Oorzaak ongeval Toverland bekend

Door zowel technisch als menselijk falen belandde een van de bootjes uit de baan en raakten de zes inzittenden gewond; twee inzittenden moesten naar het ziekenhuis. Hun situatie is inmiddels sterk verbeterd.

Meteen na het ongeval was het voor alle betrokkenen reeds duidelijk dat de boot met zes inzittenden te veel snelheid had in de bocht na de afdaling. Normaal gesproken zouden de boten afgeremd moeten worden zodra ze in de bak water aankomen, maar om – in eerste instantie – onduidelijke redenen gebeurde dat niet. De natuurlijke remwerking van het diepere water had ervoor moeten zorgen dat de boot in snelheid zou afnemen en de rest van de rit rustig zou verlopen. Dat gebeurde afgelopen zondag niet waardoor het vaartuig aan het einde van de remsectie uit de baan raakte.

De technische dienst van Toverland is de afgelopen dagen non-stop op zoek geweest naar de oorzaak van het ongeval. Zij werden hierbij gesteund door medewerkers van zowel leverancier Mack als onderzoekers van meerdere keuringsinstanties, waaronder de Keuringsdienst van Waren en de TÜV. Geholpen door verhalen van ooggetuigen is men gaan onderzoeken of de watersplash wel groot genoeg was om te zorgen voor een natuurlijke remwerking.

Uit de computerrapporten bleek dat enkele ogenblikken voor het ongeval het waterpeil nog op normaal niveau was. De baan kent een aantal pompen die ervoor moeten zorgen dat het waterpeil continu op eenzelfde niveau blijft. Op ongelukkige wijze is de pomp beneden aan de afdaling uitgeschakeld, met als gevolg dat het waterpeil vlak voor de afdaling van de boot met een centimeter per seconde begon te dalen. Deze boot werd, vanwege een eerdere storing, net boven aan de afdaling handmatig gecorrigeerd en naar beneden gestuurd. Vanwege de veel te lage waterstand verloor de boot echter veel te weinig snelheid en raakte aan het einde van de remsectie uit de baan.

Deze combinatie van zowel menselijk als technisch falen stonden aan de basis van het ongeval. Een van de onderzoekers verwoordde deze noodlottige samenloop als volgt: "Dit ongeluk is een opeenstapeling van toevalligheden die op afzonderlijke wijze niet tot dit rampzalige gevolg had kunnen leiden. Het onderzoeksteam is dan ook lang bezig geweest om het waargebeurde scenario te reconstrueren."

Om herhaling van dit ongeval uit te sluiten heeft Toverland in samenwerking met de leverancier enkele maatregelen genomen. Zo wordt het bedieningspaneel aangepast en voorzien van extra garanties en wordt de afstelling van de baan nogmaals nauwkeurig bekeken om de hapering op het draaiplateau vanaf heden te voorkomen. Tevens wordt een alarm geïnstalleerd welke het personeel direct waarschuwt indien een van de pompen uitvalt. De waterbaan is inmiddels weer geopend voor publiek, na uitvoerig te zijn gekeurd, en voldoet aan alle keurrapporten en richtlijnen van de genoemde keuringsinstanties.

Comments are closed.