Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
Xtreme (Drievliet)

Vorig jaar gonsde het al van de geruchten: Drievliet zou er een achtbaan bij krijgen. Maar bij die geruchten bleef het: het park presenteerde wel een nieuwe attractie, maar het werd een KMG Afterburner, de Lunatic. Nu, een jaar later is het dan toch zo ver. Na de Kopermijn en de Twistrix komt er nu een derde achtbaan, de Xtreme.

Een trein van Spinning Racer raast door het "Immelman" element.
 
De treintjes die ook op Xtreme komen kunnen vrij ronddraaien.
Net als de twee andere banen is het wederom een achtbaan van de Duitse fabrikant Maurer Söhne, en het makkelijkst is deze te omschrijven als een achtbaan die het beste van beide coasters van het park verenigt. Net als de Kopermijn heeft de coaster vierpersoons karretjes, al zit je twee aan twee ruggelings tegen elkaar en net als de Twistrix kunnen de karretjes ten opzichte van het onderstel ronddraaien. Tevens lijkt het totaalplaatje van Xtreme weer op die van de Kopermijn, hoewel de karakteristieke zig-zag bewe-gingen grotendeels ontbreken.

Het mag misschien een rare keuze lijken, maar als je eenmaal een ritje hebt gemaakt zal duidelijk worden dat de ervaring ervan niet te vergelijken is met een ritje in Twistrix. Xtreme is vele malen heftiger, en hoewel het begin van de rit wat weg heeft van de Kopermijn houdt verder ook ieder vergelijking op; door de draaibewegingen van de gondel, maar vooral door het laatste stuk van de baan. De afbeelding van de lay-out spreekt daarin wel voor zich. Zoals de folder voor het seizoen 2004 al aangeeft: geen rit is hetzelfde, en met zijn topsnelheid van circa 60 kilometer per uur is het voor een familiepark een geschikte wilde, maar net niet te wilde, baan.

Het absolute hoogtepunt is het zogenaamde "Immelman" element, de bocht in de baan waarin de gondel al draaiend maar liefst 80 graden schuin gaat. Dit zorgt voor een unieke ervaring, die niet te beschrijven valt. Dat moet je beleven.

Degenen die de afgelopen jaren wel eens een Duitse kermis hebben bezocht zal de lay-out van de baan misschien wel bekend voorkomen. Tot aan vorig jaar reisden er in dat land drie achtbanen rond met een soortgelijke layout; Extrem, Cyber Space en Spinning Racer.

Extrem was ooit eigendom van de Duitse exploitant Freddy Schneider. Deze kon zich echter niet houden aan het afgesloten lease-contract. Dit resulteerde in een verbod de attractie nog verder te exploiteren. Hier trok Schneider zich echter niets van aan, waarna Maurer Söhne de baan in beslag liet nemen. De in het Oostenrijkse Innsbruck gevestigde leasetak van de achtbaanfabrikant ontvoerde de baan op de vooravond van de kermis aldaar vanuit het Duitse Soest, woonplaats van de fabrikant. Een deel van de baan werd zelfs in Nederland opgeslagen. Op een gelijksoortige manier verdween ook Cyber Space van de Duitse kermis en dit jaar lijkt de Nederlandse Mag1c Spinning Coaster, die een andere lay-out maar hetzelfde type gondels heeft, hetzelfde lot beschoren. Ook deze werd namelijk door de fabrikant teruggevorderd.

De voormalige Cyber Space zag er 's nachts prachtig uit.
Wat er vervolgens met Extrem en Cyber Space gebeurde wist niemand precies te vertellen. In het Engelse Camelot Theme Park verscheen eenzelfde baan, waarvan velen beweren dat dit de oude Cyber Space is, onder de naam Whirlwind. Echter, het doorgaans redelijk goed geïnformeerde Roller Coaster DataBase beweert dat dit de oude Extrem is. Wij zijn er echter van overtuigd dat de baan die straks in Drievliet gaat verschijnen de voormalige Extrem zal zijn.

Voor de Duitse kermissen is het verdwijnen van de coasters natuurlijk een aderlating, nu daar alleen nog Spinning Racer te vinden is, maar het voor ons positieve gevolg is dat we in Nederland nu kunnen genieten van dit type baan. Want leuk is ie zeker.

Het type baan dat nu in Drievliet verschijnt, de Spinning Coaster is op dit moment behoorlijk populair. In Phantasialand werd in 2002 Wuze Town geopend, waarin maar liefst 2 min of meer vergelijkbare banen te vinden zijn, al zijn deze voorzien van extra speciale effecten. Winja's Fear en Winja's Force zijn daar echte publiekstrekkers. Ook twee goedlopende Engelse parken hebben voor komend jaar soortgelijke, maar dan op maat gemaakte banen als nieuwe attractie aangekondigd. Zowel in Alton Towers als in Chessington World of Adventures zullen vanaf 2004 de karretjes als tollen door de baan vliegen.


-Jeroen Schat


Met dank aan Danny van Aken, Markus Brüchler (www.kirmesplatz.com) en Maurer Söhne voor de fantastische foto's en de lay-out tekening.