Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
Booster Bike (Toverland)

Alsof 2004 nog geen grote uitbreiding zou betekenen voor Toverland doet dit Limburgse indoor park er nog een schepje bovenop. Naast de gigantische nieuwe hal, Magic Forest, die momenteel gebouwd wordt, met daarin een log flume en een bob kart baan presenteert Toverland nu ook een ware wereldprimeur.

Een Motorbike Coaster trein op de lanceertrack.
 
De motoren scheuren met hoge snelheid door krappe bochten!
Tijdens het werkbezoek van de redactie aan Toverland om informatie te verzamelen over het Magic Forest werd al een tipje van de sluier opgelicht. Na een flinke dosis overredingskracht en een charmante glimlach werd ons uiteindelijk verteld dat Toverland bezig was een wereldprimeur aan het Magic Forest toe te voegen. Een "echte thrillride". Dit klinkt misschien vreemd, aangezien Toverland een park is dat zich voornamelijk op kinderen richt. De oplettende lezer zal opmerken dat het Magic Forest gedeelte van het park zich zal gaan richten op kinderen vanaf 12 jaar, precies de doelgroep waarop ook de nieuwe thrillride van Toverland zich richt.

Laten we niet langer om de kern van het verhaal heen draaien. Toverland presenteerde vanmiddag haar nieuwste aanwinst, een ware wereldprimeur, en wel Vekoma's veelbelovende en veel geprezen Motorbike Coaster. Dit concept kwamen wij in 2003 voor het eerst tegen toen het bij een tweetal fabrieksrondleidingen werd gepresenteerd. In 2004 was een Vekoma motor te vinden op de Euro Amusement Show (EAS). Het duurde niet lang of een ieder was vol lof over dit nieuwe concept van Vekoma, zeker nadat een select aantal plaats had mogen nemen op de motor tijdens de EAS.

Maar wat is nou de Motorbike Coaster? Hoe is Vekoma op het idee gekomen van deze attractie? Voor het antwoorden op deze vragen moeten we bijna 100 jaar terug in de tijd.

Bijna 100 jaar geleden, tijdens de eerste gouden eeuw van de achtbaan, waren de paardenraces extreem populair. Zo populair dat enkele pretparken inspeelden op de rage en een achtbaanvariant van de beroemde races in hun park plaatsten. Zo werd de steeplechase geboren. De steeplechase bestaat uit een paard (in plaats van de conventionele gondel), waarop twee mensen plaats kunnen nemen, dat zich puur op zwaartekracht over een baan begeeft. Meestal werden er meerdere van dergelijke banen naast elkaar geplaatst, zodat de bezoekers tegen elkaar konden racen. In het Engelse strandpark Blackpool Pleasure Beach kan nog een steeplechase gevonden worden, met drie banen naast elkaar, stammend uit het jaar 1977. Een laatkomertje dus.

Natuurlijk verschilt Vekoma's Motorbike Coaster op een aantal punten van de klassieke steeplechase. Het grootste verschil is de snelheid. De hoge snelheden van de Motorbike Coaster (meer dan 120 km/u) wegen niet op tegen de 30 km/u van de gemiddelde steeplechase. De andere verschillen hebben te maken met de hoge eisen van parken het publiek.

Een groot nadeel van de steeplechase was de erg lage capaciteit. Op ieder paard konden immers maar twee mensen plaats nemen, wat tot zeer lange wachttijden kon leiden. Vekoma heeft er voor gekozen om dit probleem op te lossen door twee motoren (waarop één persoon kan plaatsnemen) naast elkaar te plaatsen, in een trein. Zo heeft de Motorbike Coaster een capaciteit die gelijk is aan die van de conventionele achtbaan.

De steeplechase maakte gebruik van een "ouderwetse" kettinglift. Ook de Motorbike Coaster is uitgerust met een kettinglift, maar voor de parken die net iets meer willen, die de ervaring van het motorrijden net iets beter willen benaderen, is er ook een gelanceerde variant beschikbaar.

