Bellewaerde toont El Volador

El Volador is een nieuwe attractie in het Mexicaanse Themagebied. De Dancing Queen en een klok hebben hiervoor het veld moeten ruimen. De naam is ontleend aan “la danze de los voladores”, een vruchtbaarheidsdans die in een Mexicaans dorp wordt uitgevoerd door gevederde mannen. Vier mannen (eigenlijk 5, maar de vijfde blijft bovenin) klimmen in een 40 meter hoge paal. Bovenin slaat elk een touw (dat boven vast zit) 13 maal om zijn lichaam. De vijfde man brengt de paal in (draai)beweging en al draaien ontwikkelen de mannen hun lijnen. In totaal dus 4 x 13 is 52 slagen. Voor elke week 1. Deze draaibeweging rond de paal is dus de naamgever voor El Volador. Het kerkje van het dorp lijkt overigens sprekend op 1 van de gevels aan het plein in Bellewaerde, dus ze staat er zeker op zijn plaats. De fictieve vogelkop op de attractie heeft mexicaanse motieven meegekregen.

De komst is mede ingegeven door de wensen van de bezoekers, welke afgelopen jaar uitgebreid zijn gepeild. Het bleek dat de bezoekers doorgaans zeer tevreden waren, maar dat ze wel graag een nieuwe innovatieve attractie wilden zien. Ook wilden ze meer mascotte’s in het park. Dit laatste zal overigens ook gebeuren; met de terugkeer van het hooggewaardeerde circus Il Florileggio, met een nieuwe show, komen ook een aantal mascottedieren als een olifant en een zebra Koning Leeuw vergezellen.

Het idee achter de attractie zelf, een Huss Topple Tower, onstaat in 2000. In 2003 start het project definitief, en de eerste wordt dus eind maart 2005 in gebruik genomen, in Bellewaerde. Keuringsinstantie T ÜV is door middel van controles en testen continu bij het project betrokken en zal dat blijven tot de oplevering in maart. De totale constructie is 20 meter hoog, en de vogelkop die op de toren zelf staat, is 6 meter groot. Wie er zelf 1 in zijn tuin wil moet rekening houden met een vermogen van 120 kW. en een rekening van circa 2,5 miljoen euro. De totale attractie weegt overigens 210 ton, waarvan 120 ton voor rekening komt van het contragewicht van de toren. In twee compartimenten bevinden zich in totaal 1700 loodblokken, opgevuld met 25 ton zand.

De constructie kent 3 draaibewegingen, en een slingerbeweging. De hele paal draait om zijn as, en slingert heen en weer. De ring met zitplaatsen draait zelf ook nog eens, en ook de kop die op de attractie staat draait zelfstandig, en wel zodanig dat als de paal op zijn laagste punt is, de snavel van de vogel naar beneden wijst. De ringvormige gondel biedt plaats aan 40 personen, die tussen de 1,20 en 1,95 meter lang zijn.

De rit start met een beweging langs de paal, recht omhoog, tijdens welke de gondel ook gewogen wordt en die vervolgens begint te draaien met een snelheud van ca. 9 omwentelingen per minuut. Na 15 seconden wordt het hoogste punt bereikt en begint ook de mast te draaien (o,5 omwenteling per minuut), tegengesteld aan de gondel, en te tuimelen. De volledige mast buigt tot ca 60 grade naar beneden, en gaat daarna weer omhoog, om vervolgens door te slaan naar de andere kant. Afhankelijk van het gewicht van de gondel duurt een tuimeling 10 tot 15 seconden, waarbij geldt dat hoe zwaarder de gondel is, hoe trager de tuimelbeweging verloopt. Totale tuimeltijd is 60 seconden, waarna de toren weer in rechtopstaande stand komt en de gondel weer naar beneden zakt. Totale ritduur is daarmee anderhalve minuut. Voor in- en uitstappen in totaal wordt eenzelfde hoeveelheid tijd ingeschat, waarmee de capaciteit dus uitkomt op 800 personen per uur.
Rond de attractie worden fonteinen aangelegd, en de toren zelf komt op een verhoging te staan, de rijk voorzien is van een mexicaans sfeertje. Watervallen uit decoraties in de muur en fonteinen maken het geheel af. Het plein zelf wordt ook flink aangepakt, zodat het geheel een fris geheel vormt. Werkzaamheden aan de thematiek zullen waarschijnlijk tot in april doorlopen.

Comments are closed.