Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Roller Coaster Giants
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Roller Coaster Giants (Reproka Visuele Media)

Het eerste Nederlandstalige boek over achtbanen is niet geschreven door een medewerker van de Limburgse achtbaanfabrikant Vekoma, niet door een lid van het managementteam van het 54-jaar oude succesvolle themapark de Efteling en ook niet door een hoogleraar Vrijetijdswetenschappen aan de vermaarde Tilburg University. Het eerste Nederlandstalige boek over achtbanen is geschreven door een directeur van verzekeringsmaatschappij de Amersfoortse.

De auteur van dit prachtig uitgevoerde boek - de heer Frank J.M. Romijn - is geen voor de hand liggende schrijver en ook geen bekende naam in deze branche. Maar het feit dat hij Charlotte van Etten, Peter Clerx en Walter Bolliger noemt in zijn dankwoord en de Roller Coaster Database omschrijft als "zonder twijfel de meest complete achtbanensite" en "een onuitputtelijke informatiebron" geeft aan dat hij wel degelijk verstand van zaken heeft.

De kaft van Roller Coaster Giants.
Maar waarom schrijft een Directeur Divisie Zorgverzekeringen een boek over achtbanen? Wel, dat verhaal begon in de Efteling... "Mijn oudste zoon was toen zeven en durfde niet alleen een ritje te maken", vertelt Romijn. "Ik mee, want mijn vrouw wilde écht niet. En toen is het begonnen." Over de jaren heen is deze hobby van Romijn gegroeid tot een ware passie. Het bleef niet meer bij het alleen maar ervaren van deze stalen monsters, hij raakte ook ge´nteresseerd in hun architectuur. Zijn zoektocht naar literatuur over het onderwerp van zijn affectie kwam helaas al snel tot een onbevredigend einde. Romijn kwam er achter dat er nog relatief weinig over het onderwerp geschreven was. Vooral de ontwerpen en technische tekeningen mistte hij. Daarom ging de grote namen aanschrijven, op zoek naar meer informatie.

"En dan stuit je op een muur van weerstand, behalve bij Vekoma. Iedereen is bang dat de concurrent meekijkt." Dankzij zijn doorzettingsvermogen begon de informatie na een lange tijd van corresponderen echter alsnog los te komen. En dan? "Ik liep al lang rond met het idee een boek te maken, maar ik was nooit verder gekomen dan een versie voor eigen gebruik op de printer."

Dankzij de steun van de Peter Scholten, de Commercieel Directeur van de Amersfoortse, en het bedrijf Reproka Visuele Media werd de printerversie van Romijn verder ontwikkeld tot een degelijk vormgegeven boek dat inmiddels door de Amersfoortse als relatiegeschenk wordt gebruikt. Met succes! Peter Scholten: "Het wordt een collector's item. Laatst was er een bijeenkomst van honderd tussenpersonen. Na afloop gaven we bij de uitgang het boek mee. Ik vertelde dat ze het konden laten signeren door Frank, die zat nog ergens voorin. Had je moeten zien, él die grote kerels terug de zaal in voor een handtekening!"
En niet voor niets, want Roller Coaster Giants is een erg vermakelijk naslagwerk geworden. In het boek worden in zeven hoofdstukken de meest voor de hand liggende onderwerpen voor een achtbaanboek besproken. Zo komen de geschiedenis van achtbanen, de standaard techniek van de moderne achtbaan, een overzicht van achtbaanrecords en het obligatoire lijstje van Europese achtbanen ruimschoots aan bod. Een leuke vondst van de auteur zijn de minder voorspelbare hoofdstukken waarin hij enkele bekende ontwerpers en bouwers aan bod laat komen en ook zijn korte beschouwing van het fenomeen achtbaan in het verre continent Azië is een leuke toevoeging op een anders ietwat standaard - maar wel zeer degelijk - boek.


