Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2005
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
Atlantica (Europa-Park)

Zo nu en dan wordt er een attractie aangekondigd die heel wat stof doet opwaaien. Zo was het ook bij Atlantica, de attractie die momenteel in het Duitse dorpje Rust wordt gebouwd. Helaas voor Europa-Park was de commotie omtrent Atlantica geenszins positief. Het grote aantal fans dat het park door de jaren heeft opgebouwd reageerde afwijzend op de plannen van Atlantica. Termen als "onorigineel" en "matig" werden veel gehoord. Volgens sommigen kon Atlantica het beste omschreven worden als een light-versie van Poseidon. Maar is het echt zo erg gesteld?

Al in 2003 en 2004 hadden Whoosh-medewerkers gesprekken met medewerkers van Europa-Park over de toekomstplannen van het park. Zo ook leerden we dat er pas na de opening van het Colosseo hotel begonnen zou worden aan de bouw van een nieuw themagedeelte, een nieuw land. Simpelweg omdat de kopstukken van de ontwerpafdeling fulltime bezig waren geweest met het ontwerpen van het nieuwe (oogverblindende, fantastische, prachtige, unieke, majestueuze) hotel van Europa-Park, en niet tegelijkertijd ook een nieuw themagedeelte konden ontwerpen. Het zijn immers ook maar gewoon mensen, net als jij en ik.

Het laatste baandeel wordt op zijn plaats getakeld.
 
De turquoise constructie ziet er nu al beeldschoon uit.
Inmiddels is de nieuwe attractie waar men het toen over had aangekondigd, en is men zelfs al bijna klaar met de bouw. Maar het blijft niet bij deze nieuwe attractie. Atlantica zal het begin worden van het themagedeelte Portugal. Een belangrijk aandachtspunt is echter dat Atlantica niet het middelpunt zal worden van dit themagedeelte, maar dat in 2006 (tegelijkertijd met de rest van het themagedeelte) de hoofdattractie van Portugal zal openen.

Het themagedeelte Portugal (en ook Atlantica) zal ontworpen worden door de ontwerpers die al eerder verantwoordelijk waren voor het themagedeelte Spanje, algemeen bekend staand als het mooiste en meest sfeervolle gedeelte van Europa-Park. Veelbelovend dus!

Maar toch werd Atlantica niet met veel gejubel ontvangen, evenals Portugal. Natuurlijk is het zo dat Atlantica niet de meest originele attractie is als de link met Poseidon gelegd wordt. Toch moet er rekening gehouden worden met het feit dat Poseidon een compleet andere baan is dan Atlantica, en dat deze laatste meer tot de splash-attracties gerekend moet worden, dan tot de echte waterachtbanen.
Natuurlijk mag ook de theming niet over het hoofd gezien worden. Inmiddels zijn de eerste concept tekeningen van Portugal en Atlantica vrijgegeven, en deze zijn op zijn minst gezegd indrukwekkend. De prachtige en rijke geschiedenis van Portugal wordt op een levendige wijze om Atlantica heen gevouwen. De boten alleen al zijn kleine kunststukjes, en doen denken aan de prachtige schepen die rond het jaar 1500 over de oceanen zeilden.

De lay-out van de baan is, zeker in vergelijking met de prachtige theming-concepten, erg simplistisch. Je gaat omhoog, draait 180 graden en valt dertig meter naar beneden, totdat je in het water tot stilstand komt. Hoe simplistisch deze lay-out ook mag klinken, de baan bevat toch twee wereldprimeurs. Twee draaiplateaus om precies te zijn. Op het hoogste punt van de baan, net na de lift-hill, wordt de boot een kwartslag gedraaid op een draaiplateau en maakt vervolgens een korte achterwaartse val, om vervolgens op een tweede draaiplateau weer vooruit gedraaid te worden, en dertig meter naar beneden te plonsen.

Aan spektakel geen gebrek dus! En, zoals aan de concept art te zien is, ook het thema zal er bijzonder indrukwekkend uitziet. De voortekenen zijn dus zonder meer goed. Vanaf 19 maart kunnen de bezoekers van Europa-Park tijdens de 'ontdekkers weken' ervaren of Atlantica ook echt de moeite waard is, of (zoals van het begin af aan door enkele pessimisten werd geroepen) slechts een goedkopere versie van Poseidon is.


-Frank Cornelissen