Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Pirates Adventure (Michael Schneider)

Denk je aan een kermis, dan denk je waarschijnlijk aan draaimolens, gokkramen en attracties die proberen je maaginhoud weer naar buiten te laten komen. Als je op zoek bent naar een mooi gethematiseerde attractie, dan zoek je die waarschijnlijk in een pretpark. Toch kom je af en toe op de kermis een attractie tegen, die zo uit een pretpark ljkt te komen. Een vermaakzaak waarin je je even in een andere wereld begeeft, weg van de fel gekleurde lampen en harde bassen. Zo'n buitenbeentje is Pirates Adventure: een attractie die ons meeneemt op reis; op avontuur in de wereld van de piraten.

Een groot banier met het logo van Pirates Adventure.
 
De petroleumverlichting zorgt voor een onheilspellende sfeer.
Pirates Adventure is een kermis-attractie voor het hele gezin. Het is een loopavontuur door verschillende donkere kamers, langs bewegende piraten en papagaaien en vol met verrassende effecten. Mede dankzij de hulp en medewerking van de huidige exploitant, de heer Michael Schneider, kunnen we jullie meer vertellen over het ontstaan van de attractie en het verhaal erachter en natuurlijk ook de belevenis die je als bezoeker meemaakt.


De Geschiedenis

De eerste stap in het ontwerpproces van Pirates Adventure wordt in 1998 gezet wanneer exploitant Boesvelt de grote IAAPA beurs bezoekt. De beurs van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) wordt ieder jaar in Orlando gehouden. Hier kunnen bedrijven uit de entertainment industrie hun producten aan bijvoorbeeld pretparkofficials en kermismensen laten zien. Eťn van de tentoongestelde producten was een enorme haai van 8 meter lang, met een gewicht van 500 kg. Boesvelt was meteen gecharmeerd van deze haai en wilde deze zeker aan de haak slaan. Later zou blijken dat deze vangst een prominente rol zou spelen in het decor van de Pirates Adventure.

Met heel wat ideeën voor een unieke attractie en deze reuzenhaai in zijn achterzak, klopte Boesvelt aan bij Heimo Attractions, een Duits bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de thematisatie van attracties. Samen gingen ze in 1998 aan de slag en op 6 april 2000 was de attractie dan echt een feit. Op die dag ging op de kermis in Stadthagen het anker los bij Pirates Adventure en konden de eerste bezoekers op schattenjacht met de piraten van het Zwarte Woud.


Het Verhaal

Welkom bij Pirates Adventure! Kom binnen en beleef het indrukwekkende avontuur van Pirates Adventure. Treed binnen in de wereld vol spanning en sensatie. Laat je overweldigen door deze nieuwste attractie en wordt één met de wereld van de piraten.

Met deze tekst worden de argeloze voorbijgangers gelokt naar het enorme decor van deze familieattractie: een gezonken schip waarvan de kanonnen nog net niet ten onder zijn gegaan. De reuzenhaai die letterlijk als onheil boven het hoofd van de over het kermisterrein lopende landrotten hangt en niet te vergeten de stoere piraat die samen met zijn vriendelijke papegaai de bezoekers naar binnen probeert te lokken. Dit zijn maar een paar details, die Pirates Adventure onderscheiden van de felgekleurde en schreeuwerige attracties eromheen.

In groepen van maximaal 25 personen worden de bezoekers als dappere zeelieden naar binnen gedreven. De ruimte die ze betreden, is gevuld met enkele kisten en gehuld in een dikke laag rook. Op de achtergrond klinkt een vrolijk piratenmuziekje, dat opeens overstemd wordt door een duistere stem. Een doodskop aan de muur begint tot ze te spreken en vertelt over de piraten van het Zwarte Woud.

Zij leefden heel lang geleden en vochten op zee vele oorlogen uit. Moordend en plunderend trokken zij rond op zee, totdat ze op een dag gehaat werden door de duivel. Sinds die dag zijn ze omhuld door duisternis en bewaken zij tot op de dag van vandaag hun dierbare schatten. Aan de argeloze bezoeker is de taak op zoek te gaan naar die verloren schat, de schat van Pirates Adventure. Maar voordat zij mogen gaan volgt er nog een laatste waarschuwing: "Loop maar door, ga maar. Wees niet bang. Er gebeurt je niks, denk ik... hahaha!" Op dat moment schuift de deur weer open en schijnt het felle zonlicht van buiten de donkere kamer binnen. Verblind door dit licht volgt voor deze dappere groep bezoekers de wandeling naar de 'Cabine du Capitain'. Nog even is er tijd voor een laatste blik op de achterblijvende landrotten, alvorens de bezoekers met echte zeebenen aan boord gaan van het schip.

Zelfs bij daglicht is Pirates Adventure erg indrukwekkend.
Een papegaai verzoekt de gasten vriendelijk de touwen te pakken, die verspreid over de cabine hangen. De deur valt in het slot en niemand kan vanaf dat moment nog een kant op. Voor ze het weten, zitten de bezoekers midden in een zeeslag. Het schip gaat op en neer, waardoor het gevoel ontstaat alsof de golven op het dek bovenop deze ruimte neerslaan. Het blijkt een hevig gevecht en aan schipbreuk valt niet meer te ontkomen. Iedereen moet het schip in allerijl verlaten.

Als gestrande zeelieden moet de weg worden vervolgd door enkele vreemde ruimtes. Het pad leidt langs een dronken piraat, enkele wandschilderingen en eindigt bij een chagrijnige gevangenisbewaarder. Zonder erom gevraagd te hebben zitten de bezoekers nu opeens opgesloten tussen een ruziŽnde piraat en zijn papegaai. Een ruzie waarvan zij de pineut dreigen te worden. De enige weg hiervandaan is via een gifgroen moeras en een wankele touwbrug.

Uiteindelijk komen de gasten dan aan in de laatste ruimte van dit avontuur, de Watergrot. Er stroomt water langs de muren en alle paden weg uit deze grot worden geblokkeerd door watervallen. Er lijkt geen uitweg meer mogelijk en de constructie waarop ze staan is ook nog eens behoorlijk wankel. De grot is gehuld in een dichte mist, maar wanneer deze wat optrekt, worden vier vrolijke piraten zichtbaar samen met de schat. De piratenschat waar ze naar op zoek waren. Voordat echter één van de gasten daadwerkelijk met zijn handen aan de schat kan komen, valt dit plannetje letterlijk in het water.

Het water voor de uitgang verdwijnt en de bezoekers staan weer buiten, terug tussen de landrotten en stadsmensen. Het avontuur zit erop; weliswaar zijn ze teruggekeerd met lege handen, maar met een unieke ervaring rijker.

Pirates Adventure is op dit moment op zijn thuisbasis in Duitsland om daar geheel opgeknapt te worden voor het seizoen 2004. Kleine extra verrassingseffecten zullen toege-voegd worden om de gasten een nog leuker avontuur te laten beleven. Volgend jaar staan de piraten weer klaar om iedereen de stuipen op het lijf te jagen, of juist over de grond te doen rollen van het lachen. Want achter elke deur staat weer een nieuwe verrassing te wachten. Dus pak je plunjezak en ga samen met de piraten van het Zwarte Woud op zoek, naar de schat van Pirates Adventure.


-Robert Bogers


Let op: Dit is slechts een deel van het complete artikel over Pirates Adventure. Dit artikel kan in zijn geheel gelezen worden in onze Winter Edition of als los artikel gedownload worden.