Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
Oki Doki, Sledge Hammer & Typhoon (Bobbejaanland)

Bobbejaanland pakt uit! Dit Vlaamse park, eigendom van de bekende zanger Bobbejaan Schoepen, presenteert in 2004 maar liefst drie nieuwe attracties. Drie grote attracties. Drie attracties van wereldformaat! En daar blijft het niet bij. Bobbejaanland heeft zich voorgenomen de abonnementhouders dit jaar extra te verwennen. Een blikje achter de schermen, een barbecue, niets gaat te ver.

Twee van de drie nieuwe attracties zijn achtbanen. De derde is een Europese primeur van groot formaat. Al met al lijkt Bobbejaanland op de kaart gezet met deze nieuwe aanwinsten.


De vrolijke trein op weg naar het Butterfly element.
 
De laatste bocht, net voor de remmen. Net niet snel genoeg...
Oki Doki

De eerste van twee achtbanen die in 2004 zullen openen. Oki Doki is een kinderachtbaan, en bevindt zich dan ook logischerwijs vlakbij de overdekte speelplaats. Geheel in lijn met de thematisering van deze overdekte speelplaats - waar clowns zeer aanwezig zijn - zullen ook bij Oki Doki clowns niet ontbreken. Voor op beide treinen prijkt een trotse clown.

Maar Oki Doki is niet zomaar een kinderachtbaan. Oki Doki is een heel bijzondere kinderachtbaan. De baan is ontworpen en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma, met een ruime ervaring op het gebied van kinderachtbanen. Dit bedrijf heeft immers al 53 soortgelijke kinderachtbanen gebouwd. Alhoewel, soortgelijk? Oki Doki verschilt wel degelijk van de conventionele kinderachtbanen van Vekoma. Het grootste verschil zijn de treinen. Een normale trein in een kinderachtbaan heeft banken, waarop steeds twee personen plaats nemen. Oki Doki niet. Oki Doki heeft individuele zittingen met individuele beugels, twee naast elkaar. Hierdoor schuiven de gasten tijdens de rit niet heen en weer over de bank, en kan de minimumlengte voor de attractie nog lager zijn dan die van conventionele kinderachtbanen, omdat een individuele beugel vele malen veiliger is dan de tweepersoonsbeugel die meestal wordt gebruikt.

Een ander verschil zit in het remsysteem. Oki Doki maakt geen gebruik van de normale remblokken en remvinnen waar de meeste achtbanen mee zijn uitgerust. Nee, Oki Doki heeft magnetische remmen. Een luxe die ook teruggevonden kan worden op Six Flags Holland's trots Goliath. Wat het nu hiervan is? Geen idee. Maar feit is wel dat Bobbejaanland nu 's wereld eerste kinderachtbaan met magnetische remmen heeft!

Meer foto's van Oki Doki en het testrijden vind je in ons Photo Report. We konden het niet laten ook een klein filmpje te maken, dat kun je hier bewonderen.


Sledge Hammer tijdens het proefdraaien op het fabrieksterrein.
 
Typhoon; nog lang niet voltooid, maar al wel erg markant.
Sledge Hammer

Geen achtbaan, maar wel een monster van een attractie. Sledge Hammer is Europa's eerste Giant Frisbee, gemaakt door de Duitse bouwer Huss. Deze attractie is 26 meter hoog. De gondel zal een hoogte van maar liefst 42 meter behalen bij een volledige uitslag van 120 graden. Dit gaat gepaard met een snelheid van 100 km/u. Iedere rit kunnen 50 mensen onderworpen worden aan maar liefst 5G.

Dat zijn indrukwekkende statistieken. Maar die halen het bij lange na niet bij de aanblik van Sledge Hammer in eigen persoon. Dit is een werkelijk kolossale attractie. Daar kun je nog zoveel over lezen, zoveel foto's van zien... niets kan je voorbereiden op "the real deal". Daarom zal ik over deze attractie niet al te veel woorden vuil maken. Dit moet je simpelweg beleven!

Voor degenen die niet tot 3 april kunnen wachten hebben we natuurlijk genoeg foto's genomen, die één voor één boekdelen spreken. Een filmpje van Sledge Hammer hebben we niet, maar wel van één van zijn broertjes. Je kunt het filmpje vinden op de website van Huss.


Typhoon

De derde en laatste attractie die in 2004 het levenslicht zal zien in Bobbejaanland is Typhoon, een spectaculaire achtbaan met een afdaling van 97 graden. Deze baan is gebouwd door het Duitse Gerstlauer, een bedrijf dat bekend staat om haar extreem soepele muisachtbanen. Van de drie nieuwe attracties wordt Typhoon zonder meer het meeste "gehyped". De verwachtingen zijn hooggespannen en al maanden circuleren er foto's en filmpjes van deze attractie op internet. Menig fan zal op 3 april, de openingsdag van Bobbejaanland, regelrecht naar Typhoon rennen. Of dat de juiste beslissing is? Dat is denk ik een persoonlijke opvatting.

670 Meter lang, 26 meter hoog, 90 graden omhoog, 97 graden naar beneden, 80 km/u, 90 seconden, 5 miljoen euro. Dat zijn - in het kort - de statistieken van Typhoon. Indrukwekkend, dat zeker. Tel daarbij nog eens vier inversies op en prop dit alles op een gebied van 75 bij 29 meter, en deze attractie wordt nog veel indrukwekkender.

Typhoon is op het terrein van Gerstlauer al uitvoerig getest, en wordt momenteel opgebouwd in Bobbejaanland. Ook hier zal deze achtbaan nog enige testen moeten ondergaan voordat de eerste gasten de uitdaging van deze coaster mogen aangaan.


Tijdens ons bezoek hebben we een groot aantal foto's gemaakt. De 91 beste staan momenteel online, verdeeld over vier Photo Reports. Het gaat om de volgende attracties; Oki Doki, Looping Star, Sledge Hammer en Typhoon.


-Frank Cornelissen


Met dank aan Bobbejaanland voor de vriendelijke ontvangst en medewerking.