Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Interschau 2004 (Hamburg Messe)

Ieder jaar is er net zoals in Amerika (de IAAPA beurs in Orlando) ook in Europa een grote amusements beurs. Deze keer hadden we geluk, in plaats van 1 waren er maar liefst 2 beurzen. Half januari werd de Euro Amusement Show (EAS) gehouden in een aantal tenten op het parkeerterrein van Disneyland Resort Parijs en grofweg 2 weken later begon de Interschau 2004 in Hamburg. Dit had echter niet alleen voordelen. Met name door de beurs in Parijs, maar ook door andere oorzaken (die wij achterwege zullen laten) hadden vele bedrijven afgezegd voor de Interschau waardoor deze beurs kleiner was dan voorgaande jaren.

De marketing afdeling van Fun Time vermaakt zich wel.
Na de blamage van dit jaar is besloten de Interschau nog maar eens per 2 jaar te houden. Als locatie voor 2006 wordt Hannover genoemd. Ook zullen fabrikanten meer worden betrokken bij de opzet van de beurs. Men heeft waarschijnlijk gemerkt dat de EAS (die volgend jaar bij het Prater te Wenen gehouden zal worden) toch een geduchte concurent blijkt te zijn.

Terug naar de beurs; toen we zo rond 10.00 uur aankwamen was het al aardig druk op de beurs. In de entreehal stond de Power Tower 2 opgesteld. Niet de hele toren uiteraard, de hal is immers geen 60 meter hoog, maar het bovenste stuk stond er, en via het lichtbord wat op de toren zit werd flink wat reclame gemaakt. In deze hal ook wat vrachtwagens van onder andere een Break Dance en een aantal draaiorgels. Ook de magazines Kirmes Revue en Games & Park hadden hier een stekje gevonden. Tel hier een tweetal miniatuurkermissen bij op en de eerste hal staat al redelijk vol.

In de eerste hal stonden géén fabrikanten, misschien expres, misschien niet. In de tweede hal begon echter de echte beurs. Hier stonden nagenoeg alle aanwezige fabrikanten opgesteld en probeerden zo hun waar kwijt te raken. Wat ons opviel was dat er heel veel ijsverkoop punten waren en ook dat de slush niet aan te slepen was. In de meest gekke smaken was slush te krijgen. Eén van onze favorieten was de Tequila-slush met echte alcohol! Ook de citroensmaak ging zonder moeite naar binnen. Echter, dat was niet hetgeen waarvoor we kwamen, er waren toch nog een aantal attractie bouwers op deze beurs aanwezig.

Eén van deze bouwers was Fun Time die er met name hun SlingShot en een raar soort zweefmolen presenteerde. Deze zweefmolen werd op dat moment opgebouwd in Prater Park waar het zijn primeur zal beleven. Het was een gigantische paal (gelijk aan een Space Shot) met daaraan een aantal armen zoals bij een zweefmolen, zeer spectaculair maar ook wel zeer angstaanjagend.

Gerstlauer gaf alvast een voorproefje van Typhoon.
Een andere fabrikant die er te vinden was, was SBF Visa. Deze onderneming was 2 maanden ervoor met de achtbaan Cool & Fresh naar buiten gekomen die in Duitsland een succesvolle premiere had beleefd. Echter veel nieuws was er verder ook op deze stand niet te beleven. Ook op de 8 vierkante meter die Mondial had afgehuurd hing niets anders dan een paar posters van oudere rides. De beloofde primeur bleef uit, maar daarentegen wel wat mooie foto's van de Capriolo en de Top Scan. Ook bij de combinatiestand van Mack met Custom Coasters International was weinig nieuws te vinden.

Een positieve uitzondering op het "veel foto's, weinig informatie"-syndroom was de stand van Gerstlauer waar men echt werk had gemaakt van de sfeer en de show. Er stonden een aantal modellen van hun coasters, veel prototypen waren te bewonderen en ook de medewerkers van de stand waren positief. Een model wat er stond van de Typhoon was toch wel het pronkstuk, hij was zeer gedetailleerd afgewerkt, verder een draadmodel van Vild Svinet (te vinden in BonBon-Land) en vele concepten voor nieuwe banen. Hier ook een concept voor een kermisachtbaan die er toch wel heel erg leuk uit zag. Even hoog als en qua type ongeveer gelijk aan de Cool & Fresh, alleen net even iets langer.

De derde hal werd voor het grootste gedeelte gevuld door een tentoonstelling van tweedehands kermiskraampjes en een groot aantal dino's. Deze grote, voormalige aardbewoners, uitgevoerd kunststof waren promotie voor een Duits dino park.

Kort samengevat was de beurs een grote tegenvaller, in vergelijking met voorgaande jaren. Toen waren er vele draaiende attracties te bewonderen, nu bleef het bij een enkele draaimolen. Het leukste was eigenlijk nog de Power Tower 2 waar het topje van stond, ook de stand van Gerstlauer was wel leuk maar daar hield het dan ook mee op. Vele grote namen uit de attractiewereld waren niet komen opdagen zoals KMG, Huss, B&M, Vekoma, Intamin en nog vele anderen. Dit zorgde er toch wel voor dat alles een uitgestorven indruk maakte; een gemiste kans.


-René Tuithof