Terug naar Toverland. Tijdens een persconferentie vanmiddag om 14:30 uur werd bekend gemaakt dat zij 's werelds eerste Motorbike Coaster een thuis zullen geven. Meer hierover in het onderstaande persbericht;

Vekoma Rides Manufacturing en Attractiepark Toverland hebben vanmiddag vol trots hun overeenkomst bekend gemaakt inzake de koop en verkoop van de eerste Motorbike Launch Coaster wereldwijd.

Eén van de Vekoma motoren staat te pronken in Toverland.
 
Zo zal Toverland's Booster Bike er uit gaan zien.
Lancering juli 2004
In de maand juli opent het Sevenumse attractiepark de deuren van haar grootschalige uitbreiding, genaamd Magic Forest. Met deze uitbreiding verdubbelt het park haar indoor-capaciteit en wordt de royale Tovertuin meer dan verdrievoudigd. Naast de opening van de Magic Forest, met daarin onder andere volwassen attracties zoals een boomstambaan en een bobkartbaan, introduceert Toverland nu ook de komst van een Motorbike Launch Coaster, een eigentijdse achtbaan die uniek is in zijn soort.

Booster Bike; afgeschoten als raket
De innovatieve attractie, ontworpen en ontwikkeld door de Vlodropse firma Vekoma, is een wereldprimeur op het gebied van achtbanen. De coaster - door Toverland omgedoopt tot Booster Bike - combineert het unieke vrije gevoel van het motorrijden en het rijden van een achtbaan. Er is veel tijd en inspanning gespendeerd aan het handhaven van de originele manier waarop men op een motor zit en opstapt, om zodoende de werkelijke situatie zo dicht mogelijk te benaderen. Denk eens in dat men zittend op een motor als een raket afgeschoten wordt en vervolgens hoog in de lucht die motor rijdt.... dit is het ultieme gevoel van racen.

85 kilometer per uur
De track van de nieuwe Booster Bike is ongeveer 600 meter lang; met een launch, drie camelbacks, een horseshoe element, een verticale loop en een hoge snelheidsbocht en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De launch versnelt de motorbike in 3 seconden van ca. 0-85 km per uur. Dit launch systeem is ontworpen in nauwe samenwerking met Vekoma's zusterbedrijf, Huisman-Itrec B.V. in Schiedam, wereldwijd bekend met haar ontwerpen voor zware liftsystemen en speciale offshore materiaal.

Best Idea Euro Amusement
De Booster Bike werd voor het eerst in de markt geïntroduceerd tijdens de IAAPA show 2003 in Orlando - Florida. Het ontwerp heeft afgelopen januari nog een prijs in ontvangst mogen nemen voor het beste nieuwe idee gelanceerd in 2004: "Best Idea in Euro Amusement Show 2004 - Paris".

Onderhandelingen
Door de uitstekende relatie tussen Toverland en Vekoma, hebben de onderhandelingen over deze nieuwe attractie slechts drie maanden geduurd, deelt de eigenaar van Toverland - de heer Jean Gelissen - mee. De onderhandelingen met Peter van Bilsen en Charlotte van Etten van Vekoma Rides Manufacturing hebben geresulteerd in een overeenkomst die voor beide partijen tot volle tevredenheid is uitgewerkt.

Succesvolle aankoop
Samen met de komst van allerlei andere nieuwe attracties in Toverland, zal de wereldklasse Coaster van Vekoma het begin betekenen van alweer een succesvol seizoen voor Toverland. Zowel Vekoma als Toverland kijken dan ook uit met spanning uit naar de officiŽle opening van de attractie deze zomer.


Al eerder heeft de redactie haar lof uitgesproken over Toverland en het komende Magic Forest. Na deze aankondiging mag het een ieder duidelijk zijn dat Toverland een park is dat je zeker niet mag overslaan, al was het maar om de aanstekelijke vriendelijkheid van het personeel en de vrolijke achtergrondmuziek waarmee je geconfronteerd wordt in het park.


-Frank Cornelissen


Met dank aan Toverland voor de vriendelijke ontvangst de medewerking en de fantastische afbeeldingen. Met dank aan Vekoma voor de medewerking en de fantastische afbeeldingen.