Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Scream (Heide-Park)

Er was eens... een uitkijktoren. Zo zou je denk ik het verhaal van de nieuwe attractie van Heide-Park het beste beginnen, dus laat ik dat dan maar doen.

De beentjes zwieren vrolijk door de lucht...
 
Het dreigende logo van Scream.
Heide-Park, van de grotere Duitse parken de minst bekende, timmert al weer een paar jaar aan de weg met opvallende, nieuwe attracties. Was twee jaar terug Colossos, de hoogste en steilste houten achtbaan van Europa, het pronkstukje van het park, nu timmeren ze aan de weg met hun nieuwe gyro-drop toren. Volgens het park is deze met zijn 103 meter de hoogste ter wereld, met een valsnelheid van tegen de 100 kilometer per uur. Dat eerste is wel een beetje goochelen met getallen, want de val zelf is slechts 71 meter hoog, en daarmee dus zeker niet de hoogste ter wereld, maar aangezien degene die dat wel is, Drop Zone in Paramount King's Island, een nogal lange reis is vanaf hier, zullen we het hier mee moeten doen. De naam van het apparaat, Scream.

De geschiedenis rond deze toren is misschien wel bizar. Ooit bezat Heide-Park maar liefst twee uitkijktorens, op zich al vreemd, maar als je je realiseert dat ze bijvoorbeeld ook twee schommelschepen en twee log-flumes hebben, dan kijk je er niet eens meer erg vreemd van op. Nu schijnt er bij de bouw van de tweede toren al rekening mee gehouden te zijn dat deze ooit tot een free-fall zou kunnen worden omgebouwd. En nu, in 2003, is dat dan ook daadwerkelijk gebeurd.

Het mooie van deze toren is dat de hand van de nieuwe eigenaren van het park er duidelijk in te zien is geweest. Was Heide-Park nogal karig met het aankleden van zijn thrill-rides, voor deze toren-attractie heeft de Tussauds groep alles uit de kast getrokken, en met succes. De wachtrij, het station, het ziet er werkelijk formidabel uit. De sfeer ervan is moeilijk te beschrijven, maar gelukkig spreken de foto's wel voor zich. De punten op de daken moeten de val op zich extra spanning meegeven; alsof je niet alleen te pletter zal slaan, maar ook nog eens doorboord zal gaan worden.

Wat de toren zelf voor ons Europeanen bijzonder maakt is dat dit de enige gyro-drop in zijn soort is in Europa. Ook Warner Bros. MovieWorld Germany heeft met The Wild Bunch uiteraard een gyro-drop toren, maar deze is stand-up en heeft een kantelmechanisme in tegenstelling tot Scream, welke gewone stoeltjes heeft, die dus ook niet kantelen. Dit verschil maakt ook dat Scream minder eng is dan The Wild Bunch.

Langzaam wordt de zware gondel 71 meter de hoogte in geheven.
Scream heeft echter wel een bijzondere troef ten opzichte van andere torens in Europa, de onride muziek. Met een spannend tromgeroffel ga je langzaam, al draaiend omhoog, als was het een eerbetoon aan de vroegere uitkijktoren. Eenmaal uit het rembereik stijg je sneller, totdat je bovenaan, na het maken van precies één rondje, stil komt te hangen. En dan is het wachten tot de val, de muziek roffelt door, en met een flits val je naar beneden, na enkele ogenblikken opgevangen door de remmen. En dan is het voorbij, stap je uit, en klinken de dreigende tonen nog na in je hoofd. Smakend naar meer, meer, meer. De rit zelf mag het qua adrenalinestoot dan lang niet halen bij die van The Wild Bunch, de rit heeft voor mij wel een hoge herhalingswaarde. Jammer dat er niet is gekozen voor een kantelsysteem, een deel van het "heel hard naar beneden gaan"-effect zou beter overkomen als je meer werd gedwongen recht naar beneden te kijken. Maar dat is een kanttekening in de marge.

Met de overname door Tussauds is ook de merchandising goed op gang gekomen. Van deze attractie is uiteraard van alles te koop, in de speciale Scream-winkel. Pins, T-shirts, tassen, bekers, key-cords, aanstekers en nog veel meer zinvolle en minder zinvolle spullen.

We mogen concluderen dat deze investering een goede is geweest, een leuke attractie in een verder overigens nog steeds matig park. Maar het door Tussauds' beloofde nieuwe gezicht zal het park toch meer charme gaan geven. En dat in combinatie met een veelbelovende nieuwe attractie voor 2004 maakt dat het park de lange reis ernaartoe eerdaags meer dan waard zal maken.


-Jeroen Schat