Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2005
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
El Volador (Bellewaerde Park)

Vorig jaar vierde het Belgische Bellewaerde Park haar 50-jarig jubileum. Met de komst van een circus en een aantal nieuwe olifanten hoopte het park weer een flink aantal bezoekers te lokken. En dat lukte, de laatste openingsdag van het park werd er zelfs een bezoekersrecord gezet. Ruim 40.000 mensen wisten de ingang van dit park te vinden.

Nee, niet het logo van een tropische cocktail, maar van een thrillride!
Bellewaerde was een constante binnen de Six Flags European Division. De naam van het park veranderde niet en ook gebeurde er weinig binnen het park. Buiten wat onderhoud veranderde er niets in het park. Géén nieuwe attracties, geen grote veranderingen in het management en ook geen verandering van het imago. Bellewaerde bleef Bellewaerde en draaide lekker door...

Op 3 februari jongstleden kwam er een officieel persbericht uit Ieper. Bellewaerde zou na een aantal jaar eindelijk weer een grote nieuwe attractie openen. In samenwerking met Huss was er gekozen voor de Topple Tower, een enkele jaren oud concept van Huss wat nog nooit tot uitvoering was gebracht. In 2005 zal Bellewaerde openen met een heuse wereldprimeur.

El Volador is de naam van deze nieuwe attractie. Vanaf het platform is de attractie ongeveer 20 meter hoog, het gat onder de attractie reikt 4 meter diep. Aan de toren hangt een gondel van 8 meter doorsnee, deze gondel kan 40 passagiers meenemen. De kop die de hele toren decoreert is 6 meter lang en ruim 2 meter hoog. Het totaalgewicht van deze attractie is maarliefst 210 ton!

*uche* Voor een schappelijke prijs te koop op volle resoluatie. *uche*
Maar wat is El Volador nu precies? De benaming Topple Tower klinkt leuk, maar is het ook daadwerkelijk wel zo leuk? Waarschijnlijk wel, maar omdat El Volador het prototype is (het eerste exemplaar dat niet alleen virtueel zal werken, maar ook in het eggie), is dit niet met zekerheid te zeggen.

Als de rit begint wordt de gondel naar boven gehesen in de 20 meter hoge paal. Uiteindelijk kom je uit op een hoogte van ongeveer 14 meter. Wanneer je op deze hoogte bent aangekomen begint de hele toren te kantelen.
Tijdens het hoogtepunt van de rit draait de gondel met 8 rotaties per minuut, de toren zelf met een halve rotatie per minuut en schommelt het hele gevaarte ook nog eens onder een hoek van 60 graden van links naar rechts. Kleed dit alles nog eens aan met heel veel struikgewas, fonteinen en mooie kleuren in Indiaanse stijl en je hebt een zeer leuke nieuwe attractie.

El Volador zal worden geflankeerd door 2 vijvers op verschillende hoogten. In elk van deze vijvers komen tien fonteinen te staan. Deze zullen hoog spuiten en als de vogelkop langskomt zal het patroon van deze fonteinen veranderen...

Bellewaerde is bijzonder blij met de komst van deze nieuwe attractie naar het park en hoopt hiermee het attractieaanbod positief te kunnen uitbreiden. Deze attractie is zowel geschikt voor de echte thrillseeker als voor de beginnende avonturier. Succes verzekerd zou je zeggen maar of dit ook zo zal zijn... vanaf 26 maart zullen we het weten!


-René Tuithof


Met dank aan Bellewaerde Park voor de concept tekeningen, de vriendelijke ontvangst, en de rondleiding over het bouwterrein.