Julianatoren klaar voor 2006!

Nog steeds zijn niet alle herstelwerkzaamheden voltooid. Een ingezakt dak en verwrongen hopen staal resteerden, toen de botsauto-attractie in november niet bestand bleek tegen de combinatie van zware sneeuw en wind. De puinhoop is opgeruimd, maar sinds de stormschade weet eigenaar Dick Kreekel hoe de regelgeving in Nederland in elkaar steekt.

"Het gaat niet goed in Nederland!", zegt hij. "Hier in het park zijn we met man en macht aan het werk geweest met Kerstmis en oud en nieuw om alles op tijd af te krijgen, maar vervolgens verval je in vergunningprocedures en moet je vele weken wachten voor je mag herbouwen. We willen bijvoorbeeld (tijdelijk) een grote tent plaatsen en daarvoor een betonnen vloer storten, maar we moeten wachten. Ik heb best begrip voor hoe procedures in elkaar steken, maar met zoiets als stormschade zou het toch anders geregeld moeten worden. Er zijn bedrijven die aan zoiets failliet gaan."

Het park gaat 29 maart weer open. Liever had hij de poorten al op 19 maart weer geopend, zegt Kreekel. "Daar hebben we naartoe gewerkt, maar doordat we nog niet verder mogen lukte dat niet."

In januari trok Kreekel een al bij de gemeente ingediend plan nog schielijk terug, omdat hij vreesde geen goedkeuring te krijgen van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Die nieuwbouw zal pas na het toeristische seizoen worden gerealiseerd en sluit aan op het plan om het park ook ‘s winters open te kunnen stellen. De tent waarvoor het pretpark nu op een bouwvergunning wacht, komt op de plaats van de nieuwbouw. De tijdelijke voorziening biedt bezoekers onder meer een plek om te schuilen bij regen. Er komen picknickbanken en tijdelijke attracties. Door de gekozen constructie ondervinden bezoekers volgens Kreekel geen hinder van de reconstructie.

Vorig jaar trok de Koningin Julianatoren met 475.000 bezoekers circa 25.000 mensen meer dan in 2004. Als lokkertje wordt dit jaar bij abonnementen opnieuw een kaartje voor het Dolfinarium cadeau gedaan, evenals een kaartje voor het Archeon.

Het Apeldoornse pretpark had eind vorig seizoen geen plannen om in nieuwe attracties te investeren. Noodgedwongen, als gevolg van de vernielde botsautobaan, zijn er alsnog enkele nieuwe attracties aangeschaft. De Julianatoren hoopt op 29 maart een attractie te kunnen presenteren die ook iets oudere kinderen aanspreekt, Juls Tollende Hoed. Verder komt er op het dak van het helikoptergebouw een echte Russische MIG-straaljager. In de cockpit worden filmpjes vertoond.

Bron: De Stentor

Comments are closed.