Hoge G-krachten minder slecht!

Dr. Douglas Smith, een wetenschapper die verbonden is aan het Pennsylvania Hersenbeschadigingen en Genezings Instutuut heeft onderzoek gedaan naar het schadelijk effect dat hoge G-krachten zouden hebben op de hersenen. Achtbanen blijken hierin een zeer veilige situatie te zijn met G-krachten die zelden hoger zijn dan ongeveer 4 G (dat komt neer op vier keer de normale zwaartekracht).

"Anderhalf miljoen Amerikanen krijgen jaarlijks te maken met hersenletsel, een achtbaanrit als oorzaak komt niet eens op onze oorzaken lijst," aldus Dr. Smith.

In 1990 is al eens onderzoek gedaan naar de effecten van achtbanen op het menselijk lichaam. Toen bleek ook al dat deze te verwaarlozen waren en dat veiligheidsborden die voor de attractie stonden vaak overdreven en overbodig zijn. Door de berekeningen en metingen die worden gemaakt voordat een achtbaan mag worden geopend voor het publiek zijn de G-krachten goed uitgebalanceerd en kunnen ze geen noemenswaardige schade aanbrengen aan de hersenen.

Het gaan zitten op een stoel zorgt voor een schok van 10,5 G. Dit is 2,5 keer zoveel als de G-krachten die men te verwerken krijgt in een achtbaan.

Comments are closed.