Grafitti-days: september in Six Flags Belgium

Waver, 1 september 2004 – De weekends van september beloven alweer bijzonder kleurrijk te worden, zoveel is zeker. Gesterkt door het succes van de vorige Graffiti Days wil het park het hele evenement nog eens overdoen met een twaalftal jonge en talentvolle graffitispuiters van eigen bodem. Graffiti Days @ Six Flags Belgium wil ruimte schenken aan deze “omstreden kunstvorm” die nochtans veel waardering geniet bij de jongere generatie.
Six Flags Belgium mikt precies op die generatie en geeft de jongeren de kans hun gevoelens te vertalen in origineel werk, op perfect legale manier aangebracht op een ongewone plaats.

In diezelfde geest bieden de Graffiti Days @ Six Flags Belgium het grote publiek de mogelijkheid nader kennis te maken met deze overwegend stedelijke kunstvorm, teneinde de creativiteit ervan te waarderen. Deze creativiteit berust, in tegenstelling tot wat de brede publieke opinie denkt, niet zomaar op toeval maar wel degelijk op een vernuftige artistieke logica.

Twaalf artiesten zullen elk “in real time” twee doeken van 2 x 2 meter realiseren met als thema “Amusement” in al zijn vormen. De werken zullen na voltooiing worden opgesteld bij de strategische kruispunten in het park, zodat de bezoekers de knowhow van deze jonge kunstenaars kunnen bewonderen. Op die manier wordt het park verfraaid en getransformeerd tot een heuse kunstgalerij waarin niet minder dan 24 doeken worden tentoongesteld.

Graffiti vallen vooral bij jongeren in de smaak. Toch is deze kunstvorm al zo oud als de mensheid. Graffiti zijn te bewonderen in de meest prestigieuze musea ter wereld, en belangrijke kunstenaars als Keith Haring, Basquiat en Picasso worden onlosmakelijk gekoppeld aan deze kunstvorm.

Het park wil artiesten de kans geven hun ding te doen op een legale manier, en hoopt zo bij te dragen tot een positievere beeldvorming inzake graffiti.

Teneinde die positieve invalshoek te bestendigen werd de apotheose van de Graffiti Days gepland op 27 september 2004, de officiële feestdag van de Franse Gemeenschap. Het park ontvangt die dag 2500 &#224 3000 minder bedeelde kinderen van de vzw “Arc-en-Ciel”. De in 1954 opgerichte vzw Arc-en-Ciel wil de ontplooiing van het kind bevorderen door het toegang te geven tot actieve vrijetijdsactiviteiten.

Deze kinderen zullen een onvergetelijke dag beleven. Bovendien gaan een 80-tal kinderen van 10 tot 12 jaar zich met de hulp van verscheidene kunstenaars bekwamen in graffiti. Zij moeten een origineel doek van 10 x 2 meter realiseren met als thema “Een ideaal attractiepark. Een jury van twee afgevaardigden van de Franse Gemeenschap zal het mooiste doek selecteren.

De Graffiti Days @ Six Flags Belgium : alle weekends van september 2004, telkens van 10 tot 18 uur. Het park is ook geopend op maandag 27 september 2004.

Comments are closed.