Hoofdstuk 3 - Topontwerpers, Constructeurs, Fabrikanten

In dit hoofdstuk zijn bedrijfsprofielen te vinden van vier bekende bedrijven uit de industrie; Werner Stengel, Bolliger & Mabillard (B&M), Intamin en Vekoma. De profielen bieden geen humoristische anekdotes of diepgaande inzichten in de technische gang van zaken bij deze bedrijven, maar een gedegen geschiedenis van het bedrijf en een compleet overzicht van hun 'producten'. Zo zal de paragraaf gewijd aan het Zwiterse B&M de echte liefhebbers weinig nieuws te melden hebben. Toch zullen zij met veel plezier de 26 pagina's die aan deze bouwer zijn besteed doorspitten door de behandeling van alle door dit bedrijf gebouwde coasters. Maar ook de 29 kleurenfoto's - die op het zware, glossy papier goed tot hun recht komen - zullen bij deze groep mensen ongetwijfeld in goede aard vallen.


Helaas is dit de enige foto van Thunder Dolphin in het boek.
 
Niet alleen Aziatische, maar ook Amerikaanse coasters worden in beeld gebracht.
 
 
Hoofdstuk 5 - Azië

Op een ietwat ongestructureerde manier behandelt Romijn in dit hoofdstuk de opkomende achtbaancultuur in een aantal Aziatische landen. Hij gaat kort in op de komst van de eerste achtbanen in Japan in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar is ook goed op de hoogte van de huidige gang van zaken in het land van de rijzende zon. Verder geeft hij nog enkele tips voor de achtbaantoerist die van plan is Japan aan te doen op zijn volgende coastertrip.

Ondanks deze informatie die voor velen nieuw zal zijn, zijn het voornamelijk de foto's van onbekende en zelden geziene achtbanen die dit hoofdstuk de moeite waard maken. De anderhalve pagina grote foto van de prachtige witte constructie van White Cyclone doet Robin Hood verbleken, en Goliath verbleekt bij het aangezicht van een trein van Thunder Dolphin die zich op volle snelheid door een ronde opening in een torenhoog flatgebouw boort. Het enige nadeel aan dit gedeelte van het boek is dat het veel en veel te kort is voor de echte liefhebber, die gefascineerd zal kijken naar de foto's van de bizar ogende constructies uit het Verre Oosten.


Al met al is Roller Coaster Giants een leuk en informatief boek, waarin niet al te diep wordt ingegaan op de stof. Dit maakt het boek toegankelijk voor de minder fanatieke liefhebber, maar zal de echte die-hards laten hunkeren naar meer. Gelukkig kunnen zij zich vergapen aan de vele kleurenfoto's van achtbanen overal ter wereld en is het boek voor hen handig te gebruiken als naslagwerk voor die momenten dat de Roller Coaster Database niet snel genoeg is. Toch is het jammer dat Romijn niet de technische tekeningen en ontwerpen van de fabrikanten, die hij zelf zegt te missen in de bestaande achtbaanboeken, aan zijn boekwerk heeft toegevoegd. Dat zou het boek zoveel interessanter hebben gemaakt voor de échte liefhebber...

Ondanks dat kleine kritiekpuntje is en blijft Roller Coaster Giants een prachtig boek dat zeker niet zal misstaan in je boekenkast. En eigenlijk zou iedere achtbaanliefhebber dit boek daar hebben moeten staan; niet alleen het eerste Nederlandstalige achtbaanboek maar ook een leuk en informatief naslagwerk!


-Frank Cornelissen


Ben je na het lezen van deze recensie ook van mening dat dit naslagwerk niet in je boekenkast mag ontbreken? Roller Coaster Giants (ISBN 90 809641 2 3) is te koop via de officiële website of via de reguliere boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Tot slot willen wij Reproka Visuele Media hartelijk danken voor hun uitgebreide, meedenkende en pro-actieve medewerking aan deze recensie.