Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
De Draak (Plopsaland)

Het Belgische Plopsaland opent komend seizoen zijn vierde achtbaan. Het van de Studio 100 producties als Samson en Gert, Wuzzy en Woppy, Piet Piraat en Big en Betsy bekende park is al in het bezit van de traditionele keverbaan, de inmiddels ook veel voorkomende Junior Coaster en de nogal aparte Batflyer. Nu is het de beurt aan een elektrisch aangedreven achtbaan, gemaakt door de meesterbouwers van dit type baan (genaamd Blauer Enzian), het Duitse Mack. Gezien de doelgroep van het park, ouders met kinderen tot ongeveer 12 jaar, lijkt dit een weinig avontuurlijke, maar wel logische keuze. Voor die doelgroep is het immers een spannend avontuur.

Een concept van de animatronic die de ingang gaat sieren.
 
Een luchtfoto van de bouwwerkzaamheden aan de Draak.
Op het eerste gezicht lijkt dit project niet echt de moeite waard, maar niets is minder waar. Project De Draak heeft alles in zich om dé nieuwe attractie van dit jaar te worden. Het park heeft er namelijk maar liefst 6,2 miljoen euro voor uitgetrokken, een voor Plopsaland ongekend hoog bedrag, en het grootste deel van dit geld is bestemd voor de thematisatie van de attractie. Zo wordt de lijn die met de nieuwe kleinere attracties van de afgelopen jaren werd ingezet om van het voormalige Meli Park een fraai gethematiseerd park te maken verder doorgezet.

De werkzaamheden zijn op dit moment nog niet voltooid, maar een bezichtiging van de bouwplaats deed ons watertanden. Het vakkundig bewerkte beton heeft een originele, maar gelijk sprookjesachtige uitstraling. Geen plastic, maar puur natuur. Zo zal de ophaalbrug je bij het benaderen van de attractie zeker imponeren. De fraaie torens, daken van houten leien, de luikjes, de bogen, aan alles is gedacht. De trein heeft uiteraard voorop een Draak, een beetje dreigend, maar toch ook wel weer speels. Op de rest van de karren staat prominent het logo, een schild met draak.

Uiteindelijk zal centraal op het nieuwe plein een fontein komen te staan met daarop Samson en Gert, strijdend tegen de bewegende draak, die zich boven de ingang van de wachtrij van de achtbaan bevindt. Vlaggenmasten met banieren en een drietal 25 jaar oude eiken zullen het plein verder opsieren. De concepttekeningen zijn in ieder geval al buitengewoon fraai, en daar waar het werk al af is lijken ze zo erg op de concepten dat het niet anders dan bijzonder fraai meer kan worden. De plannen voor de verdere aankleding aan de binnenkant en de speciale wachtrij-muziek maken dat we enorm uitzien naar het eindresultaat. 3 April zou het zo ver moeten zijn; dan opent het park weer zijn deuren. Naast deze grote uitbreiding zou dan ook nog een nieuwe carrousel gereed moeten zijn, gethematiseerd rond brandweermannen.

De komende jaren zal Plopsaland blijven investeren en binnen zijn gebiedsgrenzen verder gaan uitbreiden, ofwel "inbreiden". Zo staat er een hotel op het programma, waarvan ze hopen dat het er in 2006 zal staan. Ook zal er een overdekt themagebied komen dat eventueel ook in de winter open kan zijn. Het sprookjesbos zal na dit jaar eveneens grondig worden aangepakt. Hoe, daar wordt op dit moment nog mysterieus over gedaan, dus of het als attractie zal blijven is nog maar de vraag. Zeker is dat er dan meer gaat gebeuren dan de standaard onderhoudsbeurt die elk jaar wordt uitgevoerd. Ook de huidige ingang en het restaurant De Vergulde Fazant zullen op termijn verdwijnen.

Het park zal dieren blijven houden, maar dat zullen dan vooral de bijzondere varianten van normale boerderijdieren zijn, zoals bijvoorbeeld hangbuikzwijnen en trekpaarden. De exotische dieren zoals de pelikanen zullen dus gaan verdwijnen. Misschien een leuke nieuwe attractie voor het 50-jarig jubileum van Bellewaerde?

Naast dit park in De Panne wordt er komend jaar tevens een nieuw indoor-park geopend in Hasselt, de plaats waar door Studio 100 regelmatig musicals worden uitgevoerd. Toch blijft het management met beide benen op de grond staan; de euro kan pas worden uitgegeven als deze is binnengekomen. En ondanks de lange reistijd denk ik dat ook uit Nederland de mensen zouden moeten toestromen om dit park, dat zeker niet groot is, maar desalniettemin de moeite waard, te bezoeken. Voor de liefhebbers van Samson en Gert of van K3 ligt de zomervakantie voor de hand. Naast een viertal nocturnes (opening tot diep in de avond) zijn er in die periode ook optredens van de genoemde Belgische sterren te verwachten.


-Jeroen Schat


Met dank aan Plopsaland voor de vriendelijke ontvangst en de uitgebreide rondleiding.