgende Pagina

Gruwelijke acteurs, angstaanjagend realisme, een adembenemende achtbaan, hartverscheurend gegil en misselijkmakende taferelen. Stuk voor stuk ingrediënten van de Amsterdam Dungeon, waar je het hele jaar door al griezelend de longen uit je lijf kunt gillen van angst. Maak je geen zorgen, de monsters zijn het gewend; het is hun baan... en hobby!

Het logo van 'The Amsterdam Dungeon'.
 
 
 
Inmiddels, na vijf jaar Halloween in Six Flags Holland, is het gros van de Nederlandse bevolking bekend met dit uit Amerika overgewaaide griezelfestijn. De conclusie dat de Amsterdam Dungeon dan ook wel uit Amerika afkomstig zal zijn is echter te voorbarig. De Amsterdam Dungeon is ontwikkeld door en eigendom van Merlin Entertainments Group, een buiten het werkveld relatief onbekend Engels bedrijf. Toch heeft het bedrijf een aantal grote trekpleisters in zijn portfolio. Voorbeelden hiervan zijn de Dungeons, uit de kluiten gewassen en zonder meer nachtmerrie-waardige spookhuizen (te vinden in Engeland en Duitsland), de Sea Life aquaria (onder andere te vinden in Scheveningen), en het Belgische Earth Explorer complex waar de jongere bezoekers kennis maken met de wonderen die onze moeder aarde veroorzaakt. Deze locaties tezamen verwelkomen jaarlijks ruim twaalf miljoen bezoekers.

Merlin Entertainments Group verwacht dat dit aantal in de nabije toekomst explosief zal groeien. Niet alleen omdat de groep blijft uitbreiden met nieuwe locaties, maar ook omdat de eigenaar van de groep recentelijk de vier Legoland parken heeft overgenomen van Lego zelf. Volgens de directieleden van de moedermaatschappij past dit bij haar uitbreidingsstrategie, in een poging om een sterke speler te worden in de markt voor familie attracties.

Dat de groep hier goed in slaagt blijkt wel uit het feit dat hun winst de afgelopen vijf jaar met maar liefst 100% is gestegen. In normale bewoordingen betekent dit dat de winst van de groep het afgelopen jaar in vergelijking met vijf jaar geleden is verdubbeld.
Ook op andere fronten gaat het goed met Merlin. Zo heeft het bedrijf niet alleen meer winst geboekt, ze heeft ook meer locaties weten te openen. Inmiddels zijn er Sea Life Centres te vinden in onder andere Scheveningen, Parijs, Helsinki en Berlijn, en de Dungeons zijn te vinden in Londen, York, Edinburgh, Hamburg en binnenkort ook in Amsterdam. In de nieuwste operationele Dungeon in Hamburg heeft Whoosh Magazine enige tijd geleden al een kijkje mogen nemen.


Deze meneer wist ons er van te overtuigen dat martelende pijnen echt geen lolletje zijn.
 
Advertentie


Hamburg Dungeon

Een erg populair, en erg duister spookhuis in de oude haven van Hamburg. Wil je hier naar binnen om je zenuwen te laten testen, zul je eerst op je beurt moeten wachten. Maar vrees niet, enkele erg ongure personen zijn zo vriendelijk om je op een ietwat dreigende en intimiderende manier te vermaken tijdens het lange wachten. Maar let op! Raak niets aan, want volgens het niet mis te verstane bordje aan de muur kost je dat écht je kop.

De Hamburg Dungeon bestaat in feite uit een tocht van twee uur langs de zwartste pagina's uit de geschiedenis van de stad Hamburg en Duitsland in het algemeen. De stadsbrand van Hamburg, de pest epidemie, een uitbraak van cholera, de inquisitie, de liquidatie van een rebelse heer genaamd Störtebeker, en de overstroming van 1717 passeren de revue. Teveel gruwelijkheden, teveel bloed, en teveel losgeslagen psychopaten om in een korte tekst te beschrijven. Kort samengevat is de Hamburg Dungeon afgrijselijk. Afgrijselijk eng. Afgrijselijk realistisch. Afgrijselijk indrukwekkend. Afgrijselijk populair. En ook afgrijselijk gastvrij.

Tijdens ons bezoek aan de Hamburg Dungeon werden wij te woord gestaan door Stephi Hopp, een van de leidinggevenden van deze locatie. Als een goede gastvrouw beantwoordde zij de tientallen vragen die wij op haar afvuurden. Maar ook stelde zij zelf enkele vragen aan ons, iets dat ietwat minder gebruikelijk is. Zo was ze erg ge´nteresseerd in onze mening over de haalbaarheid van een Dungeon in Nederland. Want, zo zei ze, Merlin was op zoek naar een locatie voor haar vijfde Dungeon. Toen wij met zichtbaar enthousiasme onze hoofdstad Amsterdam als perfecte locatie aanprezen leek ze tevreden. Destijds, ruim anderhalf jaar geleden, wisten wij nog niet dat de Amsterdam Dungeon ook daadwerkelijk gerealiseerd zou gaan worden.


Lees op de volgende pagina verder over... The Amsterdam Dungeon!