Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Gloomy Toys Museum (Six Flags Holland)

Twee jaar lang is tijdens het Halloween in Six Flags Holland het Gloomy Toys museum geopend geweest. Over het ontstaan en het concept van de attractie heb je alles kunnen lezen in Whoosh Magazine 1, de Halloween Edition. Maar hoe ging het verder?

Het logo van de 2001-versie van het Gloomy Toys Museum.
 
De plattegrond van het Gloomy Toys Museum (op groot formaat).
2002. Een nieuw jaar, met een nieuwe sponsor. Was het eerste jaar M&M sponsor, wat te merken was aan het uitdelen van de toen nieuwe M&M's-soort in het blauwe zakje, dit jaar werd de catering van het museum voorzien door Taxi. Deze wijziging had voor het verhaal achter de attractie grote gevolgen. Bij de entree werd aan iedereen die het museum bezocht een bekertje met Taxi Power aangeboden. Daarna werd de eerste ruimte betreden, alwaar de gids van het museum het woord nam. In deze nieuwe versie vertelde de gids de bezoeker dat de drank die ze hadden gedronken een hallucinerende werking had en dat ze daardoor dingen zouden gaan zien die niet echt waren. Daar waar het verhaaltechnisch in de oorspronkelijke versie eigenlijk niet duidelijk was of het snoepje nu de oorzaak was van hetgeen er in het museum, de hoofdshow, gebeurde was er dus nu geen twijfel over mogelijk. Het was niet echt. Ook de mysterieuze stem uit het hiernamaals ontbrak helaas, waardoor aan de voorshow als totaal nogal wat kracht en showelementen ontbraken en deze daardoor volledig dreef op de presentatie van de gids, die dat overigens grotendeels prima deed.

Nogal opvallend bij deze tweede versie van de show is dat er andere muziek werd gebruikt. Niet helemaal te begrijpen ook; de originele muziek gaf veel meer de mysterieuze sfeer aan, met de juiste accenten, dan de nieuwe. Gelukkig waren de beide monsters en de metamorfose van prinses naar weerwolf er nog steeds wel.

Het bovenstaande levert misschien een wat te negatief beeld op. Ten opzichte van het jaar ervoor was de voorstelling helaas wat achteruitgegaan. Voornamelijk door het spel en de inzet de mensen in de attractie was een bezoek aan het museum nog steeds de moeite waard, zeker voor de gasten die het museum een jaar eerder nog niet hadden bezocht.

2003... en verder. In 2003 bleef het Gloomy Toys Museum gesloten. De beide griezels, die de twee jaren ervoor de gasten van het museum hadden geterroriseerd, hadden het museum verlaten en doken nu op andere plaatsen op. De ene joeg aan het einde van de dag de gasten de mainstreet uit, als een van de vele engerds die het park bevolkten.

Een medewerker wordt in de 30 kilo zware pop geholpen.
De ander verhuisde naar de grote Halloweird-show. Hoewel de basis van deze show hetzelfde was als in 2002 moesten toch wat dingen worden veranderd, omdat het toenmalige Batman-decor inmiddels is vervangen door het Return King Solomon's Mines decor. De prins der duisternis, vorig jaar nog een projectie die op de schoorsteen verscheen, verschijnt nu bovenop de tempel en is niemand minder dan... de Egyptische griezel uit Gloomy Toys. Dat het museum zijn deuren ooit nog zal openen lijkt onwaarschijnlijk en misschien is het maar beter ook zo. Sommige attracties zijn meer gebaat bij een goede herinnering, dan bij een uitgemolken concept. Gloomy Toys Museum moest het voornamelijk hebben van verrassingseffecten. En als een groot deel van de bezoekers het al kent, gaat er een stuk van de lol af. Wat dat betreft was het sluiten ook een onvermijdelijke gebeurtenis. Al had ik dat liever een jaar later zien gebeuren, volgens het aloude gezegde "Driemaal is scheepsrecht".


-Jeroen Schat


Met dank aan Tonnie Puyck, Elissa Bijsterveld, Robert Bogers en SpookyPlanet voor het ter beschikking stellen van de fantastische foto